Spennende x86-konkurrent fra Kina

Kina jobber med et prosessorprosjekt under kodenavn Godson, som faktisk kan vise seg å bli en konkurrent til både AMD og Intel.

Godson-prosjektet så dagens lys i 2001 og det er The Chinese Academy of Sciences som har ansvar for utviklingen. Mikroprosessorutvikling har blitt ansett såpass strategisk viktig for Kina at det er faktisk staten som finansierer Godson.

I skrivende stund er det generasjon 3 som utvikles. Prosessoren utvikles med 65 nm-produksjonstekikk og er kompatibel med MIPS III-arkitekturen.

Ikke spesielt overraskende er foretrukket operativsystem Linux.

Godson 3 blir en 64-bits firekjerneprosessor på 1 GHz. Effektforbruket rapporteres helt nede i 10 Watt og den inneholder x86-emulering med ytelse på mellom 50-60 prosent av det opprinnelige.

Målet er å gjøre x86-emuleringen enda bedre slik at man oppnår 80 prosent.

Selve prosessorarkitekturen er implementert med en såkalt "crossbar", noe som gjør kommunikasjonen mellom kjernene mye raskere. Ytelsen påstås ved 1 GHz å være tilsvarende Intels firekjerneprosessorer.

Neste år håper man å oppgradere Godson til åttekjernearkitektur. Dette gjør man trolig enkelt ved å slå sammen to Godson 3-firekjerneprosessorer. Dette vil øke effektforbruket til 20 Watt, men man ligger uansett langt lavere enn absolutt alle andre prosessorer med tilsvarende antall kjerner.

Nok en milepæl er å nå petaflop-grensen med Godson 3 innen 2010.

Med de effekttallene som oppgis kan kanskje Godson på sikt bli en direkte konkurrent til Intel Atom og AMD Bobcat – men med langt bedre ytelse?

(Kilde: Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen