Sony med speilrefleksvideo

Sony har gang på gang blitt spurt når de også ville tilby videoopptak på sine speilreflekskameraer, og svaret har alltid vært det samme: "Når vi kan gjøre det skikkelig". Det spørs hvor skikkelig 1080i kan sies å være, men tatt i betraktning at Nikon så sent som i forrige uke lanserte sitt første speilrefleks med full-HD, D3100, kan ikke dagens lansering av Sony A560 og A580 sies å være så aller verst som et første forsøk. Åkkesom er tross alt en speilrefleks ikke et videokamera, men et stillbildekamera, og her er det mye som tyder på at Sony denne gangen har begått bra saker.

De to kameraene er til forveksling like, og i følge Sony selv er motivet bak lanseringen å tilfredsstille dem som kunne tenke seg en Sony A33 eller en A55, men som ikke vil ha elektronisk søker. Sony selv innrømmer at kanskje en enkelt modell hadde holdt for å gjøre det, og vi undres derfor hva som er vitsen med å lansere to modeller. Sony A560 er visstnok en tanke forsinket på grunn av for lav produksjonskapasitet og deletilgang, og vil dermed bli tilgjengelig en gang i løpet av første kvartal av 2011. Sony A580 vil derimot bli tilgjengelig lenge før, faktisk allerede i oktober.

Dersom A560 og A580 viser samme tendenser som kameraene de skal erstatte, A500 og A550, hvor det mest avanserte i alle fall i en periode var billigst, og samtidig også kunne vise til best detaljgjengivelse, høyere dynamikkomfang og minst bildestøy av de to, gjør ikke dette noe, men det har vi ingen garanti for, og er noe som tiden må vise.

Uansett er tilgjengelighet og pris eneste forskjell mellom de to modellene, foruten oppløsningen. A580 får 16 megapiksler, mens A560 må nøye seg med 14. For den forskjellen må du, om de veiledende prisene rettferdiggjør sitt navn, ut med ikke mindre enn femten hundrelapper. Verdt det? Sannsynligvis ikke, så på dagens pressekonferanse ble det blant oppmøtte pressefolk og Sony-represantanter aktivt diskutert hvorvidt vi noensinne faktisk ville få se A560 i butikkene.

Den som lever får se, og i mellomtiden kan vi konstatere at de to nye speilrefleksene den forskjellige oppløsningen til tross vil få samme opptakshastighet, nemlig 5 bilder per sekund med den optiske søkeren, eller 3 biloder per sekund dersom man i stedet fortetrekker å bruke LiveView. Hvis man ikke da heller vil bruke Speed priority Mode, hvor fokus og eksponerings settes på første bilde og forblir låst slik gjennom hele sekvensen. da kan man presse hele 7 bilder per sekund ut av kameraet.

Høyeste ISO blir 12800, med mindre man benytter Sonys nye Multi-Frame Noise Reduction-funksjon. Da tas seks bilder i tur og orden, som så kameraet stabler oppå hverandre og kombinerer til ett enkelt bilde. Dette skal kunne gi tilsvarende 25600 ISO, uvisst med hvilken bildekvalitet.

Denne funksjonen er bare en av flere spennende funksjoner Sony har inkludert i A560 og A580, og en annen variant av den samme funksjonen kan benyttes til å automatisk lage HDR-bilder, også det i kameraet. Dette har Sony hatt en stund, men den skal nå være forbedret til å gi langt bedre dynamikkomfang enn tidligere.

Sonys velkjente auto-panorama-funksjon er også på plass, og kan også brukes til å lage panoramabilder i 3D. I tillegg er den vanlige vippbare skjermen også på plass i A560 og A580, men i motsetning til i A33 og A55 er denne ikke vridbar i tillegg. Størrelsen er 7,6 cm og oppløsningen er småpene 921 000 bildepunkter.

Autofokussystemet skal være overhalt siden sist, og dersom man velger å benytte den optiske søkeren, som for øvrig dekker 95%, vil kameraet benytte 15 fasedeteksjonssensorer, tre av dem av kryss-typen. Disse har satt Sony i stand til å gi de nye speilrefleksene et forbedret system for følgefokus. En annen ting vi bør trekke frem er at Sony fremdeles gjør det svært bra på batterikapasiteten i sine speilreflekser, og begge de nye modellene har fått et firesifret CIPA-tall, nærmere bestemt 1050, vel og merke dersom man benytter den optiske søkeren. Bruker man LiveView i stedet faller tallet ned til 560 bilder per batterilading.

Vi har som vanlig fått tafse på preproduksjonseksemplarer, og selv om vi ikke kan si noe meningsfyllt om bildekvaliteten basert på dette, kan vi uttale oss om noen fysiske aspekter av kameraene, som ergonomi og byggekvalitet. Hva sistnevnte angår sier Sony Norge at de nye kameraene er å anse som mellomklassekameraer og har dermed ikke noen værtetting eller støtbeskyttelse utenom det vanlige. De er for eksempel bygget i plast og ikke en lettmetallslegering, og selv om en og annen pakning er på plass er de ikke utstyrt med O-ringer på alle bauger og kanter, slik som dyrere modeller av og til er. Likevel fikk vi et solid og velbygget inntrykk av kameraene, og selv om de nok ikke akkurat holder til i samme nisje som salige A700, vil vi anslå at de godt kan komme til å falle i smak hos denne brukergruppen, mens man venter i lengsel og spenning på A750 eller hva det nå vil bli hetende. Blant annet har Sony lyttet til de mange tilbakemeldingene de har fått fra sine entusiastiske brukere, og gjeninnført nedblendingsknappen på disse kameraene. At denne var tatt bort på forgjengerne A500 og A550 fikk de mye velfortjent kritikk for, både fra pressen og publikum.

Veiledende priser blir som følger:

Les også: Test: Sony A380

Les også: Test: Sony A500 og A550

Les også: Test: Sony A900

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen