Guide

Spar tusenlapper på teknologikjøp

Når du er ute og reiser er det greit å både kunne ha kamera, MP3-spillere og en GPS for hånden. Men lønner det seg å kjøpe før du reiser til flyplassen?

Vi har sjekket noen av Europas største flyplasser for deg.

Tax-free ved avreise og transitt
Når du reiser langt får du vanligvis et lite opphold på veien. For norske reisende er det ofte London, Amsterdam eller Frankfurt oppholdet tar sted. For ikke å glemme vår egen flyplass Gardermoen, hvor de fleste nordmenn tar sine første steg for å komme seg ut i verden..


Kan du spare penger mens du venter på flyet? Vi har sjekket.

Vi har sjekket tilbudene her for å se om du kan tjene på å vente med å kjøpe inn elektronikk til du er i transitt, eller om kjøpet gjøres best i ro og mak hjemme.

Gardermoen, Oslo

Gardermoen flyplass har ikke det største utvalget når det kommer til teknologi. Likevel er det fult mulig å finne noen gode kjøp i deres butikk Capi. På sine nettsider skryter de av gode tilbud på både digitalkamera, GPS og videokamera.

Dette er den flyplassen flest nordmenn reiser ut fra, og du kan faktisk spare noen kroner om du venter med teknologikjøpet til du kommer hit.

Du sparer 200-300 kroner på kamera
Hvis du for eksempel vil ha Casio sitt kamera Exilim Z200, så får du dette kameraet til 1999 norske kroner på Gardermoen. I norske butikker ligger prisen på 2300, så noe billigere er det om du venter til du kommer til Gardermoen med å gjøre kjøpet.


Du sparer 300 kroner om du kjøper Casios kompaktkamera på Gardermoen.

Kameraet har fått gode kritikker. De 10 megapikslene gir kanskje ikke den aller beste billedkvaliteten mener kritikerne, men bør holde mer enn nok for ferieturen.

Eventuelt får du Sony sitt kamera DSCT300 på Gardermoen til 2699 kroner. I butikkene må du betale 2900 kroner for kameraet, så her kan du spare 200 kroner. Også dette kameraet har 10 megapiksler, men har ikke fått like god kritikk som overnevnte Casio. Dette på tross av at prisen er høyere. Om du er spesielt glad i Sony kan du uansett spare litt om du venter til etter sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

Husk GPS til bilferien
Skal du ut på bilferie i Europa kan det også være smart å ha med en GPS på turen. Capi på Gardermoen har Tomtom One med europeisk kart inne i sitt utvalg. De selger den for 1999 kroner. Denne versjonen koster 2300 kroner i butikkene, så her er det  penger å spare. Vil du derimot ha et annet merke innen GPS-modeller er det ikke sikkert du finner dette på Gardermoen.

Sparer litt på videokamera
Videokameraet Sony DCR SR55 har de også tilgjengelig på Norges største flyplass. Kameraet koster 3999 kroner på tax-free-butikken. Dette kameraet har mulighet for å ta opp 40GB med dine ferieminner. Et videokamera tar det ofte litt lenger tid å velge enn et impulskjøp på flyplassen, for prisen ligger ofte høyt. Men om du ønsker å kjøpe dette kameraet skader det ikke å vente til du står på flyplassen.


Tør du vente til avgang med å kjøpe videokamera? I så fall kan du spare noen kroner.

Kameraet koster nemlig 4300 kroner i norske butikker, så her får du 300 kroner mer i feriekassen om du venter.

Ikke veldig billig musikk
Skal du ha musikk med på turen kan Capi friste med Sony nw-zs615 MP3-spiller med 2GB minne til 699 kroner. Denne spilleren er derimot ikke mye dyrere i butikken. Her må du ut med 800 kroner for samme spilleren. Da spørs det om det er verdt å vente til du står på flyplassen med å kjøpe spilleren.  Er det musikk spesielt til flyreisen du ønsker, er det nok uansett enklere å overføre dette i ro og mak hjemme.


Om du vil ha musikk med på flyreisen bør du ikke vente med å kjøpe spiller.

Schiphol, Nederland
For reisende som skal ut på tur med det nederlandske flyselskapet KLM, så kan det utvilsomt lønne seg med å la handelen vente til du ankommer Schiphol. Dette er en av de billigste flyplassene i Europa og samtidig har de et stort utvalg. Også for de som ønsker elektronikk og ikke bare tobakk og alkohol.


Schiphol i Nederland har stort utvalg av butikker.

Billigere enn Gardermoen
Blant annet har de Casio Exilim EX-Z80 til 139 euro, 1100 norske kroner. Dette kameraet koster like over 1500 på det norske markedet, så her kan du få råd til en ekstra middag på reisen.

På Schiphol har de også lignende tilbud på Canon Ixus 75, Canon Powershot SX100, Sony DSC W200 og Panasonic DMC-FX100. Alle disse er kompaktkameraer av god kvalitet som du får betydelig billigere på Schiphol enn i Norge. Du vil spare mellom 400 - 700 kroner om du venter med å handle under mellomlanding her.

Spill på reisen?
Om du virkelig vil satse, og har god plass i kofferten, kan du også kjøpe med deg en Playstation 3 med 40GB harddisk. Denne koster 2800 kroner på Schiphol. I Norske butikker koster konsollen rundt 3700 kroner.


Om du har plass i kofferten kan de lønne seg å kjøpe PS3 i Nederland.

Kjøper du PS3 på Schiphol kan du altså spare mye, men dette kjøpet bør du nok vente med å foreta på returen. Å drasse med en spillkonsoll i ferien kan bli mye av det gode.

Ikke store tilbud for barnefamilier
Om du derimot kjøper med en mindre spillkonsoll av typen Nintendo DS Lite vil du ikke kunne spare like mye. Schiphol har nok forstått at dette er en gave mange foreldre vil betale godt for å få med på lange flyturer.

Gjevnt over ligger Schiphol likevel lavere enn prisene på både det norske markedet og på Gardermoen. Så hvis du skal innom her, og kan vente med å handle inn elektronikken, så kan det fort lønne seg å være tålmodig.

Frankfurt, Tyskland
De som derimot skal innom Frankfurt på veien er ikke like heldige. Her er det også butikkjeden Capi som har ansvaret for elektronikken, og utvalget er tilnærmet likt det du finner på Gardermoen.

Prisene er derimot ikke like gode. Det eneste som var billigere enn på Gardermoen var Tomtom sin GPS One som koster 1830 kroner i Frankfurt sin tax-free-butikk, cirka 200 kroner billigere enn på Gardermoen.


Skal du på bilferie i Europa kan en GPS være god å ha. I Frankfurt får du Tomtom One for en billig penge.

Foruten denne ligger Frankfurt over Gardermoen i pris, og du har lite på å hente om du venter til du kommer hit med å gjøre de store kjøpene. Billigere enn i norske butikker er det uansett og utvalget er noe bedre enn på Gardermoen. Så om du ikke finner det du vil ha på veien ut fra Norge, er det bedre sjanser for å finne din drøm i Tyskland.

Heathrow, London

Heathrow er en av de virkelig store flyplassene i Europa. Og for deg som er ute på tax-free er det nok av butikker å ta av. En av de største innen elektronikk er butikken Dixon. De har vært såpass gode på service at de har laget en god nettside for de som vil planlegge reisen. Her kan du fort spare noen kroner på utvalgte produkter. Likevel er det ikke alt du kan spare like mye på.

Lik kamerapris som Gardermoen

For eksempel får du kameraet Casio Exilim Z200 til 1975 kroner, et par kroner billigere enn prisen du må betale på Gardermoen. Også Sony sitt kamera DSC-T300 får du billigere på Heathrow, men du sparer ikke mer enn cirka 100 kroner i forhold til Gardermoen. Sett i forhold til norsk pris i butikkene blir det likevel penger å spare.


Du sparer ikke mye på å vente med å kjøpe kompaktkamera på Heathrow, men om du har stramt buskjett kan de lønne seg.

Spar penger på Ipod Touch
Vil du ha Apple sin nye Ipod Touch på 16GB kan du derimot spare en pen slump. 2300 kroner koster denne på Heathrows tax-free-butikk. Prisen varierer veldig i norske butikker, men du vil noen kroner om du ikke kaster deg over det første tilbudet du finner i Norge.

Tomtom sin GPS som du også finner på Gardermoen er derimot langt billigere på Heathrow. Her betaler du 1400 kroner for GPS-en med europeisk kart. Det er langt bedre enn prisen du må betale i norske butikker.

Billig Macbook Air
Slår du virkelig på stortromma kan du kjøpe en Macbook Air på Heathrow for 10.200 norske kroner. Da vil du spare hele 4000 kroner i forhold til norske nettbutikker. Derimot kan dette fort gi problemer i den norsk tollen. Verdier over 6000 kroner må nemlig beskattes ved ankomst. Da er det kanskje best om du holder deg til Asus EEE PC som koster 1880 norske kroner på den britiske flyplassen.


Macbook Air kan du kjøpe billig, men maskinen kan bli dyr om du vil ha den med tilbake til Norge.

I så fall vil du spare rundt 600 kroner i forhold til norske priser. Det er ikke like mye som du sparer på Apple sin syltynne maskin, men i det minste kan du ta den tollfritt inn i Norge med god samvittighet.

Reiser du innom London på veien kan det være smart å sjekke ut om den elektronikken du ønsker er inne. Her kan du fort spare mye penger om du planlegger godt og om varene er på plass i hyllene. Bare vær oppmerksom på at strømuttaket i Storbritannia er annerledes enn i Norge, så det kan hende du må investere i et adapter ved siden av.

Lønner det seg?
Alt i alt kan vi slå fast at reisende kan tjene godt på at den norske krona står sterkt for tiden. Det slår også ut på tax-free-kjøpet. Da vi hadde samme gjennomgang i fjor, var det ikke like mye å tjene på å vente med handelen. Nå er derimot situasjonen helt annerledes. Mest å tjene er det for de som skal innom Heathrow eller Schiphol. Frankfurt og Gardermoen slår derimot ikke like godt ut.

Likevel kan det fort være lønnsomt for reisende å ta en liten shopping på veien. Er du heldig og planlegger litt i forveien, så vil du fort kunne se at reisekassen din nærmest vokser foran øynene dine.

Husk på tollgrensen
Derimot kan det hende handelen ikke blir like moro når du kommer tilbake til Norge. Å bli stoppet i tollen er aldri gøy, spesielt ikke når du må betale ekstra for din nyinnkjøpte elektronikk. Tollvesenet har satt et maksimalbeløp på 6000 kroner for varer du kan ta inn tollfritt om du er ute av Norge i 24 timer. Om du er ute kortere halveres dette beløpet. Om du har varer som går over dette beløpet, kan handelen fort bli dyr.


Varer for 6000 kroner kan tas tollfritt inn i Norge om du har vært ute av landet i minst 24 timer.

Det kan samtidig være greit å ikke satse på å gjøre storhandelen mens du er i transit. Flyruter kan bli forsinket, og du må fort si farvel til drømmen om det perfekte kjøpet.

Bestill før du reiser
Husk også at butikkene ikke alltid har den varen du ønsker inne. Det å komme tilbake dagen etter er ikke like enkelt som i butikken hjemme. Det skader derfor ikke å ta en telefon i forkant for å forsikre deg om at produktet er på plass.

Det er da også fullt mulig å foreta hele bestillingen per telefon. Da kan du kjapt plukke opp varen når du løper mot neste avgang. Så kan du heller ta bilder av selve ferien, enn å se flyet ditt lette uten deg. Det gir iten trøst da å stå med nyinnkjøpt elektronikk under armen.


Å se flyet ditt forsvinne uten deg er aldri gøy, men fine bilder kan det bli.

Her finner du informasjon
Om du selv vil kontakte butikkene, eller sjekke noen av tilbudene på verdens flyplasser, så finner du informasjon om Capi-kjeden her.

Informasjon om shopping på Schipol finner du her.

Dixon, som selger elektronikk på alle de store flyplassene i England, har informasjon om sine tax-free-tilbud her.
Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen