TEST: Sony KDL-40EX720
Test

Sony KDL-40EX720

3D-TV-er kom for fullt på markedet i 2010. Ulempen var at prisen på skjermene var stive, da teknologien i all hovedsak var forbeholdt toppmodellene til de forskjellige produsentene.

Vi har testet både Panasonics nye 3D-plasma og Samsungs designbombe, og begge har imponert med knakende god bildekvalitet – spesielt på 3D. Prislappen for disse derimot, den er fortsatt for høy for mange

Nå har vi testet Sonys nye KDL-40EX720. Her får du en 3D-TV på 40 tommer til under åtte tusen kroner og for pengene får du en god TV til både 2D og 3D.

Design

Sonys nye EX720 har en ren og enkel design, der de sorte plastrammene på sidene, samt toppen, glir sømløst over til selve skjermen. Den nedre delen er også laget av plast, men imiterer børstet aluminium, og tilføyer litt mer snert til designen.

Foten som medfølger er helt enkel den også, utformet som en firkant med samme type plastikkutførelse som TV-en forøvrig. Med denne foten har du mulighet til å vri skjermen noen grader til begge sider. Vi syns foten gjerne kunne vært litt mer stabil, for skjermen oppleves som vinglete når vi vrir på den.

Ny Home-meny.
Ny Home-meny.

Ny meny

Sony har lenge brukt "Playstation-menyen" på flatskjermene sine, men årets Home-meny er litt annerledes. Trykker du på Home-knappen kan du fortsatt bla deg frem og tilbake mellom de forskjellige ikonene, men valgene under hvert enkelt ikon kommer nå opp på høyre side, mens programmet du ser på vises på den venstre siden.

Menyer der du justerer blant annet bilde er fortsatt den samme.
Menyer der du justerer blant annet bilde er fortsatt den samme.

Menyen for å justere innstillinger av for eksempel bilde og lyd, er den samme som på tidligere modeller, og er helt enkel uten ikoner, med hvit skrift på sort bakgrunn.

En annen funksjon som er ny på årets modell er muligheten for å ta opp programmer eller filmer direkte via skjermen. Det eneste du trenger er en ekstern harddisk som kobles til med en USB-kabel, pluss programkort med godkjent kortleser fra din TV-distributør, som settes inn i selve skjermen. Dermed trenger du ikke en PVR-dekoder og en ekstra fjernkontroll for å ta opp programmene du ser på.

Philips fjernkontroll øverst, kontrollen til EX720 nederst.
Philips fjernkontroll øverst, kontrollen til EX720 nederst.

Stor fjernkontroll

Fjernkontrollen som følger med EX720 er langt i fra noen sylfide. Fysisk er den blant de største kontrollene vi har prøvd, rektangulært utformet med mange knapper på toppen. Kontrollen responderer raskt når du trykker på den, men vi syns antall knapper blir for mange og burde vært redusert. Under finner vi en enslig Av/På-knapp, som jo er praktisk med tanke på at du slipper å leite etter den når du skal slå av TV-en for kvelden.

Av og På-knapp bak på kontrollen.
Av og På-knapp bak på kontrollen.
Nettleseren i EX720.
Nettleseren i EX720.

Nettleser

Sony har fått på plass en nettleser i årets modell. Selve inntastingen av adresser gjøres via den originale fjernkontrollen, men du kan også bruke en Vaio-laptop til å navigere i nettleseren. Med fjernkontrollen går det naturlig nok litt tregere, men med litt øvelse gikk det likevel relativt raskt. Vi fikk aldri målt konkret tiden Samsungs 8000-serie brukte på å hente opp nettsider, men EX720 opplevdes som raskere enn modellen fra Samsung å surfe på.

Det krever litt tilvenning å taste inn adresser og søk.
Det krever litt tilvenning å taste inn adresser og søk.

Den nye nettleseren har ikke støtte for flash, slik at du går glipp av for eksempel videomateriell eller reklame på nettsidene som bruker dette formatet.

Bravia Internett-video.
Bravia Internett-video.

På fjorårets modeller kunne du se videosnutter fra YouTube. Nå er tilbudet blitt utvidet slik at du har en egen side, Bravia Internett-video, der du kan bla deg igjennom videomateriell fra flere leverandører, som for eksempel Eurosport, YouTube og Dailymotion.

I tillegg kan du følge med på hva dine venner gjør via enten Facebook eller Twitter. Har du behov for å få med deg alt, kan du også se på TV samtidig som du chatter med venner på Facebook.

Tilkoblingene bak på EX720.
Tilkoblingene bak på EX720.

Tilkoblinger

Skal du henge EX720 på veggen, skal du være obs på at kontaktene bak på skjermen peker rett bakover. Vi syns denne plasseringen er uheldig om den skal henges på veggen. For det betyr i praksis at skjermen må henge noen ekstra centimeter ut fra veggen for at du skal få plass til enten en Scart- eller HDMI-ledning.

EX720 har mye fokus på internett og applikasjonsbruk, og vi syns det derfor trekker ned at skjermen ikke har innebygget Wi-Fi. Riktignok har den kablet mulighet, men vi kunne ønsket oss å kuttet ned på antall ledninger uten å måte betale for en dongel som ekstrautstyr.

Sonys nye skjerm har bra med tilkoblinger i forhold til prislappen, og du får blant annet fire HDMI-kontakter, en Scart, komponent, to USB (den ene kan brukes til opptak), VGA, optisk og mulighet for kortleser.

Nye 3D-briller.
Nye 3D-briller.

Nye 3D-briller

Det følger ikke med 3D-briller når du kjøper EX720. Vi fikk låne et par nye briller da vi testet skjermen, TDG-BR250. Disse koster rundt en tusenlapp per stykk, og er oppladbare. Så skal du ha 3D-briller til en familie på fem, må du belage deg på å betale to tredjedeler av hva selve TV-en koster, kun i briller, for å kunne se 3D.

Brillene har en god passform, og sitter godt på hodet, selv med vanlige briller under. TDG-BR250 blokkerer mye av det uønskede lyset fra omgivelsen, men vi anbefaler fortsatt at du ser 3D i mørket.

Et problem LCD-skjermer og 3D, er at du mister 3D-effekten dersom du ikke ser rett på skjermen. Du kan altså ikke se på 3D-film med hodet litt på skakke.

Lyd og bildekvalitet

Våre innstillinger:

Bakgrunnslys: 5
Kontrast: 88
Lysstyrke: 46
Farge: 50
Fargetone: 0
Fargetempratur: Varm 2
Skarphet: Min
Støyreduksjon: Av
MPEG Støyreduksjon: Av
Punktstøyreduksjon: Av
Motionflow: Standard
Filmmodus: Auto 2

Avanserte innstillinger:
Sortnivåkorrigering: Av
Avansert kontrastkorr: Av
Gamma: 0
Automatisk lysbegrensning: Av
Fremhev hvitt : Av
Ekte farger: Av
Detaljforbedring: Av

Hvitbalanse:

Rød-forsterkning: -9
Grønn-forsterkning: 0
Blå-forsterkning: -2
Rød Bias: -2
Grønn Bias: -1
Blå Bias: +1

På samme måte som Samsungs 8000-serie har EX720 et blåstikk i bildet når du pakker den ut av esken. Men dette kan du justere vekk i menyene og til høyre ser du hvilke ideal innstillinger vi brukte i testen.

Vi testet nylig både Panasonics nye plasmamodell, GT30, og Samsungs nye 8000-serie. Begge disse imponerte på 3D-sendinger, der crosstalk er redusert omtrent fullstendig. Dette gjelder også for Sonys EX720. Problemene med crosstalk er betydelig forbedret i forhold til fjorårets modeller. For selv om vi ser antydning til at bildet oppleves dobbelt i enkelte tilfeller, er det langt i fra like sjenerende som før. Samtidig leverer skjermen bra med lysstyrke, slik at den gir gode bilder i 3D, selv med lyset på.

Kvaliteten er bra i 3D. Dog vanskelig å se uten brillene på.
Kvaliteten er bra i 3D. Dog vanskelig å se uten brillene på.

Modellen vi testet er 40 tommer, men vi vil anbefale deg å gå opp minst en størrelse om du skal se mye filmer i 3D. Større fysisk skjerm gir deg enn bedre opplevelse med mer dybde og effekt i bildet. Skjermen kan også gjøre om vanlige 2D-sendinger til 3D, og funksjonen gir en viss effekt, men det blir ikke like bra som ekte 3D-sendinger fra for eksempel en Blu-ray-spiller.

EX720 bearbeider bildene meget rask, og er blant de bedre skjermene når det kommer til bevegelse. MotionFlow-funksjonen utjevner bildene slik at de blir glatte å se på.

Sortnivået i bildet er også bra, men er ikke like godt som på for eksempel Panasonics GT30-modell. Fargene er det ikke mye å utsette på når hvitbalansen er justert korrekt. Dog er det litt ujevne overganger i fargene når vi kjører graderingstestene.

Bildekvalitet i SD.
Bildekvalitet i SD.

EX720 gir deg jevnt over bra kvalitet når du setter på vanlige SD-sendinger, og skarpheten i detaljene er imponerende bra med farger som er godt mettet. Dog blir noe av detaljene i mørke scener borte.

Bildekvalitet i HD.
Bildekvalitet i HD.

Gir du EX720 HD-signaler å jobbe med gjør den minst en like god jobb her som med vanlige sendinger.

Lydkvaliteten i EX720 er middels bra. Lydbildet mangler en del bass, og mellomtonene har heller ikke den helt store slagkraften. Diskanten er klar og lys, men ikke ubehagelig å høre på. Til bruk for å se nyhetene er lyden grei nok, men til film duger det ikke.

Konklusjon

Sony KDL-40EX720 leverer deg generelt bra bildekvalitet, spesielt for prisen du betaler.

Sortnivået til skjermen er bra, selv om det mangler litt for å tukte for eksempel Panasonics nye plasmamodell, GT30. Spesielt gir EX720 deg bra 3D-kvalitet for pengene, der crosstalk, fenomenet som gjør at bildet oppleves dobbelt, er betraktelig bedre enn fjorårets LCD-skjermer.

Samtidig er fargene godt mettet, men trenger du trenger å justere hvitbalansen i menyen på TV-en før fargene er riktige. For ut av esken er bildet kjølig og har et blåstikk i fargene. EX720 leverer gode og skarpe bilder i både SD- og HD-kvalitet, men noe av detaljene blir borte når scenene i bildet blir mørke.

Videre har EX720 blitt utstyrt med mye tilleggsfunksjoner. Du har mulighet til å bruke selskapets nye videofunksjon, Bravia Internett-video, til å søke opp og spille av videoklipp fra flere leverandører. For eksempel Eurosport, YouTube og Dailymotion.

EX720 har også mulighet for bruk mot Facebook og Twitter, der du blant annet kan chatte med vennene dine samtidig som du ser på film eller nyhetene. Skjermen har også fått en innebygget nettleser, dog støtter den ikke flash, funksjonen som viser deg dynamisk innhold som for eksempel skiftende reklame eller video.

Designen på skjermen er rent og enkelt, der rammen nede på skjermen imiterer børstet aluminium. Foten er helt firkanten og kan dreies noen grader til hver side, men er litt vinglete når du dreier på skjermen.

Alt i alt får du mye for pengene med Sonys nye EX720-modell, med generell høy bildekvalitet og bra med interaktive muligheter. Derfor får den et Mye for pengene-stempel fra oss.

Finn beste pris på Sony KDL-40EX720 her


+ Bra 3D-kvalitet
+ Rask bildebehandling
+ Stilrent design
+ Nettleser
+ Mulighet for opptak
+ Mye for pengene


- Vinglete fot
- Klumpete fjernkontroll
- Tilkoblingene står ut fra bakveggen
- Hvitfargene har et blåstikk fra fabrikk

Alternativer

Vi har ikke testet noen 2011-modeller som faller under samme prisklasse enda, men ønsker du det beste 3D-bildet vi har testet så langt, burde du ta en titt på Panasonic TX-P50GT30.

Er du heller ute etter den beste nåværende designen og har 24 000 kroner klare til å brukes, er utvilsomt Samsung UE55D8005 den stiligste flatskjermen vi har testet.

Sony Bravia KDL-40EX720

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen