Sony Media Experience 2007

Årlig har Sony en samling for store mengder journalister, for å vise fram produktene sine. Det høres i utgangspunktet ut som en skrytetur, og kanskje er det det også, men for oss journlister er det en glimrende anledning til å få sett produktene i en sammenheng, snakke med ingeniører og utviklere, forsøke å snappe opp litt ny informasjon som dere lesere kanskje er interessert i, og få litt hands-on.

I år foregikk det hele på Rodos, men før dere tenker ”Nå er han kjøpt og betalt av Sony”, kan jeg jo informere om at vi har hatt halvannen dag her nede, med tilsvarende reisetid i tillegg. Jeg har ikke vært på standen og ikke i basenget. Stort sett inne i mørke konferanserom hele tiden. Nok om det.

Det er vel omtrent ikke et eneste Sony-produkt som ikke er utstilt og omtalt her nede. For min del var det mest interessante å forsøke å få litt informasjon om de nye Alpha-modellene som ble vist fra under PMA. De viser fram to ikke-fungerende modeller. Et entusiastkamera i klassen over Alpha A100 og en proffmodell.

Ny entusiastmodell
Ny entusiastmodell

Som vanlig er de tilbakeholdne med informasjon, og av konkrete ting, var det ikke så mye å få vite. Derfor blir det en del spekulasjon. Hvis du ser på bildet av toppmodellen (jeg tror Akam er de eneste som har fått tatt bilde av disse uten glass foran), så ser du at kameraet tydelig har et stort pentaprisme, som skal tyde på fullformat eller der omkring. I følge Brian Worley hos Canon, kan man ikke ha CCD-stabilisator på fullformatsensor, for bildesirkelen fra objektivet er ikke stor nok til å tillate at sensoren flytter seg.

Sonys kommende proffmodell
Sonys kommende proffmodell

Jeg hadde et intervju med Takashi Kondo, visepresident for Digital Imaging i Sony Europa. Han ville naturligvis ikke si noe bestemt, men synes overstående vurdering var interessant. Det kan bety at det likevel er fullformat. Uansett så tror jeg det vil bli svært nært fullformat, og vi kan glede oss til konkurranse på det området. De har bekreftet at alle modellene vil ha CCD-stabilisator.

En av modellene vil bli lansert i år, men de vil ikke si hvilken ennå. Den andre vil komme neste år. De viste også fram noen nye objektiver som vil komme i løpet av de neste 12 månedene. De spesifiserte følgende modeller: 24-70 f/2.8, 18-250 f/3.5-6.3 og 70-300 f/4.5-5.6. I tillegg så vi en svær tele, som så mest ut som en 400 f/2.8, men det ville de ikke bekrefte.

Kommende objektiver
Kommende objektiver

Kondo fortalte også at Sony hadde oppnådd det som var målsetningen med Alpha A100, nemlig å bli tredje størst. Vi vet ikke i hvilke markeder det var, men hvis det er korrekt, er det ganske imponerende etter et halvt år og med kun en modell tilgjengelig.

Alternativ tekst mangler
Sony Cyber-Shot DSC-G1

Etter noen runder om Alpha, så jeg litt på kompaktkameraene. De har vi jo omtalt tidligere også, og det er ikke veldig mye nytt. Det mest interessante var nok G1, som vi nylig skrev om. Nå fikk vi lekt litt med det, og det som slo oss, var at det var ganske stort og klumpete. Det skulle for så vidt bare mangle med de spesifikasjonene det har. Takashi Kondo sa at det var ment som en konseptmodell som de brukte for å se hvordan markedet reagerte. Så skulle de vurdere hvilke av funksjonene som var nyttige å bruke videre. Kameraet kommer antakelig ikke til Norge, da prisen og størrelsen vil gjøre det til et meget smalt produkt.

Sonys Cyber-shot-kameraer er jevnt over gode greier, og i våre tester gjør de det godt på hastighet og bildekvalitet blant annet. Nå har de fleste modellene fått ansiktsgjenkjenning som fungerer rimelig bra. Med unntak av de billigste modellene, har også alle fått digital utgang for å koble til en HDTV, slik at du kan se bildene dine i 1080-oppløsning.

Stillbilde fra Sony UX5e videokamera
Stillbilde fra Sony UX5e videokamera

Til slutt tok vi en kikk på videokameraene deres. Der var dessverre ikke noe nytt å hente. Vi fikk prøve UX5E, men fikk ikke ta med oss DVD-platen etterpå, så vi kan ikke vurdere kvaliteten. Et par stillbilder fikk vi likevel med oss. Av kommende ting, ville de ikke si noe mer enn at de jobber med det, og at mye av det de ønsker å implementere krever strøm (slik som Blue-Ray-brenner i kameraet), eller at det koster for mye. De sa at de ikke hadde planer for å lansere videokameaer som tar opp video rett til minnekort.

Det var stort sett det vi klarte å få ut av en dag på Rodos. Sommer og sol får bli en annen gang.

Turen var betalt av Sony Europe.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen