– Spesialtegn gjør ikke passord sikrere

Teknofil – Spesialtegn gjør ikke passord sikrere

– Spesialtegn gjør ikke passord sikrere

Dansk bank lar ikke kundene bruke passord med spesialtegn.

Kunder hos den danske banken Nykredit får ikke lov til å bruke spesialtegn i sine passord. Likevel hevder banken at tryggheten er topp og at spesialtegn ikke bidrar til å øke sikkerheten.

På nettet hevder mange at det ultimate passordet bør inneholde spesialtegn, noe Ulf Munkedal fra Fort Consult er enig i:

– Det er en bred enighet i sikkerhetsbransjen om at man bør bruke en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn i passord. Helst bør det være minst åtte tegn, sier Munkedal.

Balanse mellom sikkerhet og brukervennlighet

Beslutningen om å ikke tillate spesialtegn er bevisst fra Nykredits side. Sikkerhetssjef Niels O. Rasmussen hevder at kombinasjonen av tall og bokstaver er tilstrekkelig.

– Vi har valgt å ikke støtte sikkerhetstegn fordi sikkerhet alltid vil være en balansegang mellom sikkerhet og brukervennlighet. Vi vil gjerne at folk velger et passord som de kan huske. Hvis de kan bruke spesialtegn, vil mange begynne å skrive dem ned på lapper, og dermed ryker sikkerheten, sier Rasmussen.

– Tenk kreativt

Ulf Munkedal mener at det finnes argumenter som er både for og imot bruken av spesialtegn. Han oppfordrer alle til å bruke et unikt kodeord til sin nettbank.

Videre påpeker Munkedal at det er mulig å opprette sterke passord selv uten spesialtegn. Dette er mulig ved å bruke mange tegn eller å tenke kreativt. Et eksempel han drar frem er "Olsen1." – som inneholder store og små bokstaver, tall og tegn. Samtidig er det lett å huske.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen