Sony lanserer ny bildesensor

I forbindelse med forbrukerelektronikk-messen "CES" i Las Vegas for en tid tilbake viste Sony fram et nytt DVD-kamera som inneholder et ganske interessant bildebrikke. Ifølge Sony skal "ClearVID 1/3" gi både bedre oppløsning, bedre lysfølsomhet, mindre støy og gi enda bedre kvalitet på bildene. Slik fungerer det:Først og fremst er brikken snudd 45°. I teorien skal da formen på cellene matche naturen sin strukturelle oppbygning og bildene dermed bli bedre. Vi spør oss om det kanskje ikke er litt vel teoretisk og ser frem til å se de faktiske resultatene. Videre fører de vridde cellene til at det blir plass til mer lys i hver celle og logisk nok blir da lysfølsomheten større. Da er det en kjent sak at med mye lys inn vil støynivået på bildet bli desto lavere.

Forholdet mellom grønne, røde og blå celler er også forandret. Tidligere var det to grønne for hver blå og rød. Nå er forholdet økt til seks grønne per en blå og en rød. Altså en god del flere grønne celler. Da er det vel verdt å nevne at det er de grønne pikslene som inneholder mest detaljer som menneskeøye oppfatter. Grønt har også mindre tetthet enn de to andre primærfargene og lysfølsomheten blir desto bedre. Kombinert med at de klarer å pakke flere celler i en brikke vil det føre til større oppløsning i forhold til størrelsen. 1,4x er tallet Sony opererer med. Det vil i teorien si at hvis en "gammel" bildebrikke har 3 megapiksler vil en bildebrikke av den nye typen med de samme dimensjonene ha 4,2 megapiksler.

En hendig liten funksjon som denne bildebrikken tillater er mulighet for å ta et vanlig bilde, samtidig som du driver opptak. Bildene lagres i en midlertidig buffer før det overføres til minnekort eller lignende.

Mange spekulerer i sammenhengen med Fujifilm sin "SuperCCD" som kom på markedet i 1999, og som fortsatt er under utvikling. Det blir kanskje feil å si at Sony "stjeler" teknologien, men flere internasjonale fotosider påpeker denne koblingen. Fortsatt spør vi oss om dette faktisk vil være noe vi vil se resultatet av i praksis. Vi har sett eksempler før på teknologier som hørtes veldig spennende ut på papiret, men som ikke oppfylte forventningene i virkeligheten. Klarer Sony og bruke teknologien på samme måte som Fujifilm? Forresten finnes teknologien foreløpig bare til videokameraer og det ville vært spennende og se det i stillbildekameraer også.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen