Sony snur på flisa

I fjor sommer skrev vi om Sonys nye konsept om en slags baklengs bildebrikke, og nå kommer endelig de første kameraene basert på denne typen teknologi. Det høres kanskje merkelig ut med en "baklengs brikke", og strengt tatt er det ikke det Sony har gjort heller. Sagt litt mer nøyaktig er det Sony har gjort å bytte om på to lag i bildebrikken, slik at lyset slipper å gå gjennom et lag med en masse elektroniske kretser før det kommer til det lyssensitive laget. Dermed gjør Sony regning med å fange opp omtrent dobbelt så mye lys som med tradisjonell CMOS-teknologi.

Nedenfor ser du en flash-illustrasjon som viser hvordan CMOS-teknologien er forbedret i forhold til tidligere. Om maskinen din ikke kan vise flash kan du se et tilsvarende bilde her. Tradisjonell CMOS til venstre, Sonys nye teknologi til høyre.

Hvilke kameraer er så de første som får en bildebrikke av denne typen? Vel, det blir de to kompaktkameraene som Sony lanserte i dag, nemlig Sony Cyber-shot DSC_WX1 og TX1. Begge får samme 10-megapikslers bildebrikke på 1/2.4 tommer, og begge får også optisk bildestabilisering, og begge får også de vanlige Sony-funksjonene, som ansiktregistrering og smileutløser, og så videre. Begge to tar også opp video i 720p i 30 bilder per sekund.

Sony Cyber-shot DSC-WX1
Sony Cyber-shot DSC-WX1
Sony Cyber-shot DSC-WX1
Sony Cyber-shot DSC-WX1
Sony Cyber-shot DSC-TX1
Sony Cyber-shot DSC-TX1

Men der slutter også likheten. TX1 får en 3" (7,6 cm) berøringssensitiv skjerm, og dermed så godt som ingen betjeningeknapper på baksiden, mens WX1 får de vanlige knappene og en 2,7" (6,9 cm) skjerm. Når det kommer til optikken får TX1 et foldeobjektiv med 4x zoom, som tilsvarer 35-140 mm brennvidde ved fullformat. Blendertallene på dette objektivet er f/3.5 på vidvinkel og f/4.6 på tele. Til sammenligning får WX1 et mer tradisjonelt 5x zoomobjektiv som tilsvarer 24-120 mm ved fullformat, og her er blenderverdiene f/2.4 på vidvinkel og f/5.9 på tele. Optisk pleier tradisjonell optikk å være noe bedre enn foldeobjektiver, men sistnevnte holder som regel bedre lysstyrke ved tele, noe vi også ser klart her. Begge objektivene får som nevnt bildestabilisering av den ekte sorten.

Sony Cyber-shot DSC-TX1
Sony Cyber-shot DSC-TX1

Du kan sammenligne de to kameraene i vår produktguide.

Som tilleggsutstyr til de to nye kameraene slipper Sony også noe de kaller "IPT-DS1 Party-shot". Dette er en slags docking-stasjon som kan ta kontrollen over kameraet og ta bilder selv, uten at du trenger å gjøre noe. IPT-DS1 Party-shot kan zoome, panorere og vippe på kameraet, og tar bilder selv basert på innebygde funksjoner som ansiktsregistrering og smilutløser.

Kameraene blir å finne i norske butikker fra september av, og veiledende pris for Sony DSC-WX1 blir 3500,-. For TX1 blir den veiledende prisen noe høyere, det vil si 3800,-, mens IPT-DS1 Party-shot får en veiledende pris på kr 1300,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen