Test

Spider-Man 3

Peter Parker (spilt av Tobey Maguire - "The Good German"), også kjent som Spider-Man, har endelig oppnådd balanse mellom kreftene og ansvaret som superhelt, akkurat slik avdøde onkel Ben ville det. Peter planlegger å fri til Mary-Jane (Kirsten Dunst - "Marie Antoinette") og Spider-Man er mer populær i byen enn noensinne.

Slik harmoni blir det ikke mye film av, så det varer ikke lenge før Peter har klart å gjøre Mary Jane skikkelig forbanna, og Harry Osborn (James Franco - "Tristan and Isolde"), Peters tidligere bestekamerat og sønnen til superskurken Green Goblin, kommer fykende på luftbrettet sitt for å ta hevn over pappa. I tillegg har han en levende gugge, som kom fra det stedet alle uforklarlige ting stammer fra, nemlig det ytre rom. Denne graver seg inn i edderkoppdrakten og gjør både den og sinnet til Peter gotersvart og sint. Som om ikke det var nok, har mannen som drepte onkel Ben fått superkrefter og herjer i byen som raner-sandstrand.

"Black is the new black!"

Perfekt pjuskete

Problemene tårner seg opp for Spider-Man, slik det gjerne gjør i tegneserien også, men stanken av søtladent såpedrama er likevel faretruende nær. Tobey Maguire blunker blått og uforstående og gestalter rollen sin på en perfekt pjuskete måte. Han er så snill at man kan ta ham på øyet både to og tre ganger, og det er først når det svarte slimet med bølle-cellene fra rommet skrur opp testosteron-nivået hans, at han tør å ta igjen, spesielt mot superskurken som gir ham sand mellom tærne. Ikke bare det, rom-slimet gir ham også sleik i sveisen, eyeliner rundt øynene og lynkurs i risikabel, argentinsk tango. I tillegg blir han skikkelig klysete mot damer og et kroneksempel på hvordan man ikke skal oppføre seg om man vil ha suksess med det annet kjønn.

Selvsagt tar all den forvirrede blunkingen og såpedramaet tid, tid som kunne ha vært brukt til å vise Spider-Man svinge seg heftig fra skyskraper til skyskraper over Manhattan og slåss i høyt tempo mot sandkjemper, metallninjaer på luftbrett og rom-slim med kjempegap og tannproteser som ikke sitter skikkelig fast. Det blir selvfølgelig en del slik slåssing, men det blir for mye plastikk-drama og for lite superhelt-handling.

"Søren, nå blir hansken full av sand!"

Sidrumpa

Regissør Sam Raimi og co. prøver å gjøre actionfansen fornøyde med å legge på en del greie spesialeffekter og sprite det hele opp med pompøs kvasi-symfonisk musikk, men det nytter ikke. "Spider-Man 3" blir for sidrumpa på det som en superhelt skal gjøre bra, nemlig action, og alt for dårlig på det som en superhelt av gode grunner bør styre unna, nemlig dyptpløyende drama. Dermed mislykkes filmen med begge deler og gjør ingenting skikkelig godt. Er det ønsket om å få en lavere aldersgrense slik at man kan selge flere billetter som drar for hardt eller ble flere kampeffekter for dyrt?

Det hjelper lite at Stan Lee, skaper av Spider-Man og en rekke andre superhelter, stikker innom for å dele med seg av noen tøysete floskler, eller at Bruce Campbell ("Evil Dead"-trilogien) prøver å etterlikne "Fawlty Towers". Den store finalekampen på slutten blir likevel litt spennende, for Kirsten Dunst gjør sitt beste for å se ut som om hun henger hundre meter over bakken i en taxi som bare holdes oppe av litt spindelvev. Det er vanskelig å si hva hun er mest redd for, det lange fallet eller den næringsfattige fast food-moralen som gjør sitt uunngåelige inntog. Likevel er både Dunst og Maguire dyktige skuespillere, og rollefigurene deres så søte, at man ikke bare kan mislike den koselige konfliktløsningen som oppstår på slutten.

Konklusjon

Regissør Raimi med venner tar feil av såpekoppen og superheltbladet og misser sjansen til å avslutte serien om Spider-Man med skikkelig stil og stemning. Noen sekvenser med greie spesialeffekter og en liten dose høyhastighetsaction mellom hustakene er ikke nok til å redde filmen fra sin egen treghetsmasse. I tillegg er det usikkert om Peter Parker i det hele tatt lærte noe om hvordan man behandler damer av denne episoden. De som vil ha ekte superheltsaker, bør kanskje heller henge med til Gotham City neste sommer.

Se trailer til filmen her.

Spider-man 3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen