SP2 beta klar i neste uke

Det skal nå være få dager før Microsoft leverer Service Pack 2 (SP2) for Windows XP, til betatestere. Ferdigversjon av SP2 skal etter planen lanseres i første halvdel av neste år.

Grunnen til at denne servicepakken trenger såpass lang tid for testing, er at oppdateringene skal være ganske omfattende. Det er sikkerhet som står i fokus.

Oversikt over nyheter i SP2 for Windows XP:

 • Brannmur
  Innebygde brannmuren i Windows XP skal få en kraftig oppussing, og den blir nå slått på i utgangspunktet. Den får også en rekke nye funksjoner som popup-dreper, og blokkering av uønskede nedlastinger og installasjoner.

  Det skal være mulig å konfigurere brannmuren via gruppe-policy i "Active Directory", noe som innebærer at en administrator skal kunne styre brannmuren fra en hvilken som helst datamaskin ("remote"), for eksempel en bærbar PC.

 • E-post og meldingstjeneste
  Outlook Express skal bli sikrere, slik at ikke datavirus får en enkel tilgang til PC-en. Tjenesten "Windows Messenger Service" blir slått av i utgangspunktet, en tjeneste som blir ofte misbrukt av hackere.

 • Internet Explorer
  Det skal bli sikrere å surfe med nettleseren Internet Explorer. Dette innebærer blant annet at "local machine zone" blir stengt, slik at ikke ondsinnede script får fri tilgang til PC-en.

 • Minnehåndtering
  Det skal være enklere for PC-en å håndtere eller unngå såkalte "buffer overrun" problemer. Dette er en vanlig svakhet i Windows, og som gjør at for mye data sendes til minnet. En svakhet som fører til sikkerhetshull som kan misbrukes av hackere.

 • Windows Update
  Oppdatering av Windows skal bli mer brukervennlig. Dette skal blant annet innebære at det skal være mulig å samle alle fikser og patcher, og laste dette ned som én fil.

 • Automatisk oppdatering
  Det er allerede mulig per i dag å slå på automatisk oppdatering av Windows XP, se "Automatisk oppdatering", men dette skal bli ennå enklere å ordne.

 • RPC
  "Remote Procedure Call" (RPC) skal være endret på en måte som reduserer sannsynligheten for ødeleggelser av hackere. Tillatelser på brukernivå blir strengere, slik at det skal være vanskeligere for "hvem-som-helst" å få tilgang til PC-en.

  Det at det blir vanskeligere å misbruke RPC-hull, skal gjøre det vanskeligere å misbruke Windows XP med ormer som MSBlaster og Sobig.F. Dette er en meget aktuell problemstilling for små bedrifter og for hjemme-PC-er som er knyttet til Internett via "bredbånd".

 • Bluetooth
  Oppgradering av Bluetooth-støtte. Bluetooth er en trådløs teknologi for korte avstander, som gjør det mulig å knytte diverse enheter til PC-en, som for eksempel tastatur eller mus.

 • Trådløst nettverk
  Oppgradering av støtte for trådløst nettverk (Wi-Fi). Dette skal bety at en PC med Windows XP SP2 vil kunne bruke såkalte "hotspot"-områder, uten noen ekstra programvare.

 • P2P
  Støtte for Microsofts P2P-teknologier. "Peer-to-peer" (P2P) gjør det mulig å knytte sammen datamaskiner via Internett, slik at de får direkte tilgang til hverandres data.

  "Microsoft Live Communications Server" for meldingstjeneste i bedrifter og forbedret komprimering/dekomprimering for video.

 • Windows Media Player
  Forbedret versjon av multimediaspilleren i Windows.

Ifølge nettsiden crn.com skal Microsoft slippe SP2 til betatestere før fredag 19. desember, men denne datoen er ikke bekreftet.

(Kilder: Microsoft.com, Cnet, Crn.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen