GUIDE: Speilrefleksvideo Slik filmer du med speilrefleks

Guide Speilrefleksvideo

(Bilde: iStock 000003166579)

Slik filmer du med speilrefleks

Det er flere ting du må tenke på før du begynner - her er noen av dem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å filme med speilrefleks har tatt av både blant amatører og profesjonelle etter det ble mulig i 2008. Det gir utvilsomt bedre bildekvalitet enn de dedikerte videokameraene i samme prisklasse, men det er noen ting du burde vite før du setter i gang. Her får du en gjennomgang av det viktigste.

Kamera

Den viktigste forskjellen mellom de videokompatible speilrefleksene er størrelsen på bildebrikken. Å forstå samspillet mellom brikkestørrelse, blender, brennvidde og ISO er essensielt for skyte de bildene du ønsker.

Les også: Slik bruker du et systemkamera

Et kamera med APS-C-brikke er under halvparten så stort som en fullformatsbrikke og forstørrer bildet med 1,6 ganger. For å få et tilsvarende utsnitt som med et fullformatskamera må du derfor gå ned på brennvidden, noe som igjen vil gjøre fokusområdet og dybdeskarpheten større. Det er altså enklere å få et tynnere fokus med en stor brikke, og dette ønsker du som regel å ha mulighet til. Det gjelder dog ikke for alle situasjoner, og vi vil komme tilbake til dette senere.

Det er store forskjeller på bildebrikkene i speilreflekser og i dedikerte videokameraer.
Det er store forskjeller på bildebrikkene i speilreflekser og i dedikerte videokameraer.

En annen fordel med en stor bildebrikke er bedre dynamikk, altså evnen til gjengi detaljer i både høylys og skygger, samt at det som regel oppstår mindre støy ved høye ISO-verdier, da pikslene ikke er så tettpakket. Nå skal det sies at en brikke med APS-C-størrelse (22 x 15 mm) slett ikke er liten i videosammenheng. Dedikerte videokameraer har sjelden større brikker enn 1/3" (4,8 x 3,6 mm) - selv om de skulle koste mange ganger så mye som et fullformatskamera.

Per i dag er det kun tre produsenter som kan tilby speilrefleks med fullformat - Canon, Nikon og Sony. Det er Canons 5D-serie som har vært mest dominerende, først med EOS 5D Mark II og senere med EOS 5D Mark III. Forskjellene disse kameraene imellom er blant annet enklere og mer nøyaktig lydjustering, bedre håndtering av moiré ved bevegelse, mulighet for å sende et større bildet til en eventuell monitor og mulighet for å bruke hodetelefoner. Forskjellene er ikke de største, og for de fleste vil Mark II være tilstrekkelig, som forøvrig er det billigste fullformatskameraet på markedet.

Canon EOS 5D Mark III.
Canon EOS 5D Mark IIIFoto: Canon

5D Mark III er vel og merke ikke Canons beste speilrefleks for video lenger, da den har blitt passert av EOS-1D X, for ikke å snakke om EOS-1D C. Sistnevnte har mulighet for opptak i 4K, som den første speilrefleksen noen sinne. Nikon som startet hele showet med deres Nikon D90 har ikke den samme posisjonen som Canon på dette området, men deres beste modell for video - Nikon D800 - er også godt egnet til videoopptak.

En reel konkurrent til nevnte modeller er Panasonic Lumix DMC-GH3, som virkelig har satset på video. Dette er riktignok ikke et speilrefleks, men har likevel noen fordeler som gjør det egnet for videoopptak. Blant annet kan du her filme med en lukkertid på 1/25 sekund, istedenfor 1/30 sekund som er det minste hos Canon. Så lenge du filmer med 25 bilder i sekundet er dette bare en fordel - du får mer naturlig motion blur samtidig som du slipper inn mest mulig lys. I tillegg har speilløse kameraer fasedetekterende autofokus som i forhold til speilrefleksenes autofokussystem fungerer langt bedre med videofunksjonen. Hva gjelder bildekvaliteten er muligens GH3 hakket skarpere enn 5D Mark III på video.

For dette er en av ulempene med å filme med kameraer som først og fremst er beregnet for stillbilder. Bildebrikken skriver riktignok bilder i 1080p, men det er ikke like skarpt som det en brikke fra et dedikert videokamera gir. En annen uønsket bieffekt med bildebrikkene i speilreflekser er rolling shutter. Bildene skrives med en og en linje, enten ovenfra og ned eller omvendt, men det er begrenset hvor fort kameraet klarer å jobbe. I raske panoreringer vil du se dette ved at objektivene i bildet blir bøyd mot den retningen du panorerer i.


Foreløpig er fullformatsbrikker det største som er tilgjengelig innenfor digital video. Om mellomformatskameraer en gang i fremtiden skulle få støtte for video kan det fort bli svært interessant. Hvor nyttig det blir er en annen sak.

Objektiv

Når det gjelder valg av objektiv til videoopptak med speilrefleks er det litt andre faktorer som gjelder enn til bruk for stillbilder. Skarphet er ikke like viktig lenger siden opptak i 1080p bare blir cirka 2 megapiksler. Det vil fortsatt være en forskjell mellom ulike objektiver, men ikke i så stor grad som ellers.

Canon EF 24-105 f/4L IS USM har en bildestabilisator som er egnet for videoopptak.
Canon EF 24-105 f/4L IS USM har en bildestabilisator som er egnet for videoopptak.Foto: Canon

Bildestabilisator i objektivet er sjelden en fordel til video. Som oftest forsøker den å holde bildet helt stille, for så å "hoppe ut" ved for store vibrasjoner og deretter stabilisere seg på nytt. Dette fungerer fint til stillbilder, men til video ser det ikke pent ut, og du burde heller slå den av. Noen objektiver har derimot en litt annen funksjonalitet på stabilisatoren, blant annet Canon EF 24-105 f/4L IS USM. Her dempes bare bevegelsene og det kan fint brukes til å filme med.

Dersom du bruker et zoomobjektiv bør du være pass på brennvidden påvirker fokuset. Mange billige objektiver endrer fokuspunktet når du zoomer, noe som gjør det svært vanskelig å zoome under opptak og samtidig holde på fokuset. Det er også viktig at fokushjulet på objektivet er solid og at du kan gjøre nøyaktige justeringer mens du filmer. Her henger ofte pris og kvalitet sammen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen