Oppskyting utsatt – SpaceX gjør et nytt forsøk tirsdag kveld
(Bilde: SpaceX)

Oppskyting utsatt – SpaceX gjør et nytt forsøk tirsdag kveld

Skal forsøke å lande raketten på en plattform etter å ha levert last til romstasjonen.

Tirsdag kveld norsk tid skal SpaceX, romselskapet til Tesla-grunnlegger Elon Musk, nok en gang forsøke seg på en historisk landing. Raketten som sendes opp skal først levere en forsendelse til den internasjonale romstasjonen, noe som ikke er så uvanlig i seg selv. Totalt sett har SpaceX en avtale om å kjøre totalt tolv slike leveranser. Det spesielle er hvordan alt som blir skutt ut skal komme ned i kontrollerte former.

Det var først meningen at raketten skulle skytes opp mandag kveld klokken 22:33, men oppskytingen ble avlyst i siste liten. Ny tid for oppskyting er nå satt til klokken 22:10 norsk tid, tirsdag 14. april.

Tradisjonelt sendes ting ut i verdensrommet med ulike rakettrinn og moduler, og rakettrinnene blir koblet fra og dumpet fortløpende. Man kontrollerer til en viss grad hvor disse lander, men spesielt nøyaktig kan man ikke si at det er.

Kveldens forsøk går ut på at både rakettrinnet og selve hovedmodulen skal landes på en egen plattform ute i Atlanterhavet. 

Artikkelen fortsetter under livestrømmen.

Her kan du se en livesending fra oppskytingen:

Alle gode ting er tre?

Kveldens forsøk er det fjerde i rekken, og det er nok det første forsøket som var det mest spektakulære.

Da gikk det nemlig veldig galt, selv om det på mange måter var veldig vellykket også. Raketten traff lekteren, men dessverre med omtrent full gass og i helt feil vinkel. Resultatet av den «landingen» var kanskje ikke helt uventet, nemlig et totalhavari.

Det som hadde gått galt var raketten hadde gått tom for en hydraulisk væske som ble brukt til to styrefinner. Kort tid før den skulle ha vært nede spratt dermed finnene tilbake i standardposisjonen, noe som fikk raketten til å endre kurs. For å kompensere for dette økte motoren skyvekraften og krasjen var et faktum.

Elon Musk antok i etterkant at om raketten hadde hatt ti prosent mer hydraulisk væske ville de sluppet krasjlandingen, og på raketten som går opp i dag har de økt mengden væske med 50 prosent.

Det andre forsøket, som var i februar, ble avblåst grunnet dårlig vær. SpaceX kjørte da heller en tradisjonell landing rett i havet.

Satser på gjenbruk

Poenget med forsøkene er å kunne gjenbruke hele eller deler av raketten, noe som vil være med på å redusere kostnadene relatert til slike utskytninger.

Elon Musk har tidligere uttalt at dette er helt essensielt om man ønsker å kunne tilby romreiser til privatpersoner. Hvor mange ganger man kan gjenbruke utstyret, og eventuelt hvor mye av det som kan gjenbrukes gjenstår å se.

SpaceX regner med at det er rundt 80 prosents sjanse for en vellykket landing av første trinn, og ved en gjennomgang av dette trinnet vil man kunne si mer om prognosene fremover.

Få full oversikt: Dette er  må vite om det spektakulære SpaceX prosjektet » 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen