Sony på lanseringsoffensiven

Med denne lanseringen ser det ut som Sony tar et solid steg inn i neste generasjons videokameraer. Med tre kameraer som lagrer video på en innbygget hardisk og to HD-kameraer som ikke lagrer på DV-kassetter slik vi er vant til, men på DVD eller innbygget hardisk.

Sony HDR-UX1E:
Dette videokameraet lagrer materialet sitt på DVD-plater. Det er snakk om 8cm plater og de fleste formater støttes. Deriblant dobbeltsidige plater og DVD+/-RW så lenge de er 8cm i diameter, noe som kanskje ikke er så vanlig. Noe forteller oss at Sony kanskje kommer til å selge slike. Dog kan det stilles spørsmålstegn ved mengden video du får med deg på en disk. Perfeksjonister som vi er ønsker vi jo selvsagt å lagre i beste kvalitet og da får vi kun plass til 27 minutter med sommerferie. Selv om diverse fagforeningsorgan stadig kjemper om mer ferie er den ikke så kort!

For å få lagret så "mye" data på har japanerne utviklet et nytt format de kaller for AVCHD(Advanced Video Codec High Difinition). Dette benytter seg av MPEG4 AVC/H.264 komprimering og på lydsiden har de fått med seg både Dolby Digital og den klassiske Linear PCM. Men det er tydeligvis en hemmelighet hva som faktisk brukes når, da dette ikke kommer fram noen steder. Det er vel uansett viktigst med en god mikrofon.

Sony HDR-SR1E:
I dette tilfellet valgte Sony å benytte seg av en hardisk. Rett og slett en helt vanlig hardisk lik den du har i PC-en din akkurat nå. Riktignok har de kuttet litt på størrelsen på flere vis. Lagringsplassen her er på 30GB. Ikke akkurat mye, men det holder til fire timer med såkalt XP-kvalitet. Som skal være en ekstra god kvalitet med sine 15Mbps. Til sammenligning lagrer UX1E, søstermodellen, sine videoklipp i 12Mbps.

I likhet med UX1E har dette kameraet en 3,5" LCD skjerm. Den skal samtidig være kraftig forbedret i forhold til tidligere med bredere fargespekter og større kontrast. En forbedring vi setter stor pris på. Berøringsskjermen vi har sett tidligere i år har de valgt å kutte ut. Begge de to kameraene kan også ta stillbilder i 4MP oppløsning. Og best av alt; All video er høy definisjons 1080i.

Sony DCR-SR40E:
De tre siste modellene filmer alle standard video. De lagrer dataene på hardisk. SR40E har en innbygget 30GB hardisk. Dette gir deg 7 timer og 20 minutter lagringstid med beste kvalitet på 9Mbps. Dette skal du visstnok kunne brenne til en DVD bed hjelp av et enkelt tastetrykk. Fullt så enkelt er det likevel ikke når du må koble kameraet til en kompatibel PC og ha ferdig installert programvare som du antakelig må starte osv. Dog er det fint å kunne flytte video fra kamera til PC og ikke minst fra PC til kamera. Veiledende pris ligger på 4990kr.

Sony DCR-SR60E:
Med samme lagringskapasitet som SR40E må SR60E gjøre noe litt ekstra for å gjøre seg fortjent til den veiledende prisen på 5990kr. Ifølge vår PRODUKTGUIDE er det objektivet og bildebrikken som er en tanke bedre. Litt mer funksjonalitet som analog-inn, mikrofon-inn og 0,2" større skjerm er også lagt til. Det er en kjent sak at harddisker ikke har godt av støt og slag. Noe alle de nye videokameraene med hardisk i denne lanseringen har er et beskyttelsessystem de har kalt "HDD Smart Protection System". Ved hjelp av støtdempere, G-sensorer og en romslig lagringsbuffer skal det ikke være noe fare forbundet med å bruke et hardiskkamera lenger.

Sony DCR-SR80E:
Toppmodellen av de tre vanlige hardiskkameraene kan skilte med 60GB hardisk og dermed dobbel så mye lagringsplass som de to andre. I tillegg til dette er også bildebrikke og objektiv forbedret et ekstra hakk. Dette gjør SR80E til det dyreste videokameraet av disse tre med en veiledende pris på 7490kr. Ellers er denne modellen ganske lik lillebroren SR60E.

Det er med andre ord mye nytt i denne lanseringen fra Sony og vi kan vel nesten si at de også med dette virkelig setter både HD og HDD på de butikkhyllene folk flest ser i og ikke de aller øverste. Samtidig blir det spennende å se hvor gode de faktisk er. Lyd og vibrasjon fra harddiskene er blant annet noe undertegnede lurer veldig på. Veiledende pris på HD-kameraene er ikke kjent.

Oppdatert:
Ifølge Nordic Marketing Manager hos Sony, Stian Normann-Arvesen, skal HDD modellene være i salg fra slutten av september og HD-modellene i begynnelsen av oktober.
- Det er mulig vi vil ha HDR-UX1E i salg allerede i midten av september men jeg avventer Tokyo her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen