Sony slipper mini-PC

Sony presenterte nylig den snertne og slagkraftige enheten Vaio U, som ligger i sjangeren mellom vanlige bærbare og håndholdte PDAer.

Vaio U har dimensjoner på 16, 7 x 10,8 x 2,6 cm, noe som er hakket for stort til at enheten kan få status som "lomme-PC", men som er imponerende lite når man tar spesifikasjonene i betraktning. Vekten på 550 gram er nøyaktig den samme som en Grandiosa. Fellesnevneren her er at begge er enkle å ta med seg, men lite egnede til å ha med seg i lommen.

En av hovedgrunnene til at Vaio ikke er mindre enn den er, er den massive 5-tommers trykkfølsomme skjermen som utgjør mesteparten av enheten. Skjermen har en oppløsning på hele 800 x 600 piksler, og egner seg utmerket til å vise både bilder og film. Man kan også velge om den skal vise et liggende eller stående bilde.

I tillegg til en imponerende skjerm har enheten fått en kraftig 1,1 GHz Intel Pentium M-prosessor, noe som skulle kunne kjøre både film og tyngre programmer uten problemer. En intern harddisk med en kapasitet på hele 20 GB er også på plass. Skulle ikke dette være nok kan man legge til mer minne ved å bruke minnekort av typen Memory Stick eller Compact Flash.

Det er imidlertid ikke bare skjermen og maskinvaren til enheten som gjør at Vaio kan heve seg over vanlige lomme-PCer. Enheten kjører nemlig en fullverdig versjon av Windows XP Professional, noe som gjør at man kan kjøre avanserte programmer som i utgangspunktet er laget for vanlige datamaskiner. Photoshop og Office er altså ikke noe problem.

Å koble enheten til et nettverk er heller ingen sak, ettersom man har både innebygd Ethernet-kort og støtte for den trådløse standarden 802.11G til dette formålet.

Når man kjøper enheten får man med et sammenbrettbart tastatur, slik at man slipper å knote med den trykkfølsomme skjermen når man skal skrive lengre notater eller surfe på nettet. Det er også støtte for å bruke mus.

Vaio U vil ha en utsalgspris på rundt $2000 når den slippes i USA i løpet av måneden. Det tilsvarer omtrent 13.000 norske kroner.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen