Markedets heftigste mobilskjerm paret med ett av de heftigste kameraene
(Foto: Sony)

Markedets heftigste mobilskjerm paret med ett av de heftigste kameraene

Sony har lansert Xperia XZ2 Premium.

Sony slipper nye flaggskip ganske ofte, men ett av dem har det ikke skjedd noe med på en god stund. Xperia XZ Premium er fortsatt den eneste mobilen med 4K-skjerm du kan kjøpe i butikken, men nå blir den endelig oppdatert - men kanskje ikke på måten vi hadde forventet.

Sony Xperia XZ2 Premium

Størrelse: 158 x 80 x 11,9 mm
Vekt: 236 g
Skjerm: 5,8 tommer, 3840 x 2150 piksler (UHD), HDR
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 845, åtte kjerner (8 x Kryo 835), Adreno 630 GPU, 6 GB RAM
Lagringsplass: 64 gigabyte, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 8 Oreo
Teknologi: Bluetooth 5.0, USB-C,
Kamera: Motian Eye Dual – 19MP og svart/hvitt 12MP
Selfie: 13 MP
Batteri: 3540 mAh, QC 3.0 + Qnovo Adaptiv lading
Pris: Ukjent, tilgjengelig sommer 2018

Sony Xperia XZ2 Premium får nemlig et spinnvilt nytt kamera på baksiden, men beholder sine store skjermrammer.

Xperia XZ Premium er den siste av selskapets tre toppmodeller som ikke har blitt erstattet av en variant med mindre rammer og 18:9-skjerm. XZ1 og XZ1 Compact ble begge avløst i vår av XZ2-modellene. Mens 4K-mobilen altså har forblitt i utvalget uten noen annonsert etterfølger frem til nå.

Les testene av Xperia XZ2-modellene:

Ekstremkamera i mørket

Xperia XZ2 Premium får svært lysfølsomt kamera, men beholder 16:9-skjermen. Foto: Sony

På en måte har Sony allerede vist frem den største nyheten i deres nye mobil. Under mobilmessen Mobile World Congress viste de frem kamerateknologien som havner i den nye telefonen, uten å si noe om hvor vi kom til å få se den, eller når.

Kameraet er et dobbelkamera der fokuset er på fotografering i dårlig lys, fremfor på ekstrafunksjoner som å gjøre bakgrunnen uklar og liknende. Sony er verdens største produsent av bildebrikker for mobiler, og det er mulig at vi får se akkurat hvor gode de kan være i denne telefonen her.

Det er mulig å stille lysfølsomheten opp til ISO 51200, uten at det i seg selv trenger å bety så mye. Huaweis P20 Pro støtter inntil ISO 102400, og den er kvassere enn alle andre mobilkamera for øyeblikket - men ikke så mye som det tallet skulle antyde.

Her kommer veldig mye til å handle om programvaren og brikken som tar seg av å sy sammen data fra de to kameralinsene. Det er gjerne mengden støy som begrenset hvor høyt man kan gå i ISO, og på maksimalt utslag leverer de fleste kamera ganske dårlige bilder.

Men Sonys nye Xperia går også helt opp til ISO 12800 for video, og bruker bruker begge kameralinsene også her. Så det er her det virkelig store overtaket kan dukke opp. Fra før har produsenten pleid å være svært god på videostabilisering.

Vi rakk aldri å testkjøre prototypene Sony hadde med seg til Barcelona i februar, men av bildene vi har sett fra disse testene virker det som om bildebehandlingen koblet til dette er svært god. Flere publikasjoner har testet brikkene med Apples iPhone X som sammenlikningsgrunnlag, og selv om den ikke er like god som hverken Samsungs eller Huaweis beste, er forskjellen opp til bildene Sonys prototyp leverte dramatiske. Du kan se testbilder hos Bgr.com.

På resten av maskinvaren likner den nye telefonen mye på Xperia XZ2 som vi nylig testet. Med unntak av litt mer RAM og større batteri er det så godt som samme telefonen som bor mellom kameraet og skjermen i Xperia Sony Xperia XZ2 Premium.

Fortsatt gjenstår en del detaljer

En svart utgave hører også til. XZ2 Premium deler også mye av designen sin med den vanlige XZ2-modellen. Foto: Sony

Sony er sparsomme med detaljene om når telefonen kommer, men avslører at det blir i løpet av sommeren. Forrige utgave testet vi i juni i fjor, så et sted mellom juni og utgangen av august er nok tidsrommet vi ser på før denne havner i salg.

Skulle vi gjette vil den komme før august, ettersom Sony har for vane å lansere nye mobiler også under IFA-messen i Berlin på sensommeren. En ekstrem toppmodell som kommer i salg rett før XZ2-modellene kanskje skal avløses vil ta luven av en slik lansering. Det er ikke sikkert vi ser XZ3-variantene under IFA, men Sonys høye lanseringstempo har pleid å bety nye topptelefoner hver vår og hver høst.

Det vi uansett får bekreftet av denne modellen er at det er på kamerafronten den heftigste mobilkonkurransen står nå. Så langt i år har vi allerede rukket å se to kamphaner bruse med kamerafjærene - både Samsungs Galaxy S9-modeller og Huaweis P20 Pro har dukket opp. Hver med sin vri på det som skal være et godt mobilkamera.

Store deler av teknopressen, inkludert kameratesterne i DxO, er enige om at P20 Pro vant i denne omgang. Men den har ikke sin styrke i mobilvideo, og det er nettopp her Sony nå satser. Dermed kan den nye Xperiaen bli en joker i mobilutvalget, selv om det er noen år siden produsenten har hevdet seg veldig høyt på salgslistene.

Det er hard konkurranse den nye telefonen skal ut i. Her ser du noen av de beste mobilvalgene du kan gjøre hvis du ser etter en påkostet toppmodell »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen