Guide

Spar tusener på billigteknologi

Mange velger dyrt når de skal kjøpe TV eller hjemmekinoanlegg, og så kommer gjerne tilbehør på toppen. Det finnes imidlertid håp, og du kan anskaffe deg mange typer teknologiprodukter langt billigere enn det de store leverandørene tilbyr.

Mye å spare
Når det gjelder kabler er avansen for butikkene skyhøy. De dyre kablene koster selvsagt mer å produsere, men det store spørsmålet er selvsagt om du trenger det. Noen mener at det er livsnødvendig for å få mest mulig ut av ditt nye anlegg, mens mange mener at på kortere kabellengder så har dette ingenting og si.

Vi tok en runde for å sjekke hva de forskjellige butikkene kan tilby, og hvor store prisforskjeller som eksisterer. Det er en stor kabeljungel der ute, så vi valgte å forholde oss til to av de mest brukte variantene for øyeblikket, HDMI og optisk kabel for lyd.

Lengden betyr noe
For å sammenligne priser på kabler må man holde tunga rett i munnen. Det er nemlig store prisforskjeller i forhold til lengden på kablene, og hvis du har alt plassert tett, kan du slippe unna billig, men hvis du må trekke HDMI-kabler på opp til 10 meter kan det fort bli en dyr affære.

Ikke kjøp lengre kabel enn det du trenger. Dette handler både om de store prisforskjellene, men også i forhold til den negative effekten det har hvis signalet må reise lengre enn nødvendig. Mål opp i forkant.


Ikke kjøp lengre kabler enn du absolutt trenger.

Store prisforskjeller

På kabler varierer prisene enormt mellom de ulike produsentene, og som sagt er det store prisforskjeller i forhold til lengde. Kabler selges nesten overalt, men vi sjekket Clas Ohlson, Hifi-klubben, Euronics og Elkjøp.

På HDMI er det ikke overraskende nok klart billigst å handle kablene dine hos Clas Ohlson. En helt standard kabel på en meter koster deg ikke mer enn en drøy hundrelapp. Hos Hifi-klubben bør du stå i mot eventuelle ivrige selgere, for her er det mye å velge i. Hifi-klubbens eget merke, Argon, kan du faktisk få for beskjedne 300 kroner, noe som absolutt er godkjent, mens neste steg i prislisten er en Banridge-kabel til 450 kroner. Hvis det brenner i lommeboken kan du imidlertid få kabler til flere tusen kroner.

Hos Euronics finnes det et stort utvalg i kabler av alle slag, og den billigste HDMI-kabelen koster 160 kroner for en meter. Lavpriskjeden Elkjøp har ikke de gunstigste prisene, og både Clas Ohlson, Eurnonics og Hifi-klubben er rimeligere.

Billig lyd
Det er ikke mange år siden optiske kabler for lyd faktisk kostet en del, men dette prisbildet har endret seg ganske kraftig de siste årene. Nå får du en optisk kabel hos Clas Ohlson for knappe hundrelappen, mens du må ut med 250 kroner for billigste alternativ hos Hifi-klubben.

Hos Euronics slipper du unna med 130 kroner for en helt standard optisk kabel, mens hos Elkjøp starter prisene nok en gang på et overraskende høyt nivå. Hele 300 kroner skal den såkalte billigkjeden ha.


Clas Ohlson og Euronics er blant butikkene som har billige kabler

Valg av PC-skjerm
Det er utmerket godt mulig å få tak i meget rimelige PC-skjermer, både hos de store kjedene, og hos det store utvalget av nettbutikker som vokser frem her til lands. Hvis du ikke er opptatt av kvaliteten eller krever meget stor skjerm fra en merkeprodusent, slipper du unna med halvparten av prisen. Det som imidlertid er viktig, er å finne ut hva du skal bruke skjermen til. På grunn av at forbrukerkravene til størrelse på skjermer stadig øker, kan du gjøre et kupp hvis du er fornøyd med en 15-17 tommer.

Skal du imidlertid bruke skjermen mye, til å se film, spille i lengre perioder eller bruke den til jobb, kan det være smart å investere i en skjerm av bedre kvalitet. Dette utelukkende for øynenes skyld. Er det derimot familieskjermen som kun skal benyttes til enkel surfing og betaling av regninger, kan du utmerket gå for billigste alternativ.

Hos Onlinebutikken kan du for eksempel sikre deg en 17 tommer widescreen LCD-skjerm fra mindre kjente Mirai, til rundt tusenlappen, mens tilsvarende skjermer fra større leverandører ofte starter på minst 1.500 kroner, selvsagt hvis man ser bort fra tidsbegrensede tilbud.

Eksplosjon av billige TV-er
TV-markedet har endret seg radikalt etter flatskjerm-revolusjonen, og det har kommet en rekke billige merker på markedet i løpet av det siste året. Sist ut er vel Tatung, som har mottatt gode anmeldelser prisen tatt i betraktning.

Kvaliteten på mange av disse skjermene er selvsagt ikke like bra som de aller beste, men hvis du skal kjøpe TV til soverommet eller kjøkkenet, kan du spare tusenvis av kroner ved å gå for et av disse merkene. Det er også verdt å huske at det er mange av de store TV-produsentene som faktisk ikke produserer innmaten selv, og mange av billigmerkene benytter seg av komponenter fra de samme fabrikkene som de dyrere storebrødrene.

En 32 tommer Tatung LCD-TV vil ikke gjøre dypere innhogg i lommeboken din enn knappe 4.000, hos for eksempel Komplett.no, mens tilsvarende modeller, blant annet fra Samsung hos Expert koster det dobbelte hvis du vil ha full HD. Da tar vi selvsagt forbehold, ettersom mange butikker nå setter ned prisen på gamle modeller, blant annet de som kun er HD-ready. Det er også tilbud som kan være verdt å sjekke nærmere.

Billig trådløst
Trådløse nett dukker opp over alt for tiden, og ikke alle kan, eller vil benytte seg av den trådløse routeren som eventuelt fulgte med fra internettleverandøren. Her er det et gigantisk utvalg av billige modeller på markedet.

Hos Clas Ohlson kan du blant annet kjøpe med deg en merkeløs router for 500 kroner, og hos Euronics får du en modell fra Jensen for kun 400 kroner. Hos Komplett kan du faktisk få kjøpt en trådløs router til sympatiske 250 kroner.

Expert-kjeden skal etter eget utsagn være billige på elektronikk, men for tilsvarende modeller som de vi nevnte over, er prisen nesten det dobbelte.

  Billig Dyrt
HDMI-kabel 129,-
700,-
Optisk lyd 99,- 250,-
LCD TV 4000,- 7000,-
PC-skjerm 1000,- 1500,-
Trådløs router 250,- 700,-
Totalt 5478,- 10150,-

Ved å kjøpe billigere ikke-merkevare kan du altså på relativt rimelige produkter altså spare hele 4.700 kroner, omtrent halvparten av summen.

Har du noen erfaringer med billigteknologi?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen