Spennende blade-løsning lansert

Philippe Vincent, AMD
Vincent er utviklingsleder for EMEA, det vil si Frankrike, Storbritannia, Norden og Be-Ne-Lux-landene.

Han fortalte innledningsvis at AMD akkurat har åpnet ny fabrikk i Europa, i Dresden i Tyskland. Denne vil bidra til å tre-doble produksjonen for å gjøre klar for en mer aggresiv satsning mot Enterprise-markedet, men også på Desktop og Mobile.

Vincent refererte til en undersøkelse som viser at 85% av top 100 Forbes 2000-selskap bruker AMD Opteron per 2005, og at AMD på to år har gått fra 0 til 12 % markedsandel i servermarkedet. Mye av dette er på grunn av dobbelkjerneteknologi.


BX600-blade med to AMD Opteron-CPU-er

Som eksempler på kunder nevnte han Daimler-Chrysler, Airbus, Microsoft, Exxon og Merill Lynch. Blant argumentene for hvorfor de nå ser en slik suksess trakk han fram Opterons høye ytelse per watt. I Norge bruker blant annet Statoil og Komplett Opteron-baserte maskiner.

Som et konkret kundecase ble Microsoft nevnt. De bruker AMD og har fått stort utbytte av dette, på grunn av 64-bits teknologien.

Vincent hadde fokus på arkitekturen på Opteron-plattformen. Denne eliminerer flaskehalser på CPU-en ved bruk av Direct Connect og HyperTransport. Integrerte minnechip rett på prosessoren gjør blant annet at Opteron gir bedre skalerbarhet.

Vincent skisserte også kort fremtiden for AMD: Om kun kort tid vil minnet bli raskere, da man går over til DDR2 også på Opteron. Videre ut i 2006 vil følgende skje:

 • Utvidelser til AMD64
 • Overgang til DDR3-minne
 • FBDIMM
 • Pacifica Virtualization
 • Skalerbar SMP-arkitektur.

For 2007 er nyhetene blant annet FPU Extensions for AMD64 og raskere HyperTransport.

Rudi Frickenschmidt, Fujitsu-Siemens (FS)
Frickenschmidt er direktør for FS sin Nordic Enterprise Server Business-avdeling. Han snakket om hvordan utviklingen i følge FS sin visjon vil gå i retning av DDC-er (Dynamic Data Centers). Disse dynamiske datasentrene vil se nokså annerledes ut enn dagens datasenter.


Fullt 7U BX600 blade-chassis fra Fujitsu-Siemens

Disse vil blant annet være basert på at:

 • Man har en service-sentrert tankegang
 • IT-systemer samles i et pool for så å deles etter behov via virtualisering.
 • Ressurser fordeles automatisk ved hjelp av automasjonsteknologi.
 • At alle byggestenene jobber sømløst sammen og integreres.

Denne strategien kaller FS for TRIOLE. De peker på at man tidligere hadde man en begrensning med en tre-tier arkitektur (front-, mid- og backoffice). Fremtiden legger alt dette i en pool, som kan bygges opp av følgende FS-serversystemer for god fleksibilitet:

 • Primergy (x86-arkitektur)
 • Primequest (Itanium2)
 • Primepower (Unix-baserte servere)
 • BS2000/OSD-servere

For å understøtte denne strategien har FS laget en unik blade-server arkitektur - sentralisert infrastruktur i ett chassis.

- Alt er modulært, alt er redundant. Man behøver ikke være avhengig av en modul. Kjøling er også bygget inn i blade-racket, slik at man får lettere vedlikehold på dette, fremhevet Frickenschmidt.

- Dette er systemet for de som trenger full redundans på alle komponenter, med dynamiske overganger fra en komponent til en annen. Dette er lett å bytte ut og legge opp til et fleksibelt system. Du kan også ha AMD og Intel i samme chassis.


Baksiden av BX600, med fullt oppsett

Frickenschmidt satte fokus på følgende pådrivere for denne blades-satsningen:

 • Effektforbruk (-28%)
 • Plass (-33%)
 • Kjøling (-28%)

- For eksempel vil et system som tidligere tok 120 stk RX200 S2 1U rack-servere være 33% større enn det nye systemet med 120 stk BX630 blade-servere plassert i et 7U-chassis.


KVM-modul for BX600-chassiset

På spørsmålet "hva med HP og blades" svarte han at HP er større markedsmessig sett, men at FS mener de har en bedre løsning med tanke på kjøling, og så videre. Det nye chassiset har i følge FS:

 • Inget single-point of failure
 • Redundans for infrastruktur-blades
 • Sentral fail-safe kjøling
 • Potensiale for reduksjon i administrasjonstid
 • Pool-orientert administrasjon med sentralstyrt konfig, installasjon og utrulling, monotorering og alarm-management.
 • Mulighet for ekte remote restart av hele systemet.

- Vi tenker her en totalløsning hvor vi ser på funksjoner som Gigabit/FC switsj og pass-thru blades, redundans og automasjon under ett, og ikke hver for seg. Dette er det synet FS fremhever.

AMD-teknologien og FS:


HyperTransport-sammenkobling for 4-veis system

- Med utgangspunkt i ett server-blade med to sokler kan man ved hjelp av HyperTransport bygge ut til en kraftigere enhet som i praksis blir 4-veis. Dette gir meget god fleksibilitet og skalerbarhet. Etter nyttår skal vi satse på en løsning der man kobler sammen 4 2-veis servere gjennom HT, og da ender opp med en 8-veis server. Dette gjøres via spesielle kort som skyves ned i og gjennom bladene, fortsetter Frickenschmidt (se bilde over).

- FS er unike på dette med fleksibilitet, og matches ikke av noen per i dag. Man kan kalle og definere i tre-tier, men ha alt i samme infrastruktur/tjeneste.

- Mange servere går på "tomgang". Man kan derfor spare inn på totalløsninger og ved konsolidasjon av serverparken.

- FS satser også på såkalte adaptive tjenester på kontrolsenteret for å få full automasjon. Her skal man kunne bruke virtualisering for å kunne " endre landskapet på datarommet, både fysisk og logisk". Man kan programmere dette selv, slik at man beholder fleksibiliteten, avslutter Frickenschmidt.

Pris og tilgjengelighet
Systemet skal være tilgjengelig per dags dato. Prisen på systemet tar utgangspunkt i en basispris for chassiset på omkring 35 000 (eksl. mva). Dette leveres da blant annet med redundant strømforsyning og en switsj-modul. Prisen for blades-ene starter på omkring 17 000 (eksl. mva) for et en-cpu-blade. FS sier at de har gjort et overslag der man får lønnsomhet på systemet ved innkjøp av 6 blades. Dette avhenger selvfølgelig av konfigurasjon, men gir en pekepinn.

Ad definisjon av flere-veis servere
En annen ting som ble avklart er hvordan man definerer uttrykkene 2-veis og 4-veis, og så videre. FS fremhever at bransjen definerer per sokkel, slik at et 4-veis system er et system med 4 prosessor-sokler, men som eksempelvis kan inneholde 8 kjerner. Således blir det feil å kalle for eksempel et dual Opteron 275 oppsett for "4-veis", da det i realiteten er et 2-veis system med fire kjerner.

(Kilde: Pressekonferanse, FS 22.11.05)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen