Speilrefleks med Foveon fra Sigma

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Sigma er den eneste produsenten som leverer kameraer med Foveon-sensor. Det som skiller en Foveon-sensor fra andre sensorer er at den kan se farger. Vanlige sensorer registrerer bare lys, og må ha ulike fargefiltre foran elementene for at du skal kunne få et fargebilde.

Det gjør at man ikke må bruke informasjonen fra hver piksel så mange ganger som man gjør på tradisjonelle sensorer, og man får dermed skarpere bilder. Det har tidligere vært en del støyproblemer, blant annet, med disse sensorene, og det har bidratt til at de har vært lite utbredt.

Akam har vært i møte med øverste sjef i Sigma, Michihiro Yamaki, og han sier at disse problemene langt på vei er løst, og at sensoren ikke lenger skal stå tilbake for vanlige CCD-brikker. Kameraet støtter ISO-verdier opp til 800, og ISO 1600 i utvidet modus, så det virker fortsatt som det er litt å gå på når det gjelder støy, men vi håper det har blitt bedre enn det var. Særlig var det ille ved lange eksponeringstider.

Tester av tidligere versjoner viste at kameraet ga skarpere bilder på samme oppløsning enn kameraer det var naturlig å sammenlikne med. Det betyr at det er potensialer i denne løsningen, dersom man får luket ut de største problemene de sliter med

Veiledende pris er satt til 1300 Euro. Det betyr at det havner i prisklasse med Canon EOS 30D. Hvis vi sammenlikner med EOS 30D, så vil SD14 ha høyere oppløsning, sannsynligvis skarpere bilder med bedre detaljgjengivelse, og har en søker som dekker hele 98% av bildet i hver retning. Men det er tregere enn 30D, med 3 bilder/sek og maks 6 bilder i bufferet (JPEG høyeste kvalitet). Det er også andre forskjeller, men inntil vi får testet kameraet, er det ikke så lett å si mye om hvilke utslag det får i praksis. SD14 skal ha fått en større og lysere søker. Sammenliknet med EOS 30D, er den fortsatt mørkere. Sensoren er litt mindre enn på de fleste slike kameraer, og har en crop-faktor på 1,7x.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

SD14 er utstyrt med en fysisk beskyttelse foran speilhuset, for å hindre at støv kommer inn utenfra og setter seg på komponentene der inne, i særlig grad sensoren. Det meste av støvet som setter seg på sensoren er likevel avskallinger fra komponenter i lukkeren eller speilet, så Sigma har laget disse av spesielt materiale, dekket med maling som skal hindre slik støvdannelse. Filteret kan lett fjernes hvis man ønsker. Kameraet har fått en 2,5 tommers skjerm, men den har dessverre bare 150 000 piksler, noe som er litt lite for denne størrelsen.

Det er kun Sigma som lager objektiver til kameraet, så du er låst til dette utvalget. De har etter hvert et ganske omfattende utvalg objektiver, så det i seg selv er ingen stor begrensning, men mange ville likevel ønsket seg muligheten til å velge mellom ulike produsenter.

Kameraet vil bli tilgjengelig i november, og vi vil be om et testeksemplar, så vi kan se hvordan kameraet yter.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen