Test

Sony Ericsson Z200


Vi vil takke MPX for utlånet av Sony Ericsson Z200.Design og kvalitet - 

Sony Ericsson klapptelefon Z200 minner med sine avrundede og myke former mistenkelig om en Wolkswagen boble fra 1965. Her er det lagt lite vekt på å gjøre telefonen smidig og lett, med mer fokus på å gi den et retro preg. Det er liten tvil om at dette er ment å være en designtelefon som først og fremst skal selge på grunn av utseendet sitt.

I løpet av testperioden er det ikke få positive kommentarer som har kommet både som følge av den spesielle utformingen og den analoge klokken på utsiden av telefonen.

En annen ting som har fått viet mye oppmerksomhet er den medfølgende stroppen, som festes i bøylen øverst på telefonen slik at den kan henges på beltet.

Som følge av alle de positive tilbakemeldingene som har kommet overalt hvor vi har dratt fram denne telefonen kan man si at Sony Ericsson har lykkes med å skape et design som både vekker oppsikt og faller i smak hos de aller fleste, men har utformingen medført noen negative konsekvenser?

Vekten på telefonen er på 98 gram, og dimensjonene er på 9,6 x 5,2 x 2,5 cm, noe som gjør at telefonen ikke akkurat er den smidigste telefonen på markedet, men det er allikevel en helt akseptabel størrelse for en klapptelefon. Det kan også stilles spørsmål om telefonen ville tatt seg like bra ut hvis den for eksempel var smalere.

En ting som ofte ødelegger kvalitetsinntrykket til klapptelefoner er ulyder, særlig fra trommelen som forbinder skjermdelen og tastedelen på telefonen. Dette er heldigvis ikke tilfelle her, man hører ikke en eneste knirkelyd fra hverken trommelen eller tastene.

Andre elementer som kan medføre et senket kvalitetsinntrykk er deksler, batterier og lignende som føles løse og hengslete og ofte gir en såkalt plastikk-følelse. Dette har man på alle måter unngått på Z200, som føles både kompakt og solid og ikke på noen måtegir inntrykk av å være den billigtelefonen den faktisk er.

Knappene på telefonen er akkurat passe harde, i tillegg til å være såpass store at selv de som har store og tykke fingre vil kunne skrive SMS og lignende uten problemer. Telefonen har fått en 5-veis joystick med en temmelig spesiell utforming. Den består rett og slett av en plate med piletaster i alle himmelretninger og en nedfelt knapp i midten. Denne løsningen falt raskt i smak hos undertegnede, som aldri hadde problemer med å bruke den. Ved å lage joysticken slik som dette unngår man blant annet at fingrene sklir, slik som dessverre ofte er tilfelle på andre telefoner.

Vi vil også gi plusspoeng for utvendige volumknapper, som kan brukes til mer enn å stille volumet under en samtale. Ved innkommende anrop kan man for eksempel trykke dem inn en gang for å slå av ringelyden, eller to ganger for å avvise anropet, noe som kan være en klar fordel når telefonen plutselig ringer i upassende situasjoner. Tastene aktiverer også lyset i den utvendige skjermen og brukes for å skifte mellom analog og digital visning av klokken.

Bakdekselet på telefonen klikker man av uten noen problemer, og batteriet løftes lett opp, blant annet takket være de rillete kantene, som gir bedre tak for fingrene. De utskiftbare framdekslene får man også lett av og på med et par enkle håndgrep. Det kan også nevnes at telefonen er helt tett under det avtagbare frontdekselet, så man trenger ikke bekymre seg for at støv og andre partikler skal trenge inn den veien..

Hvis vi i det hele tatt skal sette fingeren på noe må det være at telefonen er helt flatslipt bak, noe som gjør at den er litt ubehagelig å ha i lommen hvis man har litt tettsittende bukser. På den annen side gjør dette at telefonen ser bedre ut når den ligger på bordet, samtidig som den ligger stødigere enn den ville gjort hvis den var mer avrundet.

Sony Ericsson Z200 sin gjennomførte og behagelige utforming, gode kvalitetsfølelse og solide løsninger gjør at vi ikke kan annet enn å gi toppkarakter i denne kategorien.

Skjerm og grensesnitt - 

Skjermen til Z200 er av typen STN, med en oppløsning på 128 x 128 piksler og 4096 farger, som er det samme som Nokias 3200 og Siemens C62 . Fargene er friske og klare, og menyene tar seg godt ut på skjermen, men er vanskelig å lese i solen og annen skarp belysning fordi den gir gjenskinn.

Hovedmenyen på telefonen består av ni ikoner med tilhørende undermenyer i listeform. Dette er den samme strukturen vi har sett på de aller fleste Sony Ericsson telefonene som har blitt gitt ut siden T68 kom på markedet, og må sies å fungere ypperlig. Hvis man blir lei av utseendet kan man også velge mellom fire forskjellige fargeskjema med forskjellige bakgrunnsmønstre.

Man kan lagre de 15 funksjonene man bruker oftest under "mine snarveier" i hovedmenyen, slik at man har enkel og grei tilgang til disse. Hvis man trykker inn knappen på midten av joysticken etterfulgt av en tast fra 1-9, vil man komme direkte inn i det menyvalget som har tilsvarende plassering i hovedmenyen. Dette er etterhvert blitt standard på telefoner med ikonbaserte menyer.

Til venstre for joysticken finner man en knapp som brukes til å få opp en del undermenyer, for eksempel mens man skriver meldinger, og en c-knapp, som i tillegg til å være en hurtigtast for å slette tegn, meldinger og lignende også kan holdes inne for å slå av eller på ringelyden.

Når man holder inne en av nummertastene i to sekunder hopper man til denne bokstaven i telefonboken. Hvis man for eksempel trykker inn "6"-tasten vil man automatisk få opp "Mette-Marit" hvis det er det første navnet på som begynner på M. Finnes det ingen navn på "M" vil du få opp første navn på "N" og så videre. Praktisk.

Når man skriver meldinger greier skjermen kun å vise fire linjer med tekst samtidig, noe som er altfor dårlig. Når en hel sjettedel av skjermen i tillegg brukes til å vise hvilket menyvalg man er inne på, er det klart at man burde kunne prioritert litt annerledes. Hvor mange har egentlig behov for å bli minnet på at man skriver meldinger mens man skriver en melding?

Den utvendige skjermen kan stilles inn til enten å vise en analog eller en digital utgave av klokken. Velger man den digitale versjonen vil også batteriindikatoren og dekningsnivået vises på skjermen, i tillegg til informasjon om mottatte meldinger og anrop og hvilken profil man har.

Noe som imidlertid viste seg å bli et irritasjonsmoment var at når telefonen ringer eller man mottar en melding, så glir teksten så sakte over skjermen at man til slutt ikke gidder å vente, og heller lukker opp telefonen for å se hvem som ringer på den innvendige skjermen.

Sony Ericsson Z200 med abonnement

Sony Ericsson Z200

Sony Ericsson Z200 med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson Z200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen