Speilrefleksåret 2008-2009

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med estimerte 100 000 speilreflekskameraer solgt i Norge i 2008, og flere modeller lansert enn noen gang tidligere, fremstår 2008 som speilrefleksåret fremfor noen. Vi har tidligere forsøkt å spekulere i hva som ville komme, uten å bomme så forferdelig grovt om vi skal si det selv, men nå er 2008-modellene formodentlig ganske kjent. I denne artikkelen har vi forsøkt å oppsummere både nytt og gammelt av speilreflekser som er på markedet i Norge, eller som snart er det, og fortelle våre kjære lesere hva vi mener om de forskjellige.

Nikon D40, markedets billigste speilreflekskamera
Nikon D40, markedets billigste speilreflekskamera
Brukervennlig display i Nikon D40
Brukervennlig display i Nikon D40

Nikon D40
Da Nikon D40 ble lansert for to år siden var brikken allerede tre år gammel, og i så måte representerer kameraet ganske gammel teknologi. Det leverer likevel bra bilder til en svært billig penge, og siden den gang har prisen blitt redusert til det halve. Trass moderat bildekvalitet og en dødstreg autofokus har d40 likevel vært en suksess, takket være Nikons genistrek - de ga D40 markedets beste brukervennlighet og skreddersydde det dermed for brukere som ikke har hatt speilreflekskamera tidligere. D40 har siden fått en storebror, D40x, som igjen har blitt erstattet av D60. Men D40 holder seg likevel på markedet takket være den lave prisen.

Les vår test her.

Nybegynnerkamera fra Sony
Nybegynnerkamera fra Sony

Sony Alpha A200
Sony A200 kan ses på som Sonys svar på Nikon D40. Selv om det ikke er like brukervennlig som Nikon så kom det et år etter, noe både prisen og teknologien i det reflekterer. Sony har satset sterkt i de siste par årene, etter å ha kjøpt Minoltas kameradivison, og har prestert å lage flere imponerende bra produkter på svært kort tid. Sony A200 er ikke markedets mest imponerende kamera, sett for seg selv, men prisen tatt i betraktning er det absolutt et bra kjøp for en som nettopp er bitt av fotobasillen. Kitobjektivet er imidlertid markedets dårligste, så dersom du vurderer å kjøpe A200 vil vi anbefale at du ser om du har råd til et annet objektiv, selv om kitobjektivet bare koster en femhundrelapp ekstra.

Les vår test her.

Olympus E-420 med 25mm f2.8 pancake-objektiv
Olympus E-420 med 25mm f2.8 pancake-objektiv

Olympus E-420
Olympus E-420 er Olympus' nybegynnermodell, men har også et annet markedsbein å stå på, noe Olympus har tjent godt på. E-4xx-serien er nemlig også markedets minste digitale speilreflekskamera, og egner seg derfor godt for ryggsekkturister og andre som har begrenset plass og bæreevne. Olympus er også kjent for å lage svært god optikk, og med lanseringen av et ganske så lite 25mm f2.8-objektiv har Olympus med E-420 fridd også til gatefotografer og proffer som ønsket seg et kompakt kamera som leverer bra bildekvalitet. Uten problemer er E420 imidlertid desverre ikke. Søkeren er relativt liten, og autofokusen klarer seg ikke spesielt godt i svakt lys.

Canons rimeligste speilrefleks
Canons rimeligste speilrefleks

Canon EOS 1000D
Canon EOS 1000D er Canons rimeligste speilreflekskamera, og selv om det vel må sies å være det nybegynnerkameraet på markedet (av dem vi har testet i alle fall) som har best bildekvalitet, så er det ikke spesielt dyrt heller. I skrivende stund får du kamerahuset for tre tusenlapper, og for en femhundrelapp ekstra får du med Canons nyeste kitobjektiv med bildestabilisator, som er langt bedre enn deres forrige kitobjektiv. 1000D har samme bildebrikke som det eldre 400D, men den er forbedret og finpusset og gir et hakk bedre resultater. Kameraet for øvrig har omtrent det samme å stille med som 400D, og i vår test uttalte vi at "1000D gir meget god bildekvalitet for pengene, og for dem med begrenset budsjett og/eller behov finnes det knapt bedre valg på markedet i dag, enn nettopp 1000D, spesielt med Canons nye kitobjektiv i pakken".

Les vår test her.

Canon EOS 400D
Canon EOS 400D er som sagt mye det samme som 1000D, bare i eldre utgave, og selv om dette fremdeles i aller høyeste grad er et hederlig speilreflekskamera og det har noen småting som det er bedre enn 1000D på, så er det nok hundrelapper dyrere enn 1000D til at vi vil anbefale sistnevnte med mindre man får et svært godt tilbud. 400D har også en tendens til å bli levert med Canons forrige kitobjektiv, som var høyst variabelt i kvalitet og ytelse.

Les vår test her.

Pentax' bidrag i nybegynnerklassen
Pentax' bidrag i nybegynnerklassen

Pentax K-m
Pentax K-m er Pentax' forsøk på å lansere noe lignende de ovenfornevnte kameraene, men prisen er fremdeles en smule for høy, synes vi, til at kameraet skal kunne konkurrere godt med disse. Gitt litt tid er det imidlertid sjangse for at prisen kan synke til et mer fornuftig nivå - i skrivende stund er det nemlig rundt 10% dyrere enn K200D, Pentax' neste kamera på stigen. Vi har ikke testet K-m ennå, men på papiret ser det absolutt bra ut. Pentax har tradisjonelt hatt svært høy byggekvalitet, og noen av de beste kitobjektivene i billigsegmentet. Kitobjektivene som følger med K-m er riktignok noe rimeligere bygd, men optisk er de identiske med de tidligere versjonene. Selve kameraet har samme brikke som K10D og K200D, og dermed er bildekvaliteten ivaretatt, skulle vi tro.

Les lanseringsnyheten her.

Nikon D60 med kitobjektiv
Nikon D60 med kitobjektiv

Nikon D60
Nikon D40 er billig, men også Nikon D60 er agressivt priset. Likevel er det en del bedre kamera enn lillebroren, og dersom man har et budsjett som er over det helt minimale, så vil vi anbefale D60 fremfor D40. Brukervennligheten er også mer eller mindre den samme, og bildekvaliteten er et godt hakk høyere, så selv om D40 er et godt kjøp, så er D60 et bedre. D60 er imidlertid i likhet med D40 alt annet enn et raskt kamera, så om tempo er viktig for deg bør du kanskje se på andre alternativer.

Les vår test her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen