Xperia X10 slår ikke sprekker
Test
Xperia X10 slår ikke sprekker (Bilde: Audun M. Solheim)

Sony Ericsson Xperia X10

Android ser ut til å vokse til himmelen, og Sony Ericsson vil være med på ferden.
Android ser ut til å vokse til himmelen, og Sony Ericsson vil være med på ferden.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: EGSM 850/900/1800/1900 MHz, HSDPA 900/1700/2100
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 7,2 Mbit, GPRS, EDGE, Wifi 802.11b/g
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 m/A2DP, DNLA
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange
Oppgitt batteritid: 3G: 8 timer taletid,  18 døgn hviletid; GSM: 10 timer taletid, 17 døgn hviletid
SAR-verdi: 1,25 W/kg

Internminne: 1 GB for brukeren, støtte for minnekort (Micro-SD, maks 16 GB, 8 GB medfølger)
Nettleser: HTML
Adressebok: Tilnærmet ubegrenset
Kalender: Ja
E-postleser: Viser HTML e-post
Funksjoner: Vekkerklokke, kalkulator, A-GPS, Officesuite, Wisepilot, Mediascape, Timescape, Google Talk, Google Maps, søk
Synkronisering: Activesync, Gmail

Kort sagt:
dsad
 – Proff synkronisering på plass ut av esken
 – En drøss med gratis programmer lett tilgjengelig

dsad
 – Høy SAR-verdi
 – Dårlig batteritid

I tillegg til trykkskjermen har du tre knapper for å navigere i menyene.
I tillegg til trykkskjermen har du tre knapper for å navigere i menyene.
Tilkoblingene sitter på toppen av X10.
Tilkoblingene sitter på toppen av X10.

Android er etter manges mening intet rendyrket operativsystem for profftelefonen. Det er ikke all verden av nyttefunksjoner som er installert når du tar telefonen i bruk.

Heldigvis er det enkelt å installere det meste av både tenkelig og utenkelig funksjonalitet, gjerne uten å måtte betale for det.

Synker mot jobben

Essensielt for de fleste proffbrukere er synkronisering mot Exchange. Her har Sony Ericsson vært fremsynte og utstyrt X10 med programvare for dette. Integrasjonen blir ikke like god som den innebygde Exchange-støtten som Android 2.1 har. For eksempel er det upraktisk at kalenderoppføringene havner i en egen kalender.

En liten detalj kanskje, men varsel om ny e-post forsvinner ikke selv om du leser e-posten på PC-en.

Noe som også er en detalj for alle andre enn de som trenger denne funksjonaliteten er at du ikke får synkronisert kontakter og kalenderoppføringer direkte mot Outlook på PC-en.

Hvis du ikke har tilgang på en Exchange-server, må du eksportere kontaktene dine til Gmail og synkroniserer mot Gmail isteden.

Surfer på nett

Surfing på nettsider fungerer utmerket. Selv om nettleseren ikke har de aller feteste spesifikasjonene, vises de fleste nettsider bra. Her er det nok futt under panseret til å navigere også i vanlige nettsider uten irriterende tregheter.

Zooming ved å bruke to fingre har X10 dessverre ikke.

Støtte for Flash finnes i typisk Android-stil ikke. En liten trøst er at du har en egen Youtube-applikasjon, slik at den kanskje mest besøkte nettsiden som krever Flash allikevel er tilgjengelig.

Dette krever selvsagt at datahastigheten er i orden, noe den også er. Vi surfet og så filmklipp både via mobilnettet og via Wi-Fi uten problemer.

Suger strøm

Alt dette har sin pris. Trådløse tilkoblinger, sammen med en diger skjerm med strømkrevende teknologi gjør at batteriet tømmes i en forrykende hastighet.

Nå er det slik at en telefon som er god eller morsom å bruke også blir mer flittig brukt. Vi opplevde flere ganger at X10 gikk tom for strøm på ettermiddagen selv om den var fulladet på morgenen.

Nå skal det til X10 sitt forsvar sies at å nå 20 000-poenggrensen i spillet Poke-A-Mole krever sitt batteri. Og er man lei av å daske på muldvarper så er Air Control et annet alternativ som fint kan gjøre store innhogg i batteriet ditt.

Holdt vi bruken på et mer normalt nivå, og skrudde av Bluetooth og GPS, varte batteriet i underkant av to dager. Det vil i praksis si at vi måtte lade telefonen hver natt.

I våre øyne er derfor batteriet uten tvil det svakeste punktet ved X10. Heldigvis varer batteriet i det minste ut dagen, i motsatt fall ville vi ikke kunne anbefalt noen å kjøpe X10.

Problemfri telefon

Vi opplevde ingen problemer med verken lyd eller dekning når vi testet X10. Skal vi utsette noe, må det være at lyden i det medfølgende trådløse hodesettet var litt ullen når vi brukte den til samtaler.

Vi ønsker oss også smart dialing, noe som hadde gjort det vesentlig kjappere å slå opp telefonnummer fra kontaktlisten.

X10 har innebygget GPS. Denne kan du bruke på flere måter. Google Maps er det mest nærliggende programmet i så måte. Blir dette for spinkelt kan du bruke det mer komplette navigasjonsprogrammet Wisepilot til å navigere deg frem. Dessverre er det kun en prøveversjon som utgår etter 30 dager som ligger inne, så den har begrenset verdi med mindre du velger å betale for fullversjonen.

Noe annet som finnes i en begrenset versjon, er Officesuite. Denne programpakken utløper heldigvis ikke på tid, men er begrenset til å vise, og ikke lage eller redigere, vanlige dokumentformater. Vi åpnet Word-vedlegg til e-post uten problemer, og i slike tilfeller er man glad for at kameraten er utstyrt med 4 tommer.

Til slutt synes vi det er litt merkelig at telefoner som selges i Norge leveres med et program for å vise nettsidene til svenske Aftonbladet. Ekstra irriterende er det at ikonet ikke lot seg fjerne eller avinstallere.

Sony Ericsson Xperia X10 med abonnement

Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericsson Xperia X10 med abonnement

Sony Ericsson Xperia X10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen