Sony lager Gameboy

Mens det har vært en hard kamp blant de store konsollprodusentene om å få dominere verdens stuer, har det vært ett enkelt firma som har fått lov til å herje fritt i markedet for bærbare konsoller i lang, lang tid. Vi snakker selvsagt om Nintendo, og deres nesten udødelige Gameboy-konsoll.

Nå ser det allikevel ut som om denne drømmeposisjonen faktisk er i ferd med å vitre vekk, i det en rekke store aktører har pekt seg ut mobil spilling som et fremtidig satsningsområde. Gode eksempler er Nokia og deres N-Gage mobiltelefon og flere lignende produkter fra andre produsenter. Det desidert kraftigste utspillet kom allikevel i dag fra Nintendos erkerival - Sony.

Den japanske elektronikkprodusenten har hittil holdt kortene tett inntil brystet når det kommer til satsing på bærbare konsoller, men kunne på en elektronikkmesse i går trekke sløret av de endelige spesifikasjonene til den kommende enheten kjent som Playstation Portable (PSP). Og her snakker vi ikke om noen kraftig Gameboy, her snakker vi om noe ala en Playstation 3 i lommeformat.

      
Sony viste frem UMD-disken på denne ukens E3-messe

Lagringsmediet til PSP har vi allerede blitt kjent med tidligere i år. Sony satser som vanlig på en egenutviklet standard, og denne gangen er det et Minidisc-lignende medie kalt Universal Media Disc (UMD) som står i sentrum. Med en lagringskapasitet på ikke mindre enn 1,8 GB, burde dette være nok til å temme selv de mest avanserte og omfattende spill.

Den 24-bits TFT-skjermen til den nye konsollen vil være i det stadig mer populære widescreen-formatet, som innebærer et 16:9 forhold mellom lengde og bredde. Oppløsningen vil dessuten være på massive 480x272 piksler, som er tilsvarende oppløsningen til de beste håndholdte fra Palm og Sony, og noe som definitivt burde åpne for svært detaljert og livaktig grafikk i spill og programmer.

Sony har heller ikke spart på kruttet når det kommer til lydbiten, og lover tredimensjonal lyd med 7+1 kanaler. Enheten vil kunne spille av musikk og lyd i både MP3 og AAC-format, men det er vel først når det kommer til avspilling av filmer i MPEG4-format at den avanserte lydbiten virkelig vil komme til sin fulle rett.

Sony har også kunnet bekrefte at de vil integrere støtte for 802.11-baserte trådløse nettverk i enheten, noe som muliggjør trådløs kommunikasjon i hastigheter på flere MB per sekund. Dette vil åpne muligheten for å konkurrere trådløst med andre PSP-eiere i spill med høy intensivitet av data, og over større distanser. Det har forøvrig også blitt hintet om en implementering av Blåtann-støtte i PSP, men det har enda ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

      
Playstation Portable skal ettersigende kunne levere grafikk og
detaljer tilsvarende det vi har sett i dagens Playstation 2-spill

I konsollens hjerte ligger en 333 MHz prosessor og 8 MB minne, som dermed gjør PSP adskillig kraftigere enn den første versjonen av Playstation. Maskinvaren burde faktisk muliggjøre å spille spill av tilnærmet samme kvalitet som spill for Playstation 2, noe som med spill som Grand Theft Auto 3 og Final Fantasy X friskt i minne ikke er annet enn meget imponerende.

PSP vil ha et forholdsvis komplekse kontrollere, ihvertfall om man sammenligner med modeller som Gameboy Advance SP. Foruten den ordinære fireveis piletasten vil man utstyre PSP med de velkjente sirkel, trekant, kryss og firkant-knappene fra Playstation-kontrollerene, såvel som L1 og R1 knapper på oversiden av konsollen.

Spesifikasjonene til Playstation Portable gjør den ikke bare til en Gameboy-killer av dimensjoner, men stiller den også over de beste håndholdte datamaskinene markedet har å by på. Heldigvis for håndholdt-produsentene, men uheldigvis for oss andre, vil de ha tid helt frem til fjerde kvartal 2004 for å ta igjen forspranget.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen