Her er Falcon 9-trinnet i ferd med å lande på lekteren til sjøs under Iridium-2-oppdraget i helgen.
Her er Falcon 9-trinnet i ferd med å lande på lekteren til sjøs under Iridium-2-oppdraget i helgen. (Bilde: SpaceX)

SpaceX landet hele to rakettrinn på bare 48 timer

Kjempehelg for Elon Musks romselskap.

SpaceX, under ledelse av Elon Musk, har hatt mildt sagt vekslende hell med å lande det første rakettrinnet av sin Falcon 9-rakett tidligere, men nå har selskapet fått skikkelig sving på sakene. Som blant andre TechCrunch melder har SpaceX nemlig landet hele to rakettrinn på bare 48 timer.

På fredag gjennomførte SpaceX et oppdrag kalt Bulgariasat-1, og på søndag ble Iridium-2-oppdraget gjennomført.

Kommunikasjonssatellitter

Førstnevnte oppdrag innebar å skyte opp en kommunikasjonssatelitt på vegne av myndighetene i Bulgaria, og Iridium-2 gikk ut på å skyte opp 10 kommunikasjonsatellitter for selskapet Iridium.

Falcon 9-trinnet står støtt på lekteren etter Bulgariasat-1-oppdraget.
Falcon 9-trinnet står støtt på lekteren etter Bulgariasat-1-oppdraget. Foto: SpaceX

De 10 satellittene skal sammen med et titalls andre satellitter utgjøre et nettverk som brukes til global stemme- og datakommunikasjon.

I begge tilfellene ble altså SpaceX' Falcon 9-raketter benyttet til oppskytningene, og begge gangene lyktes selskapet med å lande det første trinnet igjen. Under Bulgariasat-1-oppdraget ble trinnet landet på dronelekteren «Of Course I Still Love You» i Atlanterhavet.

Mange forsøk

Under Iridium-2-oppdraget fant landingen sted på dronelekteren «Just Read the Instructions» i Stillehavet. Denne landingen skal ha skjedd under krevende værfold som førte til at SpaceX måtte flytte droneskipet til et nytt område. Landingen var altså likevel en suksess.

Tanken bak å lande det første rakettrinnet er å kunne gjenbruke dette til nye oppskytninger senere, noe som bidrar til å gjøre oppskytningen vesentlig mer kostnadseffektive. Etter flere mislykkede forsøk klarte SpaceX omsider å lande det første Falcon 9-trinnet på en lekter i april i fjor, og en ny milepæl ble satt i mars i år da selskapet for første gang landet et resirkulert rakettrinn.

Under kan du se hele sendingen fra Iridium-2-oppdraget. Landingen på lekteren ble fanget på video og kan ses fra cirka 27 minutter ut i videoen.

SpaceX skal snart sende to privatpersoner rundt Månen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen