Spår WiFi-revolusjon

I Norge bruker de aller fleste av oss GPRS når vi vil suirfe på nett med mobilen. I tillegg har drøyt 50 000 norske mobilbrukere skaffet seg 3G-telefon. Surfer du mye med mobilen kan dette etter hvert bli en noe dyr affære, siden du må betale for datatrafikken du genererer over mobilnettene.

Det finnes imidlertid en rimeligere måte å komme seg på nett med mobilen, nemlig Wi-Fi, eller trådløst internett. Beveger du deg innenfor åpne Wi-Fi-soner, enten hjemme eller i det offentlige rom, kan du surfe med mobilen uten å betale et rødt øre.

Foreløpig er det svært få mobiltelefoner på det norske markedet som har støtte for Wi-Fi. En av dem er i-mate SP5, som vi testet i slutten av forrige måned. I løpet av høsten har Nokia også annonsert en rekke modeller med støtte for Wi-Fi, blant annet N80 og N91, samt alle de tre modellene i selskapets E-serie med forretningsmobiler.

I følge sjefen i Qualkomm, Paul Jacobs, vil vi komme til å oppleve en WiFi-revolusjon allerede neste år, hvor støtte for Wi-Fi blir en selvfølge i flere av de nye mobiltelefonene på markedet.

Støtte for Wi-Fi er forøvrig ikke den eneste operatøruavhengige tjenesten som er på vei inn i mobiltelefonene. De siste dagene har det også vært mye snakk om det som mest sannsynlig blir den nye standarden for mobile TV-sendinger, nemlig DVB-H. Dette er imidlertid bare en av flere teknologier for mobile TV-sendinger som innebærer at signalene går utenfor mobilnettene. For eksempel har NRK valgt å satse på DMB-systemet, som er basert på DAB-standarden.

Hvis Qualkomm-sjefens spådommer blir virkelighet, kan det se ut til at mobiloperatørene slik vi kjenner de i dag kommer til å få en betraktelig mindre rolle i mobilbrukernes fremtidige hverdag, med mindre de blir både bredbåndsleverandører og TV-selskaper.

(Kilder: Nätverk & Kommunikation, Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen