Spermier likvel ikke stråleskadd?Bakgrunnen er at forskeren vil finne årsaken til at enkelte menn fikk nedsatt sædkvalitet etter mobilbruk. Blant annet skal han undersøke om det er flere faktorer som virker inn. Ashok Agarwal, som er direktør ved Cleveland fertilitetsklinikk i Ohio, vil blant annet se på testpersonenes kosthold, bruk av andre elektroniske apparater, familiehistorikk og livsstil.

Agarwal bekrefter at han ikke har funnet noe bevis for at mobiltelefonen påvirker sædkvaliteten, og vil gjennomføre en ny undersøkelse for om mulig å komme frem til et mer entydig resultat. Blant annet vil han kartlegge hvor testpersonene oppbevarer mobiltelefonen, om de er overvektige, hva de spiser og om telefonen blir brukt med ringelyd aktivert eller ikke.

I den første undersøkelsen sjekket Agarwal sædkvaliteten til 361 menn ved Cleveland fertilitetsklinikk. Han delte dem inn i fire grupper etter mobilbruk, og fant at antallet sædceller hos de som snakket mer enn fire timer daglig i mobilen var 25 prosent lavere enn for de som ikke brukte mobil, skriver Navhind Times.

Han fant også ut at spermier fra gruppen som snakket mye i mobil gjennomgående hadde dårligere svømmeevne og flere misdannelser enn hos menn uten mobil. Undersøkelsen har visse svakheter. Blant annet må en kunne forvente en overhyppighet av problemer med sædkvaliteten hos menn som oppsøker en fertilitetsklinikk.

Den nye undersøkelsen vil forhåpentlig gi statistisk grunnlag for å si noe om hvorvidt mobilbruken er en direkte årsak, eller om det er en tilfeldig sammenheng. Eksempelvis kan det være at menn som snakker mye i mobil har et mer stillesittende arbeid, og at det like gjerne kan være dette som virker inn på reproduksjonsevnen.

Den nye undersøkelsen vil omfatte om lag 200 menn, og er ventet ferdig om 3 til 4 måneder.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen