Spark nytt liv i mobilen

Alternativ tekst mangler

Smarttelefoneiere har muligheten til å installere nye programmer som kan gi telefonen nytt liv og ny funksjonalitet. Men det er også fullt mulig å installere ekstra programmer på en vanlig mobiltelefon. Slike programmer kalles Java-programmer, og er ikke like avanserte som programmene du får til smarttelefoner.

En vanlig mobiltelefon har som regel bare mulighet til å kjøre Java-programmer. Java-telefoner har som regel ikke de samme mulighetene som smarttelefoner. Programmene er ofte lite avanserte, og det går sjeldent an å kjøre mer enn ett program om gangen på telefonene.

Det er likevel ingen grunn til å avskrive mulighetene et Java-program kan gi. Vi har sett på noen programmer som kan utvide din telefons bruksområde.

Alternativ tekst manglerSpill
De fleste mobiltelefoner er i dag utstyrt med et spill eller fem. Ofte er disse spillene omtrent like underholdende som å se på bestefar sove. Om du vil ha de helt store spillopplevelsene på mobilen, må du som regel punge ut med litt penger, men det kan det være verdt.

Det finnes en bråte av spill der ute, innen alle sjangre fra strategi og rollespill til førstepersonsskytere. Det finnes til og med bilspill der flere kan kjøre samtidig på hver sin telefon.

Inpoc er en aktør som selger del interessante spill. Gameloft har også mange spennende spill.

Spillgiganten Electronic Arts har også hevet seg på mobilspillbølgen, og selger for eksempel "The Sims 2" til mobilen. GameZone har klassikeren "Lemmings" på lager. Med andre ord er det bare å søke litt på nettet, så finner du mange spennende spill.

Planlegger
Om du opplever at planleggeren på telefonen din kommer til kort i hverdagen, går det an å installere en ny. Hvis mobilprodusenten har utstyrt telefonen din med en håpløs kalkulator, du mangler lommebokfunksjon eller trenger en ordbok, finnes det også billigere løsninger enn å kjøpe seg ny mobil.

I Java-verdenen finnes det nemlig veldig mange nytteprogrammer i denne kategorien. Ta for eksempel mToolbox, som gir deg kalkulator, stoppeklokke, notatblokk og andre nyttige funksjoner i ett og samme program.

Programmet MobileSecretary kan ta vare på viktig informasjon som du verken vil glemme eller dele med andre, som PIN-koder og VISA-numre.

Det finnes også programmer som gir deg ordbok på mobilen, som MSdict sin Pocket Oxford English Dictionary. I det hele tatt finnes det planleggings- og nytteprogrammer til de fleste behov. Et godt sted å begynne letingen er GetJar.com.

Alternativ tekst manglerInternett
Om du tråler deg igjennom nettsider med nettleseren som er innebygget i mobilen, sender ekstremt lange SMS, eller ekstremt korte SMS, finnes det programmer som kan gjøre mobildagen din mye enklere.

Når du skal på internett med mobilen, er det egentlig bare ett valg: Opera Mini, som vi testet i fjor. Dette programmet oversetter vanlige nettsider, og former dem om slik at de passer på mobilskjermen din. Dette gjør ikke sidene bare enklere å navigere i – det reduserer også mobilregningen din.

Opera Mini vil nemlig krympe nettsiden så mye som mulig før den sendes til din mobil. Dette gjør at du overfører mindre data.

Det aller beste er at Opera Mini er gratis. Programmet laster du enklest ned ved å gå til følgende adresse med WAP-leseren på mobilen din: http://mini.opera.com

Alternativ tekst manglerKommunikasjon
Om du er snakkesalig, finnes det en rekke programmer som lar deg koble mobilen til den populære lynmeldingstjenesten MSN Messenger. Dette kan spare deg for mye penger til SMS, spesielt dersom du melder med noen som er logget på MSN.

I fjor høst gjorde vi en stor test av MSN-klienter, hvor vi kåret eMSN til den beste MSN-klienten. Siden den gang har det skjedd en del på denne fronten, og et kjapt søk på GetJar.com henter frem en del nye klienter du kan teste ut.

Hvis du er en blogger, kan du ved hjelp av programmer oppdatere bloggen din med det rette programmet. I vår guide til mobilblogging har vi testet en av løsningene som er tilgjengelig.

Navigasjon
Du trenger ikke en smarttelefon for å bruke mobilen din til navigasjon. Det finnes flere løsninger som setter deg i stand til å bruke mobilen din til for eksempel bilnavigasjon. Du må ha en GPS-mottaker til telefonen din og et Java-program som ordner biffen.

Det finnes flere navigasjonsprogrammer til Java-telefoner. VDO Dayton MN 2200 er et godt eksempel på dette. Det er denne løsningen du finner i GPS-telefonen Siemens SXG75. Løsningen koster også penger, men er et av de bedre navigasjonssystemene til Java-telefoner.

Gratisalternativet er Nav4All. Dette er ikke like gjennomført som MN 2200, men har til gjengjeld flere funksjoner. Nav4All er ikke ferdigutviklet ennå, så det er ikke sikkert det fungerer på din telefon.

Alternativ tekst manglerAnnet
Utover bruksområdene vi har nevt her, finnes det veldig mange andre nyttige programmer til Java-telefoner.

Hva sier du for eksempel til en fjernkontroll som du kan styre mediaspilleren på PC-en din med? J2MERC er et program som gjør akkurat dette. Først installerer du et program på PC-en din, og deretter en liten Java-snutt på mobilen. Så sant PC-en og mobilen har blåtann, skal du kunne styre musikken med mobilen din.

En norsk utvikler har også laget et program som lar deg se Tekst-TV på mobiltelefonen din.

Det finnes i tillegg svært mange programmer med tvilsom nytteverdi. Vi kan for eksempel nevne Magic8ball, som gir det tilfeldige svar på alle spørsmål du måtte ha. Eller hva med mobilapen MobilePet Monkey?

Men hvor?
Alt i alt går det an å finne Java-programmer til de fleste behov. Men det kan ofte være et problem å finne de gode programmene.

Et av de bedre nettstedene der ute, er GetJar.com, som har et stort utvalg programmer og dessuten tilbyr enkle måter å laste ned programmene på.

MicroJava.com har også et utvalg Java-programmer til mobiltelefoner.

Hvilke Java-programmer bruker du på din mobil? Diskuter i formuet!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen