Sony F828; speilrefleks-dreper med 8 Megapiksler

Sony Cyber-Shot DSC-F828 blir markedets klart dyreste "kompaktkamera", og vil trolig koste 12-13 000 her hjemme.

Det er ikke uten grunn at dette vil koste mye penger, for dette blir virkelig rått.

Kameraet får hele en bildebrikke på hele 8 Megapiksler. Det er bare to digitale speilrefleks som har høyere oppløsning enn dette; Canon EOS 1Ds og fiaskoen Kodak DCS Pro 14n. Til nå har rekorden for digitale kompaktkameraer vært på 5 Megapiksler, så det er et betydelig fremskritt det er snakk om.

Bildebrikken er av en ny type som har fire farger i fargefilteret. Vanligvis finnes det et fargefilter med røde, grønne og blå punkter, men i den nye CCD-brikken er halvparten av de grønne punktene byttet ut med en cyan-liknende farge. Dette skal gi bedre fargegjengivelse i særlig rød, gul og oransje farger.

Bildebrikken er på 2/3 tommer, dvs. like stor som på gamle F717. Dette betyr at hvert enkelt bildepunkt har blitt mindre, noe som kan føre til mer støy og at reell oppløsning ikke blir særlig bedre. Det blir spennende å se om den reelle oppløsningen på F828 kan matche eller overgå oppløsningen på 6 Megapiksler man finner på dagens konsument-speilrefleks.

En så høy oppløsning på et så lite område krever et usedvanlig skarpt objektiv; langt skarpere enn man kan finne på filmbaserte kameraer. F828 er derfor utstyrt med et nyuviklet objektiv fra Carl Zeiss. Dette objektivet virker svært lovende.

Brennvidden er meget anvendelig; den tilsvarer 28-200 mm. Bare Minoltas 7x-serie har like praktisk zoom-omfang som dette. Objektivet er også usedvanlig lyssterkt; med F2.0 som største blenderåpning på vidvinkel, F2.8 på tele.

Objektivet har også helt manuell zoom, tilsvarende vanlige speilrefleks. Dette er den beste løsningen i dag for presis zooming. Man har også manuell fokusering via en fokusring på objektivet, men denne er koblet til kameraets elektronikk og derfor ikke like presis. På F717 måtte man velge om man skulle zoome eller fokusere på den samme ringen, F828 har altså 2 separate ringer.

Objektivet har også Carl Zeiss sin berømte T* coating, dette skal ha spesielt gode egenskaper for å forhindre reflekser og strølys.

En Sony spesialitet vi hittil bare har sett på U-serien er automatisk makrofunksjon. Vanligvis må man trykke på en egen knapp hvis man skal fokusere svært nærme, men med F828 oppdager kameraet selv dette. Dette er en så opplagt funksjon at vi ikke kan skjønne at ikke flere produsenter har satset på dette. Kameraet kan fokusere så nært som 2 cm på vidvinkel, dette er blant markedets beste.

F717 var temmelig treg i bruk, men under testen vår av den nye Sony V1 fant vi at dette var dramatisk forbedret. Det er derfor ikke overraskende at F828 også får meget rask autofokus og minimal utløserforsinkelse. Sonys nye Real Imaging Processor skal sørge for at behandlingen av hvert enkelt bilde tar mye kortere tid, slik at kameraet også blir raskt klart til å ta neste bilde.

Andre forbedringer:

 • Støtte for CompactFlash Type I og II
 • VGA videooppløsning med 30 bilder i sekundet
 • RAW-format
 • 0.44 tommer elektronisk søker med 235 000 punkter
 • 1.8 tommer LCD-skjerm med 134 000 punkter
 • Kraftigere batteri
 • Ordentlig USB 2.0 modus

F828 får et mer profesjonelt og mer solid sort magnesium-chassis. Dette bidrar til det generelle inntrykket av at dette kameraet nærmest er skreddersydd for å kapre andeler av det profesjonelle speilrefleksmarkedet.

Kameraet er imidlertid ikke perfekt. Slik vi ser det har kameraet følgende åpenbare svakheter:

 • Ikke bildestabilisator
 • Ikke vridbar LCD-skjerm (bedre enn vridbart kamerahus)
 • Maks 1/2 sekund lukkertid i automatiske moduser
 • Minste blender er F8.0
 • Beste videomodus kun med MemoryStick Pro
 • Bildebrikken er mye mindre i fysisk størrelse enn på et speilrefleks

Kameraet blir dyrt, men langt billigere enn et tilsvarende speilrefleks. Størrelsen og vekten på nesten 1 KG plasserer det utvilsomt i speilreflekskategorien, men man slipper å drasse med mange ekstra objektiver for å få tilfredsstillende fleksibilitet.

Den største svakheten ved kameraet er kanskje at det kommer først i november, for dette kameraet vil jeg ha NÅ! Prisen ligger an til å bli ca. 12 000 kroner i Norge.

Vi vil komme tilbake med mer informasjon når Sony Norge sender ut sin offisielle informasjon på mandag. Det er imidlertid ingen tvil om at dette VIRKELIG blir et spennende kamera.

Konkurransen om high end markedet ser ut til å bli råtøff, med Sony F828, Fujifilm Finepix S7000 og Minolta Dimage A1 som de hittil mest spennende kameraene. En sammenlikning mellom disse kameraene og gamle F717 finnes her.

Pressemelding fra Sony Europa finnes på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen