Test

Sony mot Nikon mot Pentax

Speilrefleksmarkedet er for tiden i en rivende utvikling og Norge ligger, målt i prosent, helt i salgstoppen på dette området. For kort tid siden ble det spådd en 80% økning i salget av speilreflekskameraer, noe som av mange ble sett på som litt i overkant optimistisk. Denne økningen nærmer seg nå 100% - mer enn noen hadde turd å drømme om, og samtidig er prisene i fritt fall. Man får nå speilreflekskameraer med objektiv helt ned i under tre tusen kroner - en situasjon som var reneste dagdrømming for kun få måneder siden.

Kameraene vi har sett på denne gangen er ikke i den nisjen, men på mange måter representerer de de respektive intromodellene, eller temmelig nært, til de ulike produsentene. Nikon har hatt stor suksess med sin D40 og D40x, og Nikon D60 er siste skudd på denne stammen. Er den en verdig etterfølger? På samme måte har Pentax høstet strålende kritikker for sin bestselger K10D - men hva nå som essensielt det samme kameraet er satt inn i et billigere kamerahus? Sist men ikke minst har Sony virkelig tatt av i sin satsning på speilrefleksmarkedet, og A300 representerer her den midtre modellen av deres tre nybegynnermodeller.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraene ved å klikke her (Sony A300), her (Nikon D60) eller her (Pentax K200D).


Sammenlign de tre testkameraene side ved side her.
Sammenlign Sony A300 med Sony A350 her.
Sammenlign Nikon D60 med Nikon D40x her.
Sammenlign Pentax K200D med Pentax K100D Super her.
Sammenlign Pentax K200D med Pentax K10D her.


Fysisk

Alle testkameraene er relativt solide, men i Sony og Nikons bidrag er det plast som er brukt som byggemateriale. I Pentax K200D er det stål og karbonfiber, og det merkes på byggekvaliteten. Det er tyngre og langt mer solid enn de to andre, og selv om de også er forholdsvis solide, kanskje med unntak av Sony-blitsen, så er det bare Pentaxen vi ville brukt under riktig tøffe forhold. Ikke bare er det bygget for å tåle julig, det har også en svært god værtetning.

Når det gjelder batterikapasiet er det Sony som leder. Hele 740 bilder per lading skal det i følge CIPA-standarden klare, og det er svært bra uansett klasse. Nikon ligger et hakk bak med 500. Pentax K200D klarer 550 med de medfølgende batteriene, men de er desverre ikke oppladbare. Med et sett gode oppladbare batterier klarer K200D omtrent 300 bilder per lading, men desverre er slikt ekstrautstyr. Fordelen her er at K200D benytter AA-batterier, som man i et knipetak kan finne nær sagt hvor som helst.

På skjermfronten er det også noen forskjeller ute og går, men hva som er viktigst er høyst individuelt. Sony har en svært god LiveView-løsning, mens Nikon har det mest brukervennlige skjermoppsettet. Pentax, på sin side, stiller med større skjerm og/eller søker enn de to andre. Hva du foretrekker å legge vekt på er selvsagt opp til deg.


I bruk

Med Nikon D60 har Nikon endelig fått skikkelig bildestabilisering i sine rimelige objektiver, og det gjør mye for å ta fra de andre kameraene den fordelen de har med bildestabilisering på brikken. Fordelen med at den fungerer på alle objektiver er der imidlertid fremdeles.

Hva brukervennlighet angår, så er Nikon et hestehode foran de andre, men samtidig er det Nikon D60 som med kitobjektivet har testens tregeste autofokus. Det vil endre seg om man kjøper et objektiv med raskere motor, men motor må det ha for i det hele tatt gi autofokus på Nikon D60. Det kommer stadig flere objektiver på markedet som er tilpasset nettopp dette, så problemet er synkende, men man kan likevel oppleve en akutt mangel på autofokusoptikk dersom man vil bruke visse typer objektiver, som for eksempel lyssterk fastoptikk med forholdsvis korte brennvidder. Men, som sagt, det vil endre seg over tid.

På funksjonssiden er det Pentax som trekker det lengste strået, på grunn av et svært veloverveid funksjonssett, blant annet et genialt ISO-prioritert opptaksmodus. Er det opptakshastighet du er ute etter, derimot, er det ikke Pentax K200D du skal se mot. Nikon D60 distanserer Pentaxen, men må igjen se seg slått av Sony A300 som på alt utenom autofokus er testens raskeste kamera.


Bildekvalitet

Alle kameraene gir svært god bildekvalitet, faktisk langt over det man kunne drømme om selv i proffkameraer for ikke mange årene siden. Vi tør påstå at alle nybegynnere som av en eller annen grunn skulle ha en merketilhørighet her, vil i det store og hele være fornøyd med bildekvaliteten uansett hvilket av disse tre kameraene de skulle finne på å velge. Forskjeller er det imidlertid, og på høy ISO er det Pentax K200D som utmerker seg. Pussig nok tilbyr ikke dette kameraet ISO 3200, mens de to andre gjør det. Vi anbefaler imidlertid at du ignorerer nettopp den muligheten, da bildekvaliteten på den innstillingen er så elendig at den på det nærmeste er ubrukelig.

På lavere ISO-verdier er feltet temmelig samlet når det gjelder bildekvalitet, og man skal ha ganske spesielle behov på dette området dersom forskjellene her er avgjørende. Vi synes heller at man bør la mer subjektive faktorer avgjøre, som hva man føler seg komfortabel med, hvilke objektiver man vil få behov for, under hvilke forhold man skal bruke kameraet, og ikke minst hva man skal bruke det til.


Kitobjektiv

Kitobjektiver er som navnet antyder objektiver som følger med kamerahuset, og er sjelden av de beste. De er ofte laget for å tilfredsstille et visst minumum av funksjonalitet, og i kostnadseffektivitetens navn er ofte kvaliteten på dem variabel for å si det mildt. Vi må ta høyde for at vi kan ha vært heldige med våre testobjektiver, men i det store og hele var vi denne gangen relativt fornøyde med de ulike kitobjektivene. For dem som ikke har ønske om å kjøpe ytterligere objektiver, eventuelt ikke budsjettet til det, så gjør disse objektivene jobben under de fleste normale forhold. Biter fotobasillen riktig hardt, er det derimot fare for at du vil komme til å føle behov for å overopphete kredittkortet og selge bil, båt og hus for å kjøpe mer og bedre optikk.

Som med kamerahuset er det Pentax sitt objektiv som er mest solid bygget. Det er det eneste som har metallfatning, og det tilbyr også langt bedre ergonomi og funksjonalitet og generell byggekvalitet enn sine to kollegaer. Sonys kitobjektiv strekker seg imidlertid litt lengre enn de andre to, og går helt til 70mm brennvidde, mens de andre to må nøye seg med 55mm. Nikons kitobjektiv er nok hakket hvassere enn Pentax sitt, optisk sett, men forskjellen er ikke så stor, og på grunn av alle de andre områdene Pentaxobjektivet er best på, ser vi oss nødt til å tildele det en knepen seier.

Trekløveret vårt
Trekløveret vårt

Oppsummering og konklusjon


Sony A300:
 
  God batterikapasitet og -måler
  Pinglete og lav blits
 
  Testens raskeste opptakshastighet
  Ubrukelig bildekvalitet på ISO 3200
 
  Beste LiveView vi hittil har sett
  Svakt dynamisk omfang på høy ISO
 
  Tiltbar skjerm, forholdsvis solid
  Ikke samme batteri som A100
 
  Bilder nær ideelt oppskarpet
  Forholdsvis treg autofokus med kitobjektivet
 
  God hvitbalanse
  Litt svakt kitobjektiv
 
  Kitobjektiv strekker seg til 70mm      


Nikon D60:
 
  God ergonomi
  Ingen autofokus på mange objektiver
 
  Brukbar, men noe begrenset fokushjelper
  Ubrukelig bildekvalitet på 3200 ISO
 
  Ny (og bedre?) støvfjeringsteknikk
  Svakt dynamisk omfang
 
  Testens mest brukervennlige kamera
  Treg autofokus med kitobjektivet
 
  Meget god og nøyaktig fargegjengivelse
  Mangler LiveView
 
  Endelig stabilisert kitobjektiv!      
 
  Skarpt og forholdsvis bra kitobjektiv      


Pentax K200D:
 
  Testens beste byggekvalitet
  Batterilader følger ikke med
 
  Værtetting himmelhøyt over de andre
  Lav opptakshastighet
 
  God ergonomi
  Svak hvitbalanse
 
  Nedblendingsknapp med flere muligheter
  Mangler LiveView
 
  ISO-prioritert opptaksmodus
  En del dyrere enn konkurrentene
 
  God bildekvalitet selv på 1600 ISO
  Litt svak batterikapasitet
 
  Testens beste kitobjektiv      


Det er forholdvis enkelt å ta sine egne behov i betraktning og gjøre seg opp en mening om hvilket av disse tre testkameraene som er det beste. Det er atskillig vanskeligere å ta andres behov i betraktning og gjøre det samme. Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på, som kjent, og vi vil til syvende og sist ikke kåre noen testvinner i denne testen. Behov varierer fra person til person og fra situasjon til siuasjon, og hver enkelt potensielle kjøper bør derfor gjøre seg opp sin egen mening om hvilket kamera som er riktig å kjøpe for akkurat ham eller henne. Alle testkameraene i denne testen er svært gode, men til hvert sitt bruk. Det kan synes merkelig å ikke kåre en testvinner, men vi håper at vi i denne testen har klart å belyse hvert enkelt kameras sterke og svake sider, og dermed gjøre det enklere for deg som kjøper å avgjøre hva du skal kjøpe. Og det er jo som kjent hele poenget.

Klikk her for å lese hele testen.

Klikk her for å hoppe rett til konklusjonen.


Bildegalleri: Sony A300 - Nikon D60 - Pentax K200D

Sony Alpha DSLR-A300

Nikon D60

Pentax K200D

Pentax smc DA 18-55mm f3.5-5.6 AL II

Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G VR

Sony SAL-1870 DT 18-70mm F3.5-5.6

Sony Alpha DSLR-A300   Les mer »

Nikon D60   Les mer »

Pentax K200D   Les mer »

Pentax smc DA 18-55mm f3.5-5.6 AL II   Les mer »

Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G VR   Les mer »

Sony SAL-1870 DT 18-70mm F3.5-5.6   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen