Spamnettverk tilbake

Ukens spamstatistikk fra Spamcop. Klikk på bildet for full utgave.
Ukens spamstatistikk fra Spamcop. Klikk på bildet for full utgave.

Det kjempemessige spamnettverket ble stengt ned for omtrent to uker siden, og verdens spammengde falt med opptil 75 prosent på et øyeblikk. Det var nok for godt til å vare, for spamnettverket Srizbi er nå på vei tilbake.

Nettverket ble tatt ned ved å tvinge deres ISP av nettet, og spammerne har nå satt opp nye servere i Estland. Serverne gjør det mulig å kontrollere de infiserte datamaskinene som er en del av nettverket, og dersom hovedserverne forsvinner, vil programvaren automatisk prøve en rekke nye domener. Disse domenene blir laget av viruset som er installert på hver enkelt datamaskin, og sikkerhetsforskere fra Fireeye har funnet ut hvordan algoritmen for å lage nye domener fungerer.

Det betyr at de kunne forutse hvilke domener som spammerne ville prøve å registrere, og at de lenge klarte å ligge noen hakk foran spammerne. Fireeye fant derimot ut at de ikke hadde råd til å betale for så mange domener, og Srizbis forfattere fikk dermed kontroll på noen av domenene.

Det betyr at nettverket nå er tilbake, om ikke helt i full drift ennå. Ifølge Spamcops spamstatistikk, er verdens totale spammengde fremdeles på halvparten av det den var før Srizbi ble tatt ned. Vi får håpe at neste gang klarer man å holde nettverket nede.

(Kilder: Computerworld, Spamcop)

Kommentarer (33)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen