Sony A820-serien kan kjøpes med 4, 8 eller 16 GB lagringsplass.
Test
Sony A820-serien kan kjøpes med 4, 8 eller 16 GB lagringsplass. (Bilde: Marius S. Eltervåg)

Sony Walkman A826

Sony A820-serie

Kapasitet: 4, 8 & 16 GB flashminne
Batteritid: 36 timer lyd, 10 timer video
Dimensjoner: 9,4 x 5 x 0,9 cm
Vekt: 58 gram
Farge: Sort, hvit, beige, rosa
Skjerm: 2,4 tommer LCD, 240 x 320 piksler
Formatstøtte: MP3, WMA, AAC, PCM, MPEG4, JPEG
Annet: Innebygget Bluetooth, equalizer, bilde- og videoviser

Testet med programvareversjon 1.01

Sony A820-serie

Kapasitet: 4, 8 & 16 GB flashminne
Batteritid: 36 timer lyd, 10 timer video
Dimensjoner: 9,4 x 5 x 0,9 cm
Vekt: 58 gram
Farge: Sort, hvit, beige, rosa
Skjerm: 2,4 tommer LCD, 240 x 320 piksler
Formatstøtte: MP3, WMA, AAC, PCM, MPEG4, JPEG
Annet: Innebygget Bluetooth, equalizer, bilde- og videoviser

Testet med programvareversjon 1.01

Takk til Komplett.no for lån av Sony A826.

Walkman er et historisk navn når det gjelder bærbar lyd. Selv om de første produktene nå har veteranstatus, er Walkman-navnet stadig like aktuelt.

Vi har tatt en titt på MP3-spiller-flaggskipet i Walkman-rekken: A826. Spilleren har en romslig skjerm og stilfull design, så vel som innebygget Bluetooth.

A820 ligger godt i hånden
A826 ligger godt i hånden
Baksiden er i hardplast
Baksiden er i hardplast
Spilleren er utstyrt med stroppefeste
Spilleren er utstyrt med stroppefeste
Det medfølger en praktisk støtte
Det medfølger en praktisk støtte

Sony har lagt ved et par øreplugger og en støtte til spilleren i tillegg til en manual, en data-CD, samt en overføringskabel av egen standard. Du er avhengig av denne kabelen både for å lade og for å laste over filer til spilleren.

Oser av kvalitet

A826 har en stilfull design, og aluminiumsdetaljene bidrar til et godt kvalitetsinntrykk. Forsiden domineres av rene flater og en relativt stor skjerm. Den avrundede og flate formen gjør at A826 ligger godt i hånden, og det virker som om spilleren tåler en støyt.

Tastene til A826 er spredt over to flater, der de fleste sitter foran. I midten av de fire retningstastene finner vi spill av/pause-tasten, og tilbake- og valgtasten sitter på hver sin side av firkanten. Disse to tastene stikker for lite ut fra flaten, slik at du nesten ikke merker dem. Dette gjør at du ofte blir usikker på om du har trykket, men etter litt tilvenning fungerer løsningen greit.

På høyresiden sitter en dedikert volumtast, sammen med en tast for å aktivere Bluetooth, og en bryter for å aktivere tastesperren. Nullstillingshullet finnes på baksiden, sammen med festet til den praktiske støtten som følger med. Støtten henger i stroppefestet, og kan festes på baksiden slik at du kan stille opp spillere på pulten eller bordet.

Inngangen for hodesett er plassert på undersiden, sammen med PC-inngangen.

Etter en lengre periode med Walkman-spillere låst til en elendig programvare, tok Sony til fornuft. Nå er alle produsentens mp3-spillere åpne, slik at spilleren dukker opp som en flyttbar disk i utforskeren, og det er bare å dra filene over.

Sony har lagt ved programmet Media Manager Lite. Vi ser ingen grunn til å installere dette, da programvaren er både treg og funksjonsfattig.

Sony har glemt videokonverterer

Vi hadde forventet at Sony la ved et program for å konvertere videofilene dine til et format A826 forstår. Men du er altså selv nødt til å finne et program som gjør jobben – vi brukte Daniusoft Digital Media Converter som koster et par hundre kroner, men det finnes også gratis alternativer, som for eksempel Koyote Free Video Converter.Mobilinspirert meny

Menyene i A826 er tilsvarende de vi finner i forgjengeren A810. De virker gjennomarbeidet, og kan minne om menyer vi finner mobiltelefoner. Det meste er logisk lagt opp, og spilleren umiddelbart på valgene du gjør.

Men selv om navigeringen er enkel, oppleves den imidlertid ikke fullt så intuitiv som hos konkurrerende spillere fra eksempelvis Apple og Creative. Menyene har heller ikke norsk språk.

Du kommer til menyroten ved å holde inne tilbaketasten – her er ni ikoner stilt opp i et oversiktlig rutenett. Når du velger et ikon, føres du til en undermeny som lister opp videre valg.

A826 kan sortere musikken din etter spor, album, artist, sjanger, utgivelsesår, spillelister eller du kan navigere etter mappesystem. Du har også mulighet til å søke etter filer. Avspillingsskjermen gir deg all informasjon om den aktuelle filen.

Gjenværende batteri samt hva som spilles av vises på bunnen av skjermen. Du kan til enhver tid trykke på valgtasten, for å få opp aktuelle valg. Vi fant det svært praktisk med de dedikerte volumtastene, som gjør at du enkelt kan justere lydnivået, hvor enn du måtte befinne deg i menyene.

I videomenyen vises filmene med et miniatyrbilde, i tillegg til filens navn og lengde.

Topp øreplugger

Ørepluggene har en noe sær form
Ørepluggene har en noe sær form

Sony er kjent for god lyd, og A826 er intet unntak. Men det som overrasket oss mest var de medfølgende ørepluggene. Ved siden av at de leveres i matchende farge, og med silikonhetter i tre størrelser, yter de topp lyd, som langt på vei kan sammenliknes med Koss Portapro.

Lydbildet holder god dybde og høy detaljrikdom gjennom hele registeret. Velbalansert bass og diskant, kombinert med et suverent mellomregister bidrar til en levende og svært god lydopplevelse.

Er du virkelig kresen på lyd, er ikke A826 kraftig nok til å drive entusiasthodesett tilfredsstillende. Selv om den gjør det godt høyere oppe i registeret, mangler dybde og presisjon, spesielt på bassdelen. Typiske store øreklokker med høy pris, bør du altså holde deg unna.

Du kan tilpasse lydbildet med den innebygde equalizeren. I tillegg er A826 utstyrt med en lydforbedringsteknologi som skal kunne løfte lydkvaliteten betraktelig på høyt komprimerte filer.

Sony oppgir at A826 holder til 36 timer lydavspilling, men spilleren klarte kun 33 timer under våre målinger. Uansett må dette sies å være en svært god batterilevetid. Har du Bluetooth aktivert halveres batterilevetiden, og vel så det.

Egnet skjerm

A820 har nokså lik størrelse som et kredittkort
A826 har nokså lik størrelse som et kredittkort

Skjermen til A826 fungerer ypperlig, og selv i sollys kan den enkelt leses av. Den er også godt egnet til å vise bilder og video.

Bildene vises med god fargegjengivelse, og du kan velge om bildene skal vises stående eller liggende på skjermen. Det er også mulighet for framvisning med et gitt intervall mellom hvert bilde.

A826 gjør også avspilling av video godt. Bildet er skarpt, og fargene naturtro. Skjermen er imidlertid ikke i bredformat, slik at 16:9-filmer får en sort stripe i topp og bunn. Skal vi være pirkete, kunne ønsket oss bedre sortbalanse, og noe høyere kontrast.

2,4 tommer er også for lite å titte på over lengre perioder, og A826 er mer ment for musikkvideoer og kortere episoder framfor spillefilmer.

Sony oppgir at batteriet klarer hele 10 timer med videoavspilling – dette er kanskje litt optimistisk, da vi målte 8 timer. Likevel er dette et svært akseptabelt resultat, og klart bedre enn konkurrentene.

Praktisk med Bluetooth

A826 er utstyrt med Bluetooth, men Sony har valgt å begrense mulighetene til kun trådløs overføring av lyd – du kan med andre ord ikke overføre filer trådløst fra din datamaskin.

Når det er sagt, er Bluetooth svært kjekt å ha, kanskje spesielt under treningsøkter, så du kan slippe å tenke på ledninger. Dette krever selvfølgelig at du går til innkjøp av et dugelig Bluetooth-hodesett. Støtten sørger også for at A826 kan også kobles til et utvalg stereoanlegg. Standarden som brukes er Bluetooth med A2DP-profilen.

Utover dette har A826 så å si ingen ting ekstra å by på. Ikke nok med at Sony har droppet både FM-radio og diktafon – spilleren har verken tekstleser, spill, eller noen form for alarm eller tidtaker. Sistnevnte kan bli et savn for den løpeglade.

Konklusjon

Kort sagt

dsad
+ Velbygd og stilig
+ Sylskarp skjerm
+ God batteritid
+ Innebygget Bluetooth
+ Svært gode medfølgende øreplugger

dsad
- Mangler FM-radio og diktafon
- Egen standard på kabel
- Høy pris

Sony har gjort en god jobb med flaggskip, A826. Designen er både slank og stilig, og kvalitetsinntrykket på topp.

Dessuten er A826 nokså brukervennlig, med mobilinspirerte menyer og dedikerte volumkontroller. At den mangler norsk språk kan imidlertid være en ulempe for mange.

A826 kan skryte av medfølgende øreplugger som danker ut alle konkurrenter, og spilleren leverer svært god lyd.

Vi er også fornøyde med visningen av bilder og video, og skjermen til A826 oppleves både skarp og med naturtro farger.

Bluetooth-støtten er også kjærkommen, og den vil etter alt å dømme vedsettes høyt av joggeren som ikke lenger trenger plages med ledninger. Bluetooth er imidlertid det eneste ekstra som er å finne på A826, og vi savner både FM-radio, diktafon og alarmklokke og tidtaker.

A826 stiller i en tøff klasse, med hovedkonkurrenten Creative Zen. For om du klarer deg uten Bluetooth, tilbyr denne støtte for minnekort og FM-radio til en langt bedre pris.

Sandisk Sansa View er også et rimeligere alternativ, med FM-radio og støtte for microSD-kort. Den er imidlertid noe større, og uten Bluetooth.

Vi er usikre om A826 klarer å stå imot konkurransen, særlig med tanke på den relativt høye prislappen. Men ønsker du en premiumspiller med god lyd og Bluetooth er A826 vært å ta med i vurderingen.

For deg som vil ha større kapasitet, har Sony to identiske MP3-spillere i A820-serien med mer kapasitet. A828 har 8 GB lagringsplass, mens A829 har 16 GB. Prisforskjellen er henholdsvis 400 kroner eller tusenlappen ekstra for ekstra lagringsplass.

Sony NWZ-A828 8 GB

Sony NWZ-A829 16 GB

Sony NWZ-A826 4 GB

Sony NWZ-A828 8 GB

Sony NWZ-A829 16 GB

Sony NWZ-A826 4 GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen