Tiden er igjen kommet for å kåre månedens beste mobilabonnementer.

Beste mobilabonnement - september 2017

Tiden er igjen kommet for å kåre månedens beste mobilabonnementer. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Spar penger - dette er de beste mobilabonnementene nå

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter en relativt stormfull vår i det norske mobilmarkedet, roet det seg så fort de nye EU-reglene trådte i kraft 15. juni

Siden kåringen i juli har det igjen skjedd lite, men en liten detalj hos én av operatørene gjorde at vi endret vårt valg for en av kategoriene forrige måned. Så tett og jevnt er det. 

Onecall har siden sist lansert sin såkalte FamiliePakka, selv om det får liten innvirkning på denne testen. Det lønner seg heller ikke om du ikke har mange familiemedlemmer og stort dataforbruk, konkluderte vi da vi så nærmere på prisene ved lansering

Vær også obs på at om du velger Hello i dag, er du i praksis Ice-kunde fra høsten av, etter at selskapene ble enige om at Hello-kundene selges til Ice tidligere i sommer.

Pris- og vilkårsmessig får det ikke allverden å si, da Hello og Ice allerede har nøyaktig samme priser og datapakker. Om du er av dem som må ha Telenor-dekning må du likevel se til noe annet enn Hello fremover, da operatørbyttet medfører at Hello-kundene vil gå fra Telenor- til Telia- og Ice-dekning. 

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.
Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker. 

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori. 
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene. 
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

  • Gå til kalkulatoren Finn billigste mobilabonnement
  • Trykk Finn din databruk
  • Bruk skyvebryterne for å velge hvor mange minutter eller timer du bruker på å strømme musikk og video, til å lese nyheter og til å bruke sosiale medier.

Les også: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

 

Her er månedens vinnere: 

 

Lite data (minimum 1 GB) 

En ting er sikkert: Du får ikke lenger 1 GB i måneden til under en hundrelapp, slik du gjorde før EU-kravet trådte i kraft. Du får riktignok fri bruk av ringing, SMS og MMS og 500 MB data for så lite som 89 kroner, viste gjennomgangen vi gjorde nylig

Fire operatører peker seg ut med betraktelig lavere priser enn konkurrentene i 1 GB-kategorien. Det er Ice, Hello, Telipol og Komplett Mobil, hvor de to førstnevnte skal ha 129 kroner i måneden, mens Komplett og Telipol har lagt seg på 125 kroner. 

Da får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert. 

Denne måneden må Ice se seg slått. Vi kårer Komplett Mobil MiniFlex 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data. 

PS: Hvis du likevel vil ha abonnement fra Ice, bør du for tiden bestille dette gjennom nettsidene til Hello. Da får du én måned gratis og dobbel data første måned hos Ice.  

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

  Ice Hello Telipol Komplett
Pris abonnement 129,- 129,- 125,-  125,-
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,99 kr 1,99 kr 0,99 kr/0,00,-
Makspris data - 499,- 399,- 399,-
Hva skjer når du når makspris? Hastigheten strupes etter 1 GB. Hastigheten strupes etter 3 GB data. Hastigheten strupes etter 3 GB data. Hastigheten strupes etter 3 GB data.
Alternativer for datapakke 1 GB, 3 GB 1 GB 0,5, 1, 3, 5, 15 GB 1 GB/3 GB/5 GB
Pris for datapakke 79,-/179,- 100,- (maks to pakker) 49/99/149/199/399,- 99,-/199,-/249,-
Data rollover Ja Ja Ja Ja
Annet - - - -

Begrunnelse (klikk for å se) 

Kriterier: 

Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss. 

Vurdering:

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og Komplett lanserte i august en løsning vi har etterlyst. De tilbyr nå såkalt «Datakontroll», som gjør at du ikke lenger faktureres ekstra for bruk utover datakvoten, men at hastigheten heller strupes til 128 kbit/sek.  Det er det samme som Ice har gjort i lang tid. 

Datapakkene til Ice er riktignok litt billigere enn Komplett sine, men Ice struper hastigheten helt ned til 64 kbit/sek. Ingen av disse hastighetene er brukbare til så mye annet enn chatting og enkel surfing, men for å illustrere forskjellen bruker Spotify 90 kbit til sin normalkvalitet for streaming. Det gjør dermed at Kompletts strupede hastighet fortsatt bør la deg bruke Spotify, Ice sin gjør det sannsynligvis ikke. 

Både Hello og Telipol fakturerer på sin side for overforbruk, og vi ser dermed bort fra dem videre i denne kategorien. 

Komplett har også langt bedre priser enn Ice i viktige ferieland, og spesielt i Thailand, siden de takserer Thailand i sone 2, ikke i sone 3, som de fleste andre. 

  Ringe til Norge SMS til Norge Data
Komplett Tyrkia 5,99 kr/min 2,49 kr/stk 1,99 kr/MB
Ice Tyrkia 6,25 kr/min 3,12 kr/stk 6,25 kr/MB
Komplett USA 2,49 kr/min 2,49 kr/stk 0,99 kr/MB
Ice USA 9,38 kr/min 3,12 kr/stk 1,25 kr/MB
Komplett Thailand 2,49 kr/min 2,49 kr/stk 0,99 kr/MB
Ice Thailand 9,38 kr/min 3,12 kr/stk 6,25 kr/MB

En potensielt vesentlig forskjell om du vurderer disse to er også at Komplett bruker Telenors nett, Ice bruker en kombinasjon av sitt eget og Telias nett. Her må du nesten avgjøre basert på hvor du oppholder deg mest.

Er det i en av de store byene vil det være relativt likt, selv om vi kåret Telia til Norges beste 4G-nett tidligere i år basert på at de har 4G-dekning i større arealer enn Telenor. 

Til sammen synes vi Kompletts lavere utenlandspriser og høyere strupehastighet trumfer de litt billigere datapakkene til Ice. 


 

Kategori: Middels data (minimum 5 GB)

I denne kategorien har det skjedd store omveltninger siden før fri EU-roaming ble bredt innført.

Der det var enorm konkurranse og tett mellom prispunktene tidligere, er det nå kun tre operatører igjen med det vi vil kalle ordentlig gode tilbud: Chili Mobil og Nextgentel til 259 kroner og Telio til 258 kroner. 

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil også et alternativ. De tilbyr 6 GB til 299,-. 

Ingen av selskapene fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet. 

Vi kårer Chili Medium til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

  Chili Telio Nextgentel
Pris abonnement 259,- 258,- 259,-
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,00,- 0,00
Makspris data - - -
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes når du når datakvota. Datahastigheten strupes når du når datakvota.  Datahastigheten strupes når du når datakvota.
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 5 GB/10 GB/15 GB* 5 GB/10 GB/15 GB*
Pris for datapakke 98,-/249,-/349,- 179,-/299,-/449,- 179,-/299,-/449,-
Annet Data rollover.  Data rollover.* 10 prosent rabatt per venn du verver.  Data rollover*

* Telio og Nextgentel kaller det datautvidelser. Data rollover gjelder ikke for disse

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk. 

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Vurdering:

Nextgentel og Nextgentel-eide Telio var blant de aller siste operatørene til å slippe sine nye abonnementer, og spesielt Telio har virkelig satset hardt på 5 GB-abonnementet sitt, som nå er omdøpt til Telio Go 5 GB. Borte er overfaktureringen de drev med før, og inn er også kommet nye datapakker, hos Telio og Nextgentel kalt «datautvidelser».

De skiller seg fra vanlige datapakker ved at du «utvider» kvota di for inneværende måned, altså at du i praksis får 5 GB ekstra om du bestiller datautvidelsen kalt 10 GB til 5 GB-abonnementet ditt. 

Telio/Nextgentels løsning gir deg mye ekstra data for pengene sammenliknet med konkurrentene, men minuset er at data rollover ikke gjelder for utvidelsene. Et annet problem er at du ikke bare kan bestille litt ekstra data om du trenger det en måned, men må ut med hele 179,- for 5 ekstra gigabyte som billigste alternativ. Du kan imidlertid surfe videre med redusert hastighet uten å betale for det. 

Chilis datapakker er mindre og dermed mer fleksible, i tillegg til at de har rollover inkludert, men er til gjengjeld langt mer kostbare. 349 kroner for 5 GB er ikke spesielt kundevennlig. 

Også her må du imidlertid være oppmerksom på utlandsprisene, selv om det ikke skiller voldsomt mye. 

  Ringe til Norge SMS til Norge Datatrafikk
Chili Tyrkia 5,99 kr/min 2,49 kr/stk 9,99 kr/MB
Telio/Nextgentel Tyrkia 5,19 kr/min 3,99 kr/stk 4,99 kr/MB
Chili USA 2,49 kr/min 2,49 kr/stk 0,99 kr/MB
Telio/Nextgentel USA 4,99 kr/min 3,99 kr/stk 0,99 kr/MB
Chili Thailand 5,99 kr/min 2,49 kr/stk 4,99 kr/MB
Telio/Nextgentel Thailand 7,27 kr/min 3,99 kr/stk 4,99 kr/MB

Telio virker gjennomgående å ha litt høyere priser for utenlandstrafikken enn Chili. Telio har dessuten egne priser per land, ikke per sone, så det er ikke bare-bare å ha oversikt.

Chili har på sin side satt ned dataprisene i USA og Thailand i løpet av sommeren, så de fremstår noe mer gunstige enn de gjorde tidligere, og det er igjen nok til å vippe denne måneden til deres fordel. 


 

Kategori: Mye data (minimum 10 GB)

Hello var kongen i denne kategorien frem til de satte opp prisene drastisk tidligere i år. Fra å tilby 10 GB for 299 skulle de plutselig ha 449 for 12 GB etter at de ble tvunget til å innføre fri EU-roaming. Det falt mange kunder tungt for hjertet. 

10 GB for 299 kroner i måneden får du ikke lenger, så alene på toppen i 10 GB-kategorien troner nå Chili, som tilbyr 10 GB til 349 kroner i måneden. Komplett er i nærheten, men har økt til 12 GB for 379,-. 

Med Kompletts lansering av Datakontroll forrige måned er det også slik at ingen av disse fakturerer ekstra for overforbruk, og dermed er det datapakker og utenlandspriser som avgjør. 

Månedens vinner i kategorien Mye data er Komplett MaxiFlex 12 GB.  

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her » 

  Chili Komplett
Pris abonnement 349,- 379,-
Inkludert data 10 GB 12 GB
Pris per MB overforbruk 0,00,- 0,99 kr/0,-
Makspris data - 399,-
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes når du når datakvota. Datahastigheten strupes når du når 20 GB i Norge eller 17 GB i EU - eller når du når datakvota (avhengig av om du har Datakontroll aktivert)
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/3 GB/5 GB
Pris for datapakke 98,-/249,-/349,- 99,-/199,-/249,-
Annet Data rollover.  Data rollover. 

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Vurdering: Om du klarer deg med 10 GB er det liten tvil om at vi ville valgt Chili slik som prisene er nå, men du må samtidig være litt oppmerksom på at datapakkene til Chili ikke akkurat er billige. 349 kroner for 5 GB er nærmest ran på høylys dag, men uansett billigere enn megabyte-takseringen de drev med før.

Da er Kompletts datapakker et mer gunstig tilbud, med 99 kroner for 1 GB, 199 kroner for 3 GB eller 249 kroner for 5 GB. 

Igjen gjentar vi også vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili-abonnement. Med 0,99/MB i USA og 4,99/MB i Thailand tikker taksameteret veldig fort. 

Komplett skal ha 0,99 kr/MB både i USA og Thailand, en langt mer gunstig ordning. For det operatørene kaller sone 3, som for eksempel inkluderer Canada, Japan og og Australia, er det også stor forskjell. Chili skal ha 9,99/MB, Komplett 1,99. 

Om 10 GB er nok for deg ville vi nok kanskje holdt oss til Chili, om du trenger 12 eller reiser mye utenfor EU er Komplett det beste valget, og vi synes også det er den beste dealen denne måneden. Pillen sukres også av at du nå kan velge struping av hastigheten i stedet for overfakturering av data. 


 

Kategori: Superbruker (minimum 30 GB)

Tidligere i år endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk dermed av med seieren. 

Tidlig på sommeren lanserte også Chili et abonnement på 30 GB, og de priset i tillegg dette under Kompletts alternativ, med 559 mot 579 kroner.  Det svarte imidlertid Komplett på ved å senke prisen på Megaflex til det samme som Chili skal ha, altså 559 kroner i måneden. 

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden, men altså tilbyr 10 GB mer data. 

Vi kårer Komplett MegaFlex 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker. 

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

  Komplett Megaflex Chili X-Large  Telia Smart Total Telenor Frihet 40 GB
Datapakke 30 GB 30 GB 40 GB 40 GB
Pris abonnement 559,- 559,- 699,-  699,-
Pris per MB overforbruk 0,99,-/0,- 0,- 0,- 5,-
Makspris data 399/mnd - - 399/mnd
Hva skjer når du når makspris? Datahastigheten strupes til 128 kbit/sek ved 35 GB - eller når du når datakvota om du har Datakontroll aktivert. Hastigheten strupes med en gang du når datakvota, men du kan kjøpe datapakker for å surfe videre med full hastighet. Hastigheten strupes med en gang du når datakvota, men du kan kjøpe datapakker for å surfe videre med full hastighet. Kan surfe på full hastighet inntil 50 GB. Deretter strupes hastigheten. 
Alternativer for datapakke 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/3 GB/5 GB 1 GB/5 GB/10 GB 1 GB/2 GB/5 GB/10 GB
Pris for datapakke 99,-/199,-/249,- 98,-/249,-/349,- 99,-/199,-/299,- 99,-/149,-/199,-/299,-
Data USA 0,99/MB 0,99/MB 0,39/MB (39 kr/100 MB) 2,06/MB (39 kr/100MB)
Data Thailand 0,99/MB 4,99/MB 25/MB (50 kr/30 MB eller 150 kr/100 MB) 2,06/MB (39 kr/100 MB)
Annet Data rollover. Tvilling-SIM 36 kr/mnd. Data-SIM 39 kr/mnd

Data rollover. Tvilling-SIM skal være på plass i september

Inkl. 1000 min til/mellom Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Data rollover. Trilling-SIM 30/mnd. Data-SIM 30/mnd

Data rollover. Bildelagring i Min Sky. Tvilling-SIM 37,50/mnd. Data-SIM 29/mnd

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Vurdering: Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i. Chili er billigst for 30 GB, og fakturerer heller ikke for overforbruk. De lovet også tvilling-SIM fra 1. juli, men opplyser at dette har vist seg litt vanskeligere enn de hadde forutsett, så det er ikke på plass før i løpet av denne måneden. 

Komplett tilbyr både tvilling- og data-SIM, mens Telia og Telenor begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har også bedre løsninger for dataforbruk i utlandet, med pakker som gjør at du i alle fall kan surfe litt før hundrelappene begynner å fly. 

Kompletts reduserte utenlandspriser i sommer gjorde også deres tilbud langt mer attraktivt, og nulltakseringen av overforbruk er kjekk å ha, selv om vi tviler på at det er like gunstig i denne klassen, da en ordentlig superbruker neppe tar til takke med 64 eller 128 kbit/sek når datakvota er brukt opp. 

Om du vet at 30 GB er nok til å dekke ditt forbruk og hovedsaklig har planlagt å holde deg innenfor Norge og EU/EØS er det lite i veien for å velge Chili, men vi foretrekker Kompletts gunstigere datapakker og lavere priser i utlandet.

Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Likevel synes vi det for den gjengse brukeren er litt vanskelig å forsvare nesten 150 kroner ekstra for de 10 ekstra gigabytene som begge de to største operatørene krever. 

For øvrig så vi på disse abonnementene i en separat sak nylig, så om du trenger enda mer data enn Superbruker-kategorien vår kan du gjerne se på den. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen