Speilrefleks eller kompaktkamera?

Kort om speilreflekset

Nikon D2H er et speilreflekskamera

Et speilreflekskamera karakteriseres ved at et speil reflekterer motivet slik det kommer gjennom objektivet opp til en optisk søker.

Utsnittet man ser i søkeren blir omtrent identisk det som kommer på bildet. I tillegg kan man se hvilke deler av motivet som er skarpt. Dette er speilreflekskonstruksjonens store fordeler.

En speilreflekskonstruksjon har også en rekke ulemper. Fordi speilet er i veien for bildebrikken må det vippes opp før bildet eksponeres. Vippingen er tidkrevende, støyer og innebærer et ekstra mekanisk ledd som kan bli slitt. I tillegg er speilreflekskonstruksjonen plasskrevende og dyr å lage.

Kort om kompaktkameraet

Olympus Camedia C-4000 har optisk søker av parallaksetypen

Et kompaktkamera har som oftest en parallaksesøker der man kan få inntrykk av hvordan komposisjonen blir. Denne typen optisk søker er imidlertid ikke like nøyaktig som en speilreflekssøker, særlig ikke på nært hold. Man kan heller ikke se om motivet blir skarpt fordi søkerbildet ikke er reflektert gjennom objektivet.

Kompaktkameraet kan imidlertid bygges langt mindre, og har ikke ekstra deler mellom objektivet og bildebrikken som kan bli slitt.

Digitale kameraer utvisker forskjellene

De fleste digitale kompaktkameraer har en LCD-søker. Denne gir et enda mer presist søkerbilde enn en optisk søker i en speilreflekskonstruksjon. Ikke bare kan man se nøyaktig hvordan konstruksjonen blir, LCD-skjermen til mange kameraer gir også et inntrykk av hvordan eksponeringen og fargegjengivelsen vil bli.

Imidlertid er dagens LCD-skjermer langt fra perfekte. De er ikke detaljerte nok til at man kan se hvilke deler av motivet som er skarpt. Gode kompaktkameraer har imidlertid så god autofokus at dette ikke er et stort problem.

Dagens LCD-skjermer er heller ikke så lyssterke at man kan se motivet like godt i svakt lys som man kan med en optisk konstruksjon. Imidlertid blir skjermene stadig bedre, slik at forskjellene utviskes også her.

Når skjermene brukt på digitalkameraer får bedre egenskaper i fremtiden blir det liten prinsipiell grunn til å velge et speilrefleks.

I praksis har imidlertid speilreflekset mange fordeler

Canon EOS 10D er verdens mest solgte digitale speilrefleks

Selv om det prinsipielt ikke lenger er så stor grunn til å velge et speilrefleks, velger produsentene å legge de beste teknologiene i nettopp disse kameraene. Det er disse kameraene som er rettet mot proffene, og prisen blir deretter.

Et typisk speilrefleks har langt bedre teknologi for autofokus, utløserhastighet og bilde-til-bilde ventetid. Disse tingene er svært viktige for fotoopplevelsen. Inntil videre er et digitalt speilrefleks et svært mye bedre fotografisk redskap enn et typisk kompaktkamera.

Utskiftbare objektiver

Mange forbinder speilrefleks med utskiftbare objektiver. Et speilrefleks trenger prinsipielt ikke å ha utskiftbart objektiv, men de fleste modellene på markedet har dette. De store produsentene har enorme utvalg av objektiver som gjør at hver enkelt fotograf kan tilpasse utstyret sitt nøye etter behovene. Dermed kan fotografer som jobber med ekstrem makrofotografi (fotografi av svært små ting) såvel som fuglefotografer ha det samme kameraet, men med forskjellige objektiver spesielt tilpasset behovene.

Med mindre man har veldig sære behov kan man imidlertid finne kompaktkameraer som også har svært allsidige objektiver med både kraftig tele og god makrofunksjon. God vidvinkel er mangelvare på de fleste digitalkameraer, men på avanserte modeller kan man gjerne kjøpe egne vidvinkeladaptre man kan sette foran objektivet.

Hva med bildekvaliteten?

Det er i speilreflekskameraene at produsentene bruker de største bildebrikkene. I en stor bildebrikke er det plass til flere bildepunkter, og det er derfor digitale speilrefleks som har de største oppløsningene.

Det at bildebrikken er stor fører også til at brikken kan fange mer lys, og dette fører til renere farger, mindre støy og mulighet til å ta fine bilder i svakere belysning. Produsentene bruker den mest avanserte bildeteknologien i speilrefleksmodellene sine, så alt i alt er bildekvaliteten en god del bedre med et godt speilrefleks. På mindre forstørrelser må man imidlertid frem med lupen for å kunne se forskjell på bilder tatt med et kompaktkamera og et speilrefleks. De fleste mener at bilder tatt med kompaktkameraer er bra nok.

Pro et contra

Hva skal du velge? Denne tabellen vil kanskje lette valget ditt:

Moment

Speilrefleks

Kompaktkamera
Pris Kameraet er svært dyrt i seg selv. I tillegg må du kjøpe ekstra objektiver og gjerne også en ekstern blits. Dette kan fort doble utgangsprisen. Et kompaktkamera er vesentlig rimeligere. Selv med dykkerhus, ekstra linser og masse ekstrautstyr er det mye rimeligere enn et speilrefleks.
Størrelse Den store størrelsen gjør at det er lettere å holde kameraet stødig. Den lille størrelsen gjør kameraet lett å frakte med seg. Dette gjør at man kanskje tar bilder man ville gått glipp av med et speilrefleks.
Holdbarhet Et speilrefleks er mer solid bygd, og har ofte vanntette forseglinger. Mekaniske deler i lukker og speil gjør imidlertid at kameraet blir slitt etter ca. 100-150 000 eksponeringer Kompaktkameraet har ofte få slitedeler, og vil med pent bruk holde lenger enn et speilrefleks. Med røff behandling vil et speilrefleks holde lenger.
Optisk søker Søkeren er presis, og man kan komponere bildet svært nøyaktig. Man kan fint se hvilke deler av motivet som er skarpt og uskarpt. Søkeren er upresis, og bildet blir ofte ikke slik man trodde. Man kan heller ikke se om motivet blir skarpt. Søkeren er ofte liten og ubehagelig å bruke.
LCD-skjerm LCD-skjermen brukes kun til å se på bilder etter at de er tatt. Man ser ikke bildet på forhånd på LCD-skjermen. LCD-skjermen er presis og viser ofte hvordan bildet blir også med farger og eksponering. Man kan holde kameraet langt foran seg og likevel komponere bildet nøyaktig. Noen kameraer har vridbar skjerm slik at man kan ta bilder langs bakken eller over hodet med full kontroll.
Bildekvalitet Stor bildebrikke fører til overlegen skarphet, støy og fargegjengivelse. Høylys og skyggepartier gjengis bedre. Bildene må ofte bearbeides etterpå for å få best resultat.

Varierende. De små bildebrikkene fører til mer støy og ikke så rene farger som på et speilrefleks. Bildene er ofte tilpasset direkte utskrift, og gir fine farger og skarphet rett fra kameraet.

Autofokus Autofokusen er gjerne lynrask og avansert. Kan ofte følge motiver som beveger seg uten at motivet kommer ut av fokus. Som regel dårlig. Noen få kameraer nærmer seg imidlertid speilrefleks på hurtighet og funksjonalitet.
Brukervennlighet Tilpasset avanserte brukere som vil stille inn kameraet selv. Disse kan stille inn langt raskere og bedre enn på et kompaktkamera. Enklere å bruke for de som ikke kan så mye om fotografering og vil bruke automatiske innstillinger.
Videofunksjon Finnes ikke Kompaktkameraer kan som regel ta opp video i varierende kvalitet. Noen få kameraer har så god funksjon at de nærmer seg et videokamera.
Funksjonalitet Speilrefleks er normalt mest avansert på fotografisk funksjonalitet. Man kan stille inn alle parametre som innvirker på bildet. Kompaktkameraer har ofte mer "dill-dall"-funksjoner som diktafon, videofunksjon, webkamera, MP3-spiller, kalender med alarm. Nytteverdien av dette er ofte tvilsom.
Støy Mekaniske deler på et speilrefleks lager lyd. Egner seg ikke i begravelser og på lesesalen. Mange kompaktkameraer er helt lydløse hvis man skrur av de irriterende pipelydene som ofte er skrudd på hos fabrikken. Perfekt til "spionfotografering".
Fotografering om natten Mindre bildestøy, lange lukkertider og en optisk søker der man manuelt kan stille bildet skarpt gjør at speilrefleks egner seg godt til nattfotografering. Mye bildestøy, korte lukkertider og vanskeligheter med å få fokusert er ofte fasiten hvis man skal ta bilder i mørket med et kompaktkamera.

Konklusjon

Hva som passer DEG best må du selv vurdere. Et digitalt speilrefleks er per i dag overlegent et kompaktkamera som fotografisk verktøy. Men forskjellene blir stadig mindre, og for de fleste vil et kompaktkamera være mer praktisk på grunn av størrelsen. De fleste vil også klare seg godt med de mulighetene og bildekvaliteten et kompaktkamera gir.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen