Spår tusenvis av prosessorkjerner

Ingeniørene som utvikler prosessorene hos Intel anbefaler programvareutviklerne å legge om til en programmeringsstil der man tar høyde for å benytte tusenvis av prosessorkjerner.

Tradisjonelt sett har parallellprosessering og programmering mot flerkjernearkitektur vært et nisjepreget fagfelt i programvareindustrien. I fremtiden vil dette bli obligatorisk stoff for samtlige utviklere mener Intels ingeniører.

Ifølge Anwar Ghuloum, en sentral Intel-ingeniør, bør utviklerne gå tilbake til tegnebrettet og designe nye algoritmer for hvordan de kan utnytte en maskinvarearkitektur med tusenvis av prosessorkjerner. 

Foreløpig selges det prosessorer med 2-8 kjerner og oppgavene er strengt tatt ikke tyngre og lengre enn at de i verste fall kan utføres av en enkelt kjerne, mens de andre kjernene enten "idler" eller tar seg av helt andre oppgaver. 

I fremtiden ser man imidlertid heller for seg at en stor og tung oppgave virkelig kan kjøres samtidig på tvers av tusenvis av kjerner. Fordelene er åpenbare, men oppbygningen av programvaren må endres drastisk.

Intel har utviklet et eget programmeringsspråk spesielt myntet på multikjerneprogrammering. Dette går under navnet "Ct" og kan karakteriseres som en utvidelse av C/C++. Vanligvis må programmereren manuelt dele opp kodesnuttene og tilegne disse til forskjellige kjerner. I Ct er det kompilatoren og "runtimer" som tar seg av parallelliseringen.

(Kilde: Informationweek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen