Spar deg rik i ferien

Når du er på ferie så er det ikke bare sol, sommer og eksotiske kulturer du bør få med deg. Det kan fort hende du kan gjøre et teknologisk kupp når du er ute og reiser. Vi har sjekket butikker i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, England og USA for å se om du kan spare noen kroner mens du først er ute.

Sterk krone gir gode kjøp
Den norske krona står sterkt om dagen, og det kan utvilsomt du fort tjene tusenlapper på. Om du vil ha et nytt kamera, spillkonsoll eller mobil er det ofte gode priser å finne i utlandet mens du er på ferie. Derimot er det ikke ofte du har tid eller lyst til å styre rundt for å finne den billigste butikken. Å snoke rundt på nettet og bestille ting til hotellet du bor på er neppe heller aktuelt. Vi har derfor sett på prisene på noen av de største kjedene i landene vi har plukket ut. Prisene her har vi sammenlignet med de vi har funnet i diverse norsk nettbutikker, som ofte opererer med lavere priser enn de du finner i butikkene. Likevel ser vi at du fort kan spare noen kroner når du handler. Er du flink og planlegger kan du nok utvilsomt spare mye mer.


I ferien kan du gjøre et teknokupp om du følger med.

I Sverige, Finland og Danmark har vi sett på priser i butikken Elgiganten og Markantalo som tilsvarer Elkjøp her hjemme. I Tyskland har vi sett på prisene på kjøpesenterkjeden Karstadt som fins i de fleste tyske byer. I England har vi plukket ut elektronikkjeden Dixons og i USA Bestbuy. I de få tilfellene de utvalgte butikkene ikke har hatt varen inne, har vi funnet andre butikker via tjenesten Kelkoo for å finne nasjonal pris.

Få igjen momsen
I USA gjelder egne avgiftsregler som varierer fra stat til stat, det betyr at prisene vi har funnet kan variere noe, men husk at prisene her sjelden har avgiftene iberegnet. På den positive siden kan du fort spare mye om du tar deg bryet med å få tilbake denne momsen, og kun betaler det som står. Dette er en mulighet du også kan benytte deg av i andre land. Som norsk statsborger kan du få tilbake momsen i alle land bortsett fra Sverige, Danmark, Finland og selvfølgelig Norge. Om du setter av tid til å fylle ut papirer å sortere kvitteringer kan du virkelig spare store penger på utenlandskjøp. Pengene får du tilbake når du forlater landet, enten på fergekaia, flyplassen eller togstasjonen.


På flyplassen kan du få igjen momsen på varene du har kjøpt om du reiser utenfor Norden.

Pass på at du setter av god tid til dette, så du både får tilbake penger og rekker turen hjem, eller videre på ferien. På globalrefund.com kan du lese mer om dette.

Et utvalg varer
Varene vi har valgt å se på er følgende: Canon EOS 40D, speilreflekskamera for de mer proffe, kompaktkameraet Canon Ixus 970, videokameraet Sony HDR-SR11E med harddisk, Ipod Touch 32GB, GPS-en Tomtom go 930, Xbox 360 Elite og mobilen Nokia N95. I Bestbuy fant vi ikke Canon sitt kompaktkamera og har heller brukt prisen på Canon Powershot med samme antall megapiksler.


Lønner det seg å kjøpe Ipod Touch utenfor Norges grenser?

Vær oppmerksom på at det eksisterer forskjellige standarder i forskjellige land. Vi anbefaler derfor at du ikke kjøper inn spillkonsoll eller videokamera utenfor Europa. Pass i så fall på at du får en som er spesialtilpasset standardene vi bruker i Norge. Det samme gjelder med mobiltelefon. Strømkontaktene kan også ofte være annerledes enn de vi bruker i Norge, dette er et mindre problem som kun krever ett adapter. Men pass på at du kjøper et adapter som turister bruker i Norge og ikke det vi selv tar med oss på ferie.

Englands- og amerikafarere sparer mest
Vår tabell viser at du fort kan tjene mest om du tar handelen i USA eller England. Reisende hit kan gjøre røverkjøp om de i tillegg benytter seg av muligheten til å få tilbake på skatten. Reisende til Sverige, Danmark, Finland og Tyskland kan ikke spare fullt så mye, forskjellen er minst mellom landene i Norden, men noen store lyspunkter fins det. For eksempel tilbyr svenskene gode priser på GPS-en Tomtom go 930. Her kan du se hele vår tabell:


Klikk på tabellen for å se større versjon.

Planlegg reisen
Som tabellen viser er det noen varer som varierer stort i pris, andre er tilnærmet like i pris. Reisende over atlanteren kan spare tusenlapper om de vil. Men om du planlegger din reise og gjør litt research på forhånd kan du fort spare mye. Her kan du selv sjekke priser i butikker om du skal til andre ferieland:

Frankrike: Gitem eller Fnac.

Nederland: Dixons.

Spania: Fnac.

Tyrkia: Teknosa.

Italia: Ollo.

Island: Elko.

Husk også at tollreglene i Norge tilsier at du må skatte på verdier over 6000 kroner om du er ute av landet i mer enn 24 timer. Det kan fort bli dyrt om du forsøker å gå på grønt med varer over denne verdien i kofferten. God tur!


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen