SNIKTITT: Sony Nex-5n Ikke la deg lure av størrelsen

Sniktitt Sony Nex-5n

Ikke la deg lure av størrelsen

Innvendig har Sony Nex-5n mye til felles med større kameraer.

Sony har en unik kombinasjon når de gjelder deres speilløse systemkameraer. Ikke bare har de en bildebrikke som er blant de største i denne typen kameraer, men de har også noen av de minste kameraene i klassen. Til gjengjeld er objektivene til disse kameraene forholdsvis store, så også der skiller de seg ut. Det sier seg selv at da vi fikk muligheten til å være første nordiske publikasjon som fikk teste deres nyeste kamera, Sony Nex-5n, grep vi den (og kameraet) med begge hender.

På grunn av begrenset tid til rådighet, samt at vi ikke hadde tilgang til annen optikk enn kit-objektivet, har vi valgt å publisere denne testen som en sniktitt. Den er imidlertid grundigere enn sniktitter pleier å være, selv om vi på grunn av manglende støtte for kameraets RAW-filer har vært nødt til å vurdere bildekvaliteten basert på JPG-filene fra kameraet.

Er det noe som interesserer deg spesielt kan du hoppe direkte dit ved hjelp av denne inholdsfortegnelsen:

Kamerahuset

Kamerahuset til Sony Nex-5n krever litt ekstra omtale. Dette er nemlig ikke noe vanlig kamerahus – det er ett av de minste husene som antakelig er mulig å lage med så stor bildebrikke. Det er faktisk så lite at objektivfatningen ligger utenpå huset, og stikker opp over. Det er jo slike ting vi ønsker oss i disse kameraene, slik at vi slipper å slepe på et digert speilreflekskamera.

Men å gjøre kamerahuset så lite kommer ikke uten en pris. Det vanlige er jo dårligere ergonomi og færre kontroller, knapper og hjul på kameraet. Det gjelder også for Nex-5n. Men det andre (som vi mener er en funksjon av det lille kamerahuset), er at optikken har blitt stor. Det vanlige kit-objektivet du får med, har omtrent de samme spesifikasjonene som slike objektiver har – 18-55mm f/3.5-5.6. Det har også omtrent samme størrelse som slike objektiver til speilreflekskameraer har, altså vesentlig større enn konkurrentene sine, og da har man ikke oppnådd så mye.

Noe av grunnen er nok at Sony har tatt bort den stabiliserte bildebrikken, og erstattet den med bildestabilisator i objektivene. At objektivfatningen sitter utenpå kameraet og går i ett med objektivet, gjør også at objektivet ser større ut enn det egentlig er.

Vekten på kamerahuset er 270g med batteri og minnekort, men uten objektiv. Med 18-55mm øker vekten til 504g. I diagrammet nedenfor er speilreflekskameraene (Canon EOS 550D, Nikon D7000 og Sony A550) listet uten objektiv, mens hybridkameraene er listet med standard kit-objektiv.

Vi ser at selv med det største objektivet, er Sony Nex-5n det letteste kameraet, og hybridkameraene er gjerne lettere med objektiv enn speilreflekskameraene er uten.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Ergonomi

Grepet du får på kameraet er godt. Det er et ordentlig håndgrep på høyre side, og det gjør at kameraet liger godt i hånden. Baksiden av kameraet har knapper og hjul som minner veldig om et kompaktkamera, og avslører at dette er et kamera beregnet på de som beveger seg opp fra kompaktkameraene, heller enn de som vil ha alternativ eller supplement til speilrefleks.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Optikk

Når man kjøper et systemkamera, kjøper man egentlig mye mer enn bare kameraet. Det blir lett til at du beholder det systemet lenge, og er dermed avhengig av at gode objektiver er tilgjengelig og at det utvikles nye kamerahus. Sony Nex har en stund lidd under dårlig utvalg av objektiver, men de lanserte fire nye sammen med Nex-5n, deriblant et makroobjektiv og et lyssterkt fastobjektiv beregnet på de som vil ha det aller beste. Selv om utvalget fortsatt er noe lavere enn for MicroFourThirds, som Panasonic og Olympus bruker, er ikke lenger objektivutvalget i seg selv noen grunn til å ikke velge Nex-systemet.

Nex-systemets hittil eneste «pannekake-objektiv», Sony SEL-16F28 E 16 mm F2.8 ble lansert i vår og har først nylig dukket opp i norske butikker. Med slike objektiver kan man få svært kompakte systemer med Sonys Nex-kameraer, men på grunn av utvalg og tilgjengelighet ligger dette et lite stykke inn i fremtiden.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Blits

Nex-5n har ikke innebygd blits. Derimot følger det med en liten, ekstern blits. Blitsen har ledetall 7, så den er ikke spesielt kraftig. Den kan vippes litt oppover hvis det er behov for det. Det er litt kronglete å montere den, så du har ikke lyst til å ta den av og på hele tiden.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Skjerm og søker

Skjermen er en 7,5 cm vippbar LCD-skjerm med oppløsning på 921 600 punkter (VGA). Den fungerer som skjermer flest, men er nok bedre enn snittet i sterkt lys. Det er ingen innebygd søker, så man må normalt klare seg med skjermen. I sterkt sollys har vi sett i grove trekk hva vi tar bilde av, men det er ikke så lett å se detaljer.

Skjermen kan vippes opp nesten 90 grader. På grunn av et dobbelt ledd har du også mulighet til å vippe den ned ca. 45 grader. Skjermen kan ikke vris til siden, og den kan ikke vendes inn mot kamerahuset, for eksempel for å beskytte den.

Det er mulig å kjøpe en ekstern søker som man setter i tilbehørskoen (der blitsen også kan monteres), men vi har ikke testet den.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Batteri

Batteriet er et Litium-ion-batteri med betegnelsen NP-FW50 og er samme batteri som forgjengeren brukte. Til tross for flere megapiksler, er batterikapasiteten forbedret en hel del, og kameraet skal klare 430 bilder på en lading. Forgjengeren klarte 330. Det er mye for å være et hybridkamera, men ikke i nærheten av det gode speilreflekskameraer klarer. Det er imidlertid ikke langt opp til Canon EOS 550D, så vi synes ikke dette er så ille.

Tilbake til innholdsfortegnelsen

Funksjoner

Nex-5n er ganske godt utstyrt med funksjoner. Det er ikke så mye vi ikke har sett før, men det trenger det heller ikke å være. Her er det du trenger, det du forventer og antakelig litt til.

Her er selvfølgelig de vanlige programautomatikk, blenderprioritet, lukkerprioritet og full manuell eksponering. I tillegg har du «intelligent auto», som styrer det meste for deg. Automatikken ser ut til å fungere utmerket, og i tillegg til vanlig eksponering, kan den optimalisere for størst mulig dynamikkomfang, lyse opp mørke partier i kontrastrike motiver, kompensere for vignettering og fortegning og gjenkjenne ansikter. Med mindre du har personlige ønsker om hvordan du vil bildet skal se ut, vil du trygt kunne overlate det meste til kameraet.

Sony har kanskje den beste panoramafunksjonen av alle i dag. Velg panorama-programmet, trykk ned utløseren og sveip kameraet over det området du vil fotografere. Så settes dette sammen til et panoramabilde eller et 3D-panoramabilde hvis det er det du har valgt. Dette høres ikke så veldig forskjellig ut fra en del andre produsenters løsning, men vi synes at Sony klarer å sy sammen bildene på en konsistent god måte, slik at du vanskelig ser at det er satt sammen av mange bilder.

Videofunksjonen er forbedret, og nå kan du ta opp video i full HD, med opp 50 bilder pr. sekund progressivt (1080/50p). Bildestabilisatoren i objektivet brukes ikke, men en elektronisk bildestabilisator som kompenserer for rystelser fra bilde til bilde benyttes i stedet. Det gjør at du får stabile videosekvenser. Særlig tydelig er det på tele der du lett får små rystelser på kameraet.

Ønsker du et litt spesielt preg på bildene dine, kan du velge ulike effektfiltre. I noen tilfeller vil du framheve visse egenskaper ved bildet, og da kan disse være nyttige. Andre ganger vil du bare leke deg, og det er det heller ikke noe i veien for.

Sony har hatt bildestabilisator på bildebrikken i sine systemkameraer. Fordelen med det er at du får stabilisering uavhengig av hvilket objektiv du bruker, og du trenger ikke betale for stabilisator hver gang du kjøper et nytt objektiv. Ulempen er at du ikke får stabilisert søkerbilde eller stabilisering for autofokusen. Når Sony lanserer et hybridkamera uten speil, der du ville fått stabilisert søkerbilde også med stabilisator på bildebrikken, og autofokusen også ville vært hjulpet, har Sony plutselig valgt å flytte bildestabilisatoren ut i objektivet. Vi forstår ikke helt logikken, hvis det ikke er så enkelt at Sony på den måten kunne lage et mindre kamerahus, og skilte med at de har det minste huset. Objektivene blir større, du må betale mer for objektivene og det er ikke alle objektiver som kommer med bildestabilisator. Derfor ser vi ikke dette som noen fordel over hodet. Gi oss stabilisatoren tilbake i kamerahuset, Sony. Den marginalt bedre stabiliseringen man kan få i objektivet er ikke verdt ulempene i et slikt kamera.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen