Speilløs speilrefleks

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Klikk på bildet for STOR versjon.
Klikk på bildet for STOR versjon.

På årets PMA i Las Vegas har Samsung nå bekreftet at de kommer til å slippe en helt ny type kamera, som tydeligvis er deres svar på Olympus' og Panasonics Micro Four Thirds. Lite er ennå kjent om det nye kameraet, og pressemeldingen som er sendt ut omtaler det såkalte NX systemer kun i generelle vendinger, men basert på bildene som er sluppet kan vi konkludere med en del ting.

Først kan vi imidlertid ta for oss det som med sikkerhet er kjent, nemlig at Samsung ved å fjerne speilet har kunnet redusere avstanden mellom objektiv og brikke og dermed lage et langt mer kompakt kamera enn nåværende speilrefleksmodeller, selv om selve bildebrikken får samme størrelse som før, det vil si såkalt APS-C. Dermed vil kameraene i NX-systemet heller ikke få optisk søker, i alle fall ikke dersom man ikke begir seg ut på en målsøker (noe som desverre er lite trolig inntil videre), og i følge Samsungs pressemelding vil de derfor bli utstyrt med en elektronisk søker, sannsynligvis noe lignende den som Panasonic G1 er utstyrt med. Man vil imidlertid også kunne komponere bildet på skjermen på kameraets bakside, som med et vanlig kompaktkamera.

Samsung sier det ikke eksplisitt i pressemeldingen, men den store knappen ved siden av objektivet røper at NX-serien vil få utskiftbar optikk, og basert på et av de avbildete objektivene er det ting som tyder på at noe av optikken vil bli kompakt. Vi har desverre ikke noe håndfast data om noen av objektivene, men vi mistenker at det minste er en slags pancake-objektiv. De andre, som du ser på det øverste bildet, ser ut til å være en standardzoom og en telezoom.

Kameraet ser for øvrig ut til å få de vanlige speilrefleks-modusene, populært kalt PSAM, samt noen motivprogrammer. Samsung har tidligere fortalt at det første kameraet i NX-serien ville får 14 megapikslers oppløsning, og om det skulle stemme kan det godt dreie seg om samme brikke som vi finner i Samsung GX20 og Pentax K20D, som er utviklet av de to produsentene i samarbeid.

Pussig nok ser det imidlertid ut til at dette samarbeidet er i ferd med å ebbe ut, og i følge Pentax' norske importør har Pentax ingen planer om å lansere sitt eget kamera i dette systemet. Samsung ser dermed ut til å være alene om å satse på NX-konseptet.

Den første ferdige kameramodellen i NX-systemet sies å skulle slippes på markedet i andre halvår i år.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen