Speilrefleksnacks fra Pentax

Pentax slipper i dag nyheten om deres nye speilreflekskamera, et kamera tiltenkt nybegynnere, og som tydeligvis er tenkt å konkurrere i samme klasse som Canon EOS 1000D og Nikon D40x. Litt sent, kanskje, men at Pentax nå endelig melder seg på også i dette segmentet er absolutt en velkommen nyhet.

Siden dette som sagt er tiltenkt nybegynnere, ligger kameraets hovedvekt på brukervennlighet og reduserte størrelse, og ikke nødvendigvis på ting som byggekvalitet og ergonomi, som tradisjonelt har vært områder Pentax har vært svært sterke på. Vi gjør regning på at kameraet fremdeles er bra på disse tingene, men man skal ikke utelukke at det nok ikke vil nå helt opp til K200D her. Det bør likevel kunne hevde seg i konkurransen fra "de to store", Nikon og Canon.

Pentax K-m, som mange lenge har antatt kom til å hete K2000D, vil får 10 megapiksler, bildestabilisering på brikken, og støvfjerningsfunksjon. Automatikken er gjennomgått og forbedret i forhold til tidligere kameraer, og opptakshastigheten oppgis til 3,5 bilder i sekundet. Ikke spesielt lenge, riktignok, men grei hastighet i og for seg. Kameraet vil bruke AA-batterier, og fire lithium-batterier av denne typen vil gi deg 1000 bilder per batterisett etter CIPA-standarden, som forutsetter at man bruker blits på 50% av eksponeringene. lar man være å bruke blits skal man i følge Pentax klare hele 1650 eksponeringer før man må skifte batterier.

I samme slengen slipper Pentax også to nye kitobjektiver, eller mer korrekt, versjoner av kitobjektiver, som er billigere og lettere enn de eksisterende. Objektivene er en 18-55mm f3.5-5.6 og en 50-200mm f4-5.6. Optisk er de likt konstruert som tidligere versjoner, men de mangler muligheten for å justere fokus manuelt uten å slå bryteren på kameraet over fra autofokus til manuell fokus, som kitobjektivene hittil har hatt. Pentax har også spart vekt ved å gi de nye kitobjektivene fatning av plast. Pentax har hittil vært en av de få kameraprodusentene som har benyttet metallfatning også på sine rimeligste objektiver. Og mens vi er inne på pris: De nye kitobjektivene vil kun bli solgt som del av en pakke. Man vil altså ikke kunne kjøpe dem separat, med mindre en forhandler er villig til å splitte opp en pakke.

Som om ikke dette var nok, kommer det også en 55mm f/1.4, som ble presentert allerede i januar. Dette vil være et svært interessant portrettobjektiv.

I tillegg kommer det en telezoom på 60-250mm f/4 og har SDM – Pentax’ raske, stillegående fokusmotor (som også ble presentert i januar). Dette blir en telezoom som dekker et nyttig teleområde, og beregnet på entusiaster. Det har to ED-elementer og bør være av optisk høy kvalitet, uten at vi kan si det sikkert før vi har testet det.

Makro ringblits til Pentax.
Makro ringblits til Pentax.

Hvis du trenger mer tele enn dette objektivet kan gi, kommer det nå også en 1.4x telekonverter. Dette er den første telekonverteren for digitale Pentax-kameraer.

Til slutt slippes også en makro ringblits til å feste foran objektivet. Blitsen har ledetall 16 og skal være svært enkel å betjene.

Dessverre har vi ikke fått dato for når disse produktene blir tilgjengelige, og vi har heller ikke fått priser.