Sony tar Blu-ray til 50 GB

Sony er en av pionerene bak Blu-ray, de optiske diskene som ventes å ta over helt fra DVD-plater om ikke så alt for lenge. Blu-ray bruker blå laser i stedet for DVD-teknologien sin røde, og klarer derfor å pakke dataene mye tettere enn tidligere. Dagens Blu-ray-spillere klarer opp til 23 GB.

Blu-ray finnes i dag først og fremst i stue-maskiner for TV-en, som gjør det mulig å ta opp store mengder av TV-programmer i prima kvalitet. For eksempel har Sony hatt rimelig god suksess med Blu-ray spilleren Sony BDZ-S77 i Japan, der digitalt fjernsyn er mer utbredt og kravet kravet for lagring av TV-programmer derfor er noe større enn her.

Det finnes også rene data-versjoner av Blu-ray-formatet, som for eksempel Professional Disk for Data. Disse vil også etter all sannsynlighet også bli oppgradert i løpet av året.

Økt kapasitet
For nå skal Blu-ray opp ett hakk i løpet av 2004. Ikke bare vil den andre generasjonen av Blu-ray-spillere støtte opp til 50 GB (tolags, enkeltsidige plater), de vil også få støtte for formatet BD-ROM samt bli utsyrt med harddisker for tidsskifting. BD-ROM er omtrent det samme som dagens DVD-ROM - forhåndsinnspilte Blu-ray-plater med for eksempel film og musikk.

BD-ROM-spesifikasjonen er derimot ikke helt klar enda, men Sony regner ifølge The Register å ha den klar allerede i april. Siden Sony også eier et par ikke ubetydelige filmstudioer, vil det trolig komme BD-ROM-filmer på markedet alt til julen i 2004.

Sony sine egne Blu-ray-spillere skal også få et par nye finesser, som egne harddisker og doble TV-tunere slik at de kan håndtere både digitalt og analogt fjernsyn. Men akkurat når i løpet av året de kommer vil ikke Sony ut med foreløpig.

(Kilde: The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen