Spår utfordringer for multikjerne

Tradisjonelt har x86-prosessorene fått bedre ytelse ved at man øker klokkefrekvensen. Den nye trenden er at man i stedet er nødt til å øke antall prosessorkjerner fordi man har nådd grensen for hva som er hensiktsmessig med tanke på klokkefrekvensen.

Flere prosessorkjerner fører som regel ikke til noe høyere ytelse i forhold til én enkelt instruksjon, men gir bedre skalerbarhet ettersom man gjøre flere oppgaver samtidig.

For å utnytte denne typen teknologi er man nødt til å omprogrammere en rekke programvare. Dette gjør den nye utviklingen noe mer komplisert i forhold til applikasjonsutvikling enn det som tilfellet var med den tradisjonelle forbedringen av prosessorer.

Det største problemet med multikjerne-prosessorer er å kunne bryte opp en oppgave i flere tråder som kan prosesseres hver for seg og til slutt settes sammen. I visse segmenter i servermarkedet har man jobbet med dette i flere år - blant annet Power - ettersom prosessorarkitekturen har hatt to kjerner.

Ifølge Microsoft må x86-utviklere virkelig legge seg i selen og skrive om en del applikasjoner for at man virkelig skal kunne utnytte multikjernedesignet. Det er nemlig liten vits med flere prosessorkjerner dersom programvaren kun kan utnytte den ene kjernen - mao. tilsvarende 1 CPU.

Microsoft har etablert en egen gruppe som jobber med "Concur Project" der målet er å utvikle et enkelt konsept for å jobbe med multikjerner i forhold til programvareutvikling.

Du kan lese mer om dobbelkjerneprosessorer hos Intel og AMD:

(Kilde: TechWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen