Sony Ericsson Z610.

Test Sony Ericsson Z610

Sony Ericsson Z610. (Bilde: studio joachim karlsson)

Den mest stilfulle 3G-telefonen så langt

Sony Ericsson gir oss den mest stilfulle 3G-telefonen så langt.

Obs! Denne saken er fra 2006, og det kan derfor hende at ikke alle lenker fungerer som de skal. 

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 94 x 49 x 20 mm
Vekt: 110 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: To tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, internett, mp3-spiller, en programmerbar
Kamera: Ja, 2 megapiksler
Uttak: Proprietær SE-port
Pris: ca. 3000 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi

Med K610i kom Sony Ericsson (SE) endelig med en 3G-telefon som passet for folk flest. Navnebroren Z610i er en oppfølger i kamskjellformat. Den har langt penere design, men mye av den samme innmaten.

Det første du legger merke til er den skinnende overflaten på forsiden. Utsiden glinser klart og har en speileffekt, med kameralinsen plassert naturlig i ene enden. Dessverre er det å be om riper dersom du legger telefonen i samme lomme som nøklene dine.

Som vanlig er med slike blanke overflater, blir også Z610i svært lett fettete og stygg. Også baksiden og skjermen inni er i irriterende grad utsatt for slike flekker. Bortsett fra dette er designet rent og pent.

Alternativ tekst mangler

Baksiden er i vanlig plast, med høyttaler, logo og modellnavn som det eneste som bryter overflaten. Inni er telefonen preget av store, hvite taster med et behagelig, blått baklys, samt runde navigasjonstaster i sølv, som passer godt med resten av den blanke, avrundede telefonen.

Knirker i alle ledd
Z610i virker i utgangspunktet ikke usolid, men det er ikke til å stikke under en stol at den knirker både når du åpner den og lukker den, samt når du trykker med litt kraft på den. Det er ikke noe du merker ved normal bruk, men kvalitetsfølelsen forsvinner litt med såpass mye knirking.

Både tall- og navigasjonstastene kunne godt vært mer markerte i forhold til overflaten. Slik de er nå er de store og lette å treffe, men det er vanskelig å kjenne om fingeren din egentlig er der den skal være. Selve tastefalten er såpass stor at dersom du er av de som skriver meldinger med en tommel, vil du kanskje bli litt sliten av å bevege den frem og tilbake.

Foto: Ingebjørn Bleie

Med 110 gram er Z610i nesten 25% tyngre enn slektningen K610i (som er 89 gram). Forskjellene i funksjonalitet er ikke store nok til at vi kan si oss fornøyde med denne økningen. Telefonen er også ganske tykk, og selv sammenbrettet er den minst like stor som for eksempel Nokia 6230 eller SE K610i.

Når skjermen heller ikke er særlig større enn på K610i, må vi si oss litt misfornøyde på designfronten tross at Z610i i utgangspunktet er meget pen.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: Intern: TFD, 262 144 farger
Ekstern: OLED, svart/hvitt
Oppløsning: Intern: 176x220 piksler
Ekstern: 128x36
OS: SEs eget proprietære
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: v3.60

Slik vurderer vi

Pen, men ikke imponerende skjerm
Skjermen til Z610i er lyssterk og god, men vi synes godt den kunne vært mye større. SE har ikke utnyttet hele overflaten på skjermsiden av telefonen.

Mulighetene for videotelefoni og rask surfing gjør at Z610i hadde fortjent større skjerm. Slik det er nå får man ikke fullt utbytte av disse mulighetene.

For standardoppgaver er imidlertid skjermen bra nok, med en oppløsning på skjermen er på 176 x 220 piksler. Både når du skriver meldinger, bruker kalenderen og annet, har du plass til det du driver med, samt mye nyttig tilleggsinformasjon.

Ettersom skjermen er en tanke stor i forhold til oppløsningen, vil bilder og video virke noe uskarpe. Enkelte ikoner og bakgrunner, spesielt der en farge går gradvis over i en annen, vil være kornete.

Se større versjon og flere bilder

Den eksterne skjermen er veldig grei å ha. Den viser tiden, ubesvarte anrop, aktiv profil, og lignende.

Dessverre er det tilsynelatende ikke mulig å få skjermsparer eller klokke på denne. Skjermen skrur seg konsekvent helt av etter en stund, og du må trykke på en av knappene på utsiden for å få den på.

Klare, innlysende menyer.
En hovedmeny bestående av et rutenett med ikoner er etterhvert blitt standard på de fleste mobiler. SE sin meny er imponerende klar og god, med tydelige ikoner i sterke farger som viser hva du har valgt til enhver tid.

Funksjonsmessig er menyene også effektive, og en del irritasjonsmomenter fra gamle telefoner er borte. Undermenyene som er tilgjengelige gjennom å trykke på høyre funksjonstast er gir mange valg og gjør at du slipper å navigere deg frem og tilbake i menysystemet for å finne noe.

Meldingsskriving er svært behagelig med SEs system, selv om Nokia etter vår mening beholder førsteplassen som det du kan skrive raskest med. Ordboken til Z610i er imidlertid uovertruffen. Forslagene som kommer opp treffer stort sett veldig bra med det du ønsker, og ordboken lærer fort.

 

Foto: Ingebjørn Bleie

Spill og programmer kan legges i bakgrunnen dersom du vil tilbake til menyen og gjøre noe annet en stund. Dette gjelder også mp3-spilleren. På noen telefoner vil dette føre til at ting går tregt, akkurat som en PC med alt for mange åpne programmer begynner å gå sakte. Z610i ser imidlertid ut til å håndtere dette fint, vi hadde aldri problemer med ytelsen.

I enkelte tilfeller må du vente noen brøkdels sekund fra du trykker på en tast til noe skjer, men dette er sjelden. Menyene til SE er svært responsive.

Sony Ericsson Z610i med abonnement

Sony Ericsson Z610i

Sony Ericsson Z610i med abonnement

Sony Ericsson Z610i

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen