Spennende kameraer fra HP

Se større bilder i produktguiden

Da vi ble invitert til pressekonferanse hos HP i dag, forventet vi en oppgradering av Photosmart 945, som har vært på markedet siden 2003. Det har sirkulert rykter om en erstatning for denne. Det kom ikke, og HP, kunne fortelle at det heller ikke vil komme en slikt produkt. Det blir et annet markedssegment enn det HP har tenkt å satse i. De nye kameraene blir dermed toppmodellene fra HP.

Selv om det ikke er superzoom-kameraer, er dette kameraer med spennende nyvinninger, særlig innen etterbehandling av bildene.

De tekniske spesifikasjonene er i seg selv ikke voldsomt imponerende, men HP har fått plass til 5x optisk zoom i et relativt lite kamera. Dessverre har de også denne gangen valgt å ikke gi kameraene sine skikkelig vidvinkel, til tross for et så stort zoom-området. Brennviddene tilsvarer 36-180mm på et analogt kamera, til glede for alle som liker tele. Men det er altså først når man kommer til funksjoner som ligger i programvaren innebygd i kameraet, at HP virkelig får vist at dette er noe annet enn det normale.

HP kaller kameraene sine for ”computer with a lens”, og alle digitalkameraer inneholder en liten datamaskin som prosesserer bildene før de blir lagret på minnekortet. Siden denne datamaskinen likevel er der, har HP funnet ut at de likegodt kan utnytte den maksimalt, og få den til å utføre andre oppgaver, som man ellers ville gjort i et bildebehandlingsprogram. På den måten blir fotograferingen lettere, og resultatene bedre for de som ikke kan eller vil etterbehandle bildene sine.

Se større bilder i produktguiden

Blant de mest interessante funksjonene er ting som ”Adaptive Lighting”, som analyserer et bilde, finner undereksponerte skyggepartier, og gjør disse lysere, slik at bildet får et mer naturlig dynamisk omfang. Det er også en funksjon for å fjerne røde øyne etter at bildet er tatt. Dette fungerer mye bedre enn en blinkende blits som forstyrrer mer enn den hjelper.

Videofunksjonen er blitt bra, med mulighet for 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund og mulighet for å zoome mens du filmer. Ulempen er at zoom-motoren bråker en del, og det vil forstyrre lyden på videoopptaket. Det som er spennende er at det er mulig å ta ut et bilde fra filmsekvensen, som så blir interpolert opp til 1 megapiksel, og så lagret som et bilde du senere kan skrive ut hvis du ønsker.

Litt avanserte kameraer har alltid hatt ”bracketing”. Muligheten til å ta tre bilder med ulik eksponering, for å være sikker på å få det riktig. Mange digitalkameraer gjør også dette med hvitbalanse. Her går HP et skritt videre, og tilbyr dette også for farger (farge/svart-hvit/sepia), og for Adaptiv Lighting. I begge tilfeller tar kameraet bare ett bilde, men prosesserer det på ulike måter, og lagrer det som tre bilder. Dette er funksjoner som ikke var mulig å implementere på analoge kameraer, og vi er glade for at noen endelig begynner å utnytte dette potensialet i digitale kameraer.

Se større bilder i produktguiden

Nytt er også gode manuelle funksjoner, som lukkerprioritet, blenderprioritet og full manuell eksponering. Skjermen har blitt bedre enn før, og har nå 153000 punkter, men vi merket litt hakking ved raske bevegelser. Det er lagt inn mulighet for å se histogram i sanntid, og det er en veldig nyttig funksjon når du har lært å bruke den.

Forskjellen på kameraene er at R818 kommer med en del tilbehør som standard. Deriblant dockingstasjon, ekstra batteri og bæreveske. Dette er mulig å få som ekstrautstyr til R817. Til begge kameraene kan man også få undervannshus, som er vanntett til 40m.

R817 vil bli tilgjengelig i slutten av juli, og har veiledende pris på 2990,- kroner. R818 kommer i August, og har veiledende pris på 3490,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen