Spillmaskinen X51 fra Alienware kommer nå utstyrt med Ubuntu som operativsystem.
Spillmaskinen X51 fra Alienware kommer nå utstyrt med Ubuntu som operativsystem. (Bilde: Alienware)

Spillkjempen Alienware satser på Linux

Nå får du en dedikert spill-PC basert på Ubuntu.

Dell-eide Alienware lanserer nå en dedikert spill-PC med Ubuntu innabords. At Dell tar Linux inn i varmen er ikke noe nytt, og nyheten om at Alienware bytter ut Windows med Ubuntu i spillmaskinen X51 kommer derfor ikke som verdens største overraskelse.

Den slanke PC-en, som kan forveksles med en spillkonsoll for stua, blir med andre ord utstyrt med Ubuntu 12.04 LTS. LTS står for «Long Term Support», og disse Ubuntu-utgavene slippes kun annenhvert år. Her får du aktuelle patcher og sikkerhetsoppdateringer i hele fem år fra slippdato, som var i fjor. For ikke-LTS-versjoner er dette garantert kun i 18 måneder.

Ulike oppsett

Slik ser det altså ut.
Slik ser det altså ut.Foto: Alienware

Ubuntu-utgaven av X51 kommer i flere varianter, akkurat som Windows-versjonen. Den grunnleggende modellen begynner på 599 dollar (3400 kroner), noe er 100 dollar billigere enn tilsvarende Windows-tilbud.

Dette oppsettet sikrer deg en 3,3 GHz tokjernet Core i3-3220-prosessor, 6 GB RAM og et GeForce GTX 645-skjermkort med 1 GB minne.

Ønsker du friskere ytelse, kan du gå for dyrere opplegg – helt opp til firekjernet prosessor, 8 GB RAM og et raskere GeForce GTX 660-skjermkort med 1,5 GB RAM. Det dyreste oppsettet koster 1049 dollar (6000 kroner), altså 200 dollar mindre enn Windows-alternativet.

Et stykke å gå

Selv om Dell satser mer på Linux enn andre selskaper, er det fremdeles et stykke å gå før tilbudet blir like omfattende som med Windows på spillfronten. Per dags dato har Linux-spillere tilgang til i underkant av 100 spill på Steam. Til sammenligning kan Windows-brukere bryne seg på nesten 2000 titler.

Den økte satsingen på spill for Linux og Ubuntu kan likevel være første skritt i retning av mer innhold for brukerne av den åpne og kostnadsfrie familien med operativsystemer.

Linux og spill går mer og mer overens:
Linux-brukere av Steam har mer enn doblet seg »

(Kilder: Alienware og Direct2Dell via Ars Technica og Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen