(Bilde: TorrentFreak og iStockphoto)

«SOPA» er tilbake i ny drakt

Svindlere bruker den skrinlagte piratloven.

Et av fjorårets mest omdiskuterte og kontroversielle midler i kampen mot piratkopiering var Stop Online Piracy Act, SOPA. Lovforslaget skjevdelte makten ovenfor nettbrukere i ekstrem grad, og førte til en rekke protestaksjoner.

SOPA fikk mye kritikk for å åpne opp for at nettleverandører – uten noen form for rettslig prøving – kan tvinges til å sperre tilgangen til nettsteder som angivelig har begått brudd på opphavsretten. I praksis vil dette si at hvis noen skulle legge ut filmklipp eller musikk på Youtube uten tillatelse fra artisten, kan nettleverandøren bli tvunget til å blokkere tilgangen til nettsiden.

Etter stort press ble lovforslaget trukket i januar i år, med øyeblikkelig virking

Foto: TorrentFreak

Har kommet «tilbake»

Mange trodde dette var det siste man så til SOPA, men nå er det tilbake. Kanskje ikke helt som et lovforslag til kongressen, men fremdeles som noe ekstremt irriterende.

Dagens SOPA er nemlig et datavirus som låser maskinen din, krypterer filene dine og beskylder deg for piratkopiering. For å låse opp må du betale 200 USD innen 72 timer, gjør du ikke det vil filene dine slettes.

Dette er god, gammeldags utpressing, og er noe man ikke bør gi etter for. Du har ingen garantier for at filene blir tilgjengelige selv om du betaler. Derimot finnes det en rekke guider på hvordan du skal bli kvitt djevelskapen ute på nett.

Flere herjer på nett

SOPA-viruset kan dermed minne mye om piratjegerviruset som dukket opp i september her i Norge, der du ble beskyldt for piratkopiering og pornografi.

Viruset kan komme fra en rekke kilder, men i all hovedsak via mindre troverdige nettsider. Det låser Windows-maskinen din og viser en side som krever deg for løsepenger.

De forskjellige sidene er relativt godt formulert og er kamuflert som meldinger fra politiet eller TONO, rettighetsorganisasjonen for norske artister. Med henvisninger til åndsverksloven blir du fortalt at den eneste måten du kan frigjøre maskinen er å betale en bot der og da, eller bli straffeforfulgt.

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen