Sør-Korea bygger ut super-3G

HSDPA er arvtakeren til 3G, og kalles av mange også super-3G på grunn av hastighetene. Nå er det klart for HSDPA i Sør-Korea.

Det er operatøren KTF som har lansert HSDPA i landet. Foreløpig er det innbyggere i Soul og byene rundt som får nyte tjenesten. I løpet av nærmeste fremtid vil 50 byer i Sør-Korea få HSDPA-dekning.

Danker ut ADSL
Med HSDPA kan du surfe på nett via mobiltelefonen i en teoretisk hastighet på rundt 10 Mbps. Teknologien danker dermed ut mange av dagens ADSL-linjer hva angår hastighet.

Til sammenlikning har dagens 3G-nett en topphastighet på 384 Kbps, altså omtrent fem ganger mindre enn HSDPA.

HSDPA har flere fordeler enn bare farten. Teknologien skal sørge for færre forsinkelser i datastrømmen. Samtidig vil flere kunne laste ned store mengder data i nærheten av samme sender samtidig.

Kommer til Norge?
Tidligere har det vært lite som har tydet på at vi vil komme til å se snurten av noe HSDPA-nett her til lands på en god stund. Men i juni i år kom nyheten om at Telenor har oppgradert et fåtall av sine basestasjoner til HSDPA.

Foreløpig er det kun interne testpersoner i Telenor som har muligheten til å prøve ut tjenesten.

– Senere vil det være naturlig å ta inn eksterne pilot-testere. For oss er det viktig å se på teknologien og sjekke hvordan den fungerer, sa Rick Brown, lederen for mobil forretningsutvikling i Telenor til Inside Telecom i forrige måned.

Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse på om Telenor kommer til å tilby HSDPA i fremtiden.

For Netcom svever HSDPA fortsatt i det blå.

– Vi har en løpende vurdering om vi skal tilby HSDPA, men vi har ingen konkrete planer om dette, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Netcom til Amobil.

Under årets CeBIT-messe i Tyskland fikk vi muligheten til å prøve ut HSDPA. Mer om dette kan du lese i saken "Super-3G i aksjon".

(Kilder: Cellular-News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen