Test

Sony Ericsson Z800

Design og kvalitet - 

Sony Ericsson Z800 fikk på 3GSM-messen i Cannes stempelet 'Verdens beste 3G-telefon', og det har siden den tid vært store forventninger til telefonen. I disse dager har telefonen endelig begynt å dukke opp i norske butikker, et halvt år etter at Vodafone først lanserte den under navnet V800.

Da vi pakket telefonen opp for første gang så vi en telefon klart preget av futurisme, og som i hele sin form besto av sølv, svarte linjer og stilige finesser.

'Verdens beste' til tross, det er ihvertfall ikke snakk om noen minitelefon. Med målene 10,2 x 4,9 x 2,4 cm i lukket tilstand snakker vi om en størrelse godt over det man er vant til med vanlige GSM-telefoner, og Z800 kan i åpen tilstand nærmest beskrives som to stykk K700 oppå hverandre. Den klumpete utformingen og de harde kantene forsterker inntrykket av en forvokst murstein med ringefunksjon.

Et annet problem er den klumpete formen, som gjør det vanskelig å skli telefonen ned i innerlommen, og som også gjør telefonen vanskeligere å gripe rundt. Det gikk sjelden lang tid før folk kommenterte klumpen som bulte i buksene våre.

På toppen av det hele er Z800 ganske så tung. Med en vekt på 128 gram blir det en del å bære på, så er man fan av små og lette telefoner er ikke Z800 veien å gå. Det meste av vekten ligger dessverre i skjermlokket, noe som gjør at telefonen i åpnet tilstand blir liggende å vippe i håndflaten.

Tyngden hever imidlertid kvalitetsinntrykket noe, ettersom den står i forhold til form og materialvalg. Kvaliteten på materialene er jevnt over god, og festet mellom skjermen og underdelen sitter godt. Sistnevnte er et gjengangerproblem med mange av dagens kamskjellstelefoner, hvor festet blir slitt etter en viss tid med bruk.

Trange taster
Åpner man Z800, legger man fort merke til hvor små tastene er i forhold til resten av telefonen. Talltastene er svært små og ligger langt nede i telefonen. Har man store fingre merker man dette ekstra godt, og det å skrive meldinger blir derfor en lang og knotete prosess. Prøver man å spille, merkes dette enda mer, og vi opplevde ofte at telefonen ikke reagerte i spill fordi vi ikke presset tasten langt nok ned.

Det samme gjelder for de øvrige tastene og navigasjonsknappen. Samtlige ligger for langt nede i telefonen og har en høy motstand, som gjør det anstrengende å bruke dem i lengden. Skal man skrive lengre tekststykker får man faktisk vondt i fingrene om man ikke er forsiktig når man trykker.

Kamera- og volumtastene på siden av telefonen er slett ikke bedre. Disse er enda mer innsenket i telefonen, trolig for å hindre at de trykkes inn i utide. Men det finnes alltid en fin balanse, og Sony Ericsson kunne spart seg å gjøre tastene så utilgjengelig at det blir vanskelig å nå dem selv når man skal ta bilder.

Fiffige løsninger
Muligheten til å kunne skru kameraet 180 grader rundt er svært praktisk, både når man tar foto og når man fører en videosamtale. Minuset er at man har mindre plass til optikken, noe som kan føre til dårligere bildekvalitet.

Ellers har telefonen mulighet for HotSwap, som betyr at man kan skifte minnekort mens telefonen er påslått. Minnekortet er beskyttet av bakdekselet, noe som gjør det vanskeligere for fukt og støv å trenge inn i telefonen.

Alt i alt vil vi si at Sony Ericsson har gått feil med designet til Z800. Vekten og størrelsen gjør den sammenlignbar med mobile slagvåpen av eldre type, og elendige taster og generelt dårlig bruk av overflaten gjør den til et av de mer begrederlige designforsøkene vi har sett på svært lang tid. Om svensk-japanerene tror at dette duger på en telefon til flerfoldige tusen, må de tro om igjen. Dette står til stryk, selv for en 3G-telefon.

Sony Ericsson Z800i med abonnement

Sony Ericsson Z800i

Sony Ericsson Z800i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson Z800i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen