Sony trekker inn årene


Sonys Cliè-maskiner rir snart inn i solnedgangen

Sonys velkjente PDA-serie, Cliè, er snart en saga blott i Norge såvel som resten av Europa og Nord-Amerika. Sony besluttet i dag at selskapet ikke vil slippe noen nye modeller på det europeiske eller det amerikanske markedet, men heller vil fokusere PDA-satsningen i Japan, hvor salgstallene er betydelig høyere.

Selv om dette kan virke litt dramatisk betyr ikke det at man bør gå mann av huse for å skaffe seg de siste modellene før ukeslutt. Sony vil fortsette salget av sine eksisterende modeller, TJ-27, TJ-37 og TH-55 i en seks til åtte måneders tid fremover.

Selv om dette er et tilbakeslag i de grader for Sony, er det også en tung dag for PalmSource. Selskapet som står bak operatyivsystemene i Sonys Cliè-serie har i det siste slitt med mye motbør og hard konkurranse fra Microsofts konkurrerende plattform PocketPC. Også konkurransen fra mer avanserte mobiltelefoner ser ut til å ha mye av skylden for problemene, og det var derfor ikke direkte overraskende at Sony valgte å trykke på stopp-knappen.


Nx-70 er til salgs i Norge fortsatt

Cliè ble introdusert først i år 2000, da PocketPC og PDA var på sin absolutt høyste bølgetopp. Siden mobiltelefoner fortsatt var ganske begrenset og kun inneholdt enkle nyttefunksjoner var det et stort behov for planleggere, og Sony grep sjansen. Cliè har siden den gang vært kjent som Rolls Royce med Palm OS. Men siden den gang har salget stupt og ingen lyspunkt har åpenbart seg for den hardt rammede industrien.

Hva som skjer videre med Cliè er usikkert. Sony har ymtet frempå at de kanskje vil bruke tiden fremover til å utvikle Cliè i Japan. Grunnen til at PDA-salget har stagnert er jo hovedsaklig at de er blitt utkonkurrert av avanserte mobiltelefoner, såkalte Smartphones, som har blitt svært populære den siste tiden. Dermed er det kanskje ingen dum ide å forske videre på løsninger og tjenester som i fremtiden kan bety utvidet levetid for PDA og PocketPC.

Forhåpentligvis vil Sony en gang gjenopplive Cliè, og den gang med mer nytteverdi og muligheter enn det dagens maskiner kan by på. Inntil da er det bare å stikke kjeppen i bakken og vente å se. Hva fremtiden bringer er det ingen som vet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen