Test Sony Ericsson Xperia pro

Her er proffmobilen med HD-kamera

Xperia pro imponerer med gode proffunksjoner, HDMI-tilkobling og god lydkvalitet.

«If it ain't broke, don't fix it»

– Thomas Bertram (Bert) Lance

Sony Ericsson gjør om dagen akkurat det som Volvo gjorde i gamle dager. Siden Volvo var en liten bilprodusent med lite penger, satte de sammen mange forskjellige biler med stort sett de samme delene.

Xperia pro har den samme innmaten som de andre nyere Xperia-telefonene fra Sony Ericsson. Innmaten er kraftig samtidig som den er utprøvd, og dermed er det kanskje heller betryggende enn kjedelig at ikke alt er nytt.

Hovedforskjellen fra de andre Xperia-telefonene er, som "pro" i navnet gjenspeiler, et fulltastatur som titter frem når du dytter skjermdelen oppover.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 12,0 x 5,7 x 1,35 cm
Vekt: 142 gram
Skjerm: TFT, 3,7 tommer, 854 x 480 piksler, kapasitiv trykkskjerm med "ripebestandig mineralglass"
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.3 med Sony Ericssons grensesnitt

Firmware: Android 2.3.3
Pris: Fra 3000 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Fulltastatur
 – Responsiv og skarp trykkskjerm
 – God byggekvalitet

dsad
 – Tasteplassering kunne vært bedre
 – Kvalitetsfølelsen er ikke på toppDesign


Skjerm


Brukervennlighet i menyer
Xperia pro (nederst) er nokså lik HTC Desire Z (øverst) i størrelse. (Foto: Einar Eriksen)
Xperia pro (nederst) er nokså lik HTC Desire Z (øverst) i størrelse. (Foto: Einar Eriksen)
Inngangene er plassert litt her og litt der. (Foto: Einar Eriksen)
Inngangene er plassert litt her og litt der. (Foto: Einar Eriksen)

Design

Xperia pro ligner mye på Xperia neo i utseendet, og ble jo tross alt lansert samtidig som Xperia neo under mobilmessen Mobile World Congress i februar.

Telefonen består av lite jålerier. De tre tastene foran og en blank stripe rundt telefonens sider er de eneste detaljene i kromutførelse; ellers er alt svart "pianolakk". At hele bakdekselet er av den blanke svarte utførelsen gjør at du knapt kan gjøre annet enn å pusse telefonen din med en pussefille dersom du vil holde den blank og pen.

Bakdekselet er av lettbøyelig plast, noe som gjør at telefonen virker billig og usolid når du skal ta det av og på. Konstruksjonen, som Sony Ericsson har brukt mange ganger før, har imidlertid vist seg å være holdbar.

De tre tastene foran er en tilbaketast, hjemtast og en menytast. Søketasten som du finner i mange andre Android-telefoner mangler, men vi er enige med Sony Ericsson i at denne tasten er overflødig. Ellers finner du volumtaster og kamerataster på telefonens høyre side. Vanligvis er volumtastene på telefonens venstre side, og vi vet ikke helt hvorfor Sony Ericsson har flyttet på dem. Også i andre fulltastaturtelefoner, som for eksempel HTC Desire Z, er volumtastene på telefonens venstre side.

Av/på-tasten har også byttet plass fra toppen til den øvre delen av telefonens venstre side. Dermed når du den enkelt med pekefingeren når du holder telefonen i din høyre hånd, og det setter vi pris på siden tasten stadig brukes til å aktivere og deaktivere skjermen og tastelåsen. Du kommer kanskje til å synes at den er i minste laget og litt hard å trykke på, men dette synes vi blir en tilvenningssak samtidig som det gjør at du neppe kommer borti tasten ved et uhell når du prøver å stikke telefonen ned i bukselommen.

Ladeinngang på toppen

Første gangen vi skal lade en ny testtelefon er alltid spennende. Er inngangen i bunnen? Nei. Er den på venstresiden? Nei. Da må den vel være på høyresiden da. Hm, ikke der heller. Ladepluggen er rett og slett plassert på toppen av telefonen, og på telefonens nedre del (tastaturdelen). Ikke bare er det litt uvant, men det er også til hindring når du skal bruke fulltastaturet til å skrive. Vi endte med å plugge ut laderen for å skrive meldinger for å deretter plugge den inn igjen.

Lydutgangen befinner seg på telefonens venstre side. Det gjør at det er upraktisk å ha telefonen i lomma mens du hører på musikk, med mindre du har en bøyd plugg til ørepluggene dine. Heldigvis har de medfølgende ørepluggene dette, og vi skal komme tilbake til at det ikke er sikkert du behøver å bytte ut de medfølgende. Når du bruker fulltastaturet havner hodesettutgangen på undersiden av telefonen, der den er overraskende lite i veien med mindre du vil ha telefonen stående på et bord.

På baksiden av telefonen finner du en høyttaler og en Sony Ericsson-logo til venstre, en Xperia-logo i midten og et kamera og en blits øverst til høyre. Under disse er det et lite hull i bakdekselet, og fjerner du bakdekselet er området hjelpsomt nok markert som "2nd mic". Her er det altså en bakovervendt mikrofon.

Den store ulempen ved et fulltastatur er at det går ut over størrelse og vekt. Xperia pro veier 142 gram og måler 12 x 5,7 x 1,37 centimeter, noe som etter å ha gått rett fra Sony Ericsson Xperia ray føles brutalt stort og tungt. Heldigvis er det mest fordi Xperia ray er liten og lett, for Xperia pro er tynn til å være en fulltastaturmobil. Tykkelsen er omtrent den samme som HTC Desire Z.

Fulltastaturet

Tastene er gode å trykke på. (Foto: Einar Eriksen)
Tastene er gode å trykke på. (Foto: Einar Eriksen)

Slanke telefoner der alt styres gjennom skjermberøring har i det siste vært på mobilmoten, og det er mange med elegante fingre som med god hjelp av telefonens ordbok hamrer inn tekstmelding etter tekstmelding i rekordfart på de små mobilskjermene sine. Andre liker å trykke på ekte taster, og skriver kanskje ikke tekstmeldinger og e-post på mobilen like ofte nå som i "tastealderen".

Xperia pro er en av få godt spesifiserte Android-telefoner med fulltastatur. Med denne vil Sony Ericsson bringe skriving av e-post og tekstmeldinger på farten tilbake på dagsorden for teknologiinteresserte tastefantaster.

Undertegnede er en flittig bruker av HTC Desire Z, der tastene er litt større enn i Xperia pro mens mellomrommet til gjengjeld er litt mindre. I Xperia pro er også tastene mer høystrakte fra dalene imellom, og dermed er det lettere å kjenne tastene. Et solid klikk når du trykker på tasten er bekreftende og greit.

Mangler skjevheter

Xperia pro (til høyre) har en litt annen tasteplassering enn det som er vanlig. Her sammenlignet med HTC Desire Z (til venstre). (Foto: Einar Eriksen)
Xperia pro (til høyre) har en litt annen tasteplassering enn det som er vanlig. Her sammenlignet med HTC Desire Z (til venstre). (Foto: Einar Eriksen)

Likevel liker vi tastaturet i Desire Z bedre. Utformingen er nemlig annerledes. Mens Sony Ericsson har Q, A og shift i en rett kolonne, er A på tastaturet til Desire Z plassert litt til høyre under Q, og Z er plassert litt til høyre under A igjen. Når du ser på ditt eget PC-tastatur ser du at det er dette tasteoppsettet du er vant med.

Denne skjevheten, eller mangelen på sådan, gjør at for eksempel B er plassert rett under H. Men egentlig bør B være i midten under G og H.

Vi skal ikke si at den kjente tastaturutformingen er bedre enn den Sony Ericsson serverer oss, men det er jo den vi er vant med fra PC-en. Dermed blir vi nødt til å se ned på tastaturet til Xperia pro titt og ofte når vi skriver. Som så mye annet går nok også dette an å venne seg til, slik at det er rimelig å anta at tomlene dine treffer de rette tastene når du har brukt telefonen i noen måneder.

Baklyset bak tastene slås på hver gang du trykker en tast, og da lyser en tydelig ramme rundt tasten så vel som at bokstaven skinner opp. De fleste av tastene har to betydninger, slik at G-tasten også skriver "+" om du trykker på funksjonstasten først. Hver tasts andrefunksjon er markert med lilla skrift på høyre side av hver tast, og lyser også opp i lilla når bakbelysningen aktiveres.

Skjermen kunne vært bedre

Skjermen i Xperia pro er ikke til å få bakoversveis av, men oppløsningen på 854 x 480 piksler gjør den skarp nok i massevis og 3,7 tommers skjermstørrelse skulle holde for de aller fleste selv om det er moro med større skjermer. Vi synes skjermen er grei til det aller meste, inkludert videotitting.

Under videotitting synes vi også bildet er naturtro og behagelig for øynene, og skjermen på 3,7 tommer er nok til å få grei innlevelse i filmen.

Skjermen er av typen TFT, og ikke AMOLED som ville gitt skarpere farger, bedre kontrast og mindre strømforbruk.

I forhold til en av dagens fulltastaturmobiler, Desire Z, er skjermen i Xperia pro ganske jevngod. Om vi sammenligner med nyere telefoner der skjermen er prioritert høyrere er imidlertid forskjellen stor. Samsung Nexus S er i en helt annen liga når det kommer til kontrast og fargeskarphet, til tross for at det er versjonen med TFT-skjerm vi sammenligner med. Det er en lang vei fra Xperia pro til skjermkonger med AMOLED-teknologi.

Som i Xperia ray opplever vi at også Xperia pro er kresen på synsvinkel. Svartfarger blir svært lyse om du ser diagonalt inn fra siden, men vi merker også at kontrastene svekkes merkbart bare ved å endre synsvinkelen litt i hvilken som helst retning. Du vil nok ikke bli direkte plaget av dette, men ved direkte sammenligning mot en rekke andre mobiler med TFT-skjermer er det veldig lett å se at kontrastene ikke endrer seg på samme måte.

Ripebestandig?

I motsetning til telefoner med solid Corning Gorilla Glass, tåler ikke skjermen i Xperia pro skarpe gjenstander. Imidlertid skal skjermen være av "ripebestandig mineralglass", og vi fikk ikke veldig mange riper i skjermen i løpet av testperioden. I forhold til Gorilla Glass-telefoner bør du imidlertid være forsiktig med skjermoverflaten til Xperia pro.

Ikke ren Android

Siden Sony Ericsson har lovet bot og bedring etter bedagelig tempo på Android-oppdateringene tidligere, er det Android 2.3.3 som er i bunnen på Xperia pro. Oppdateringsfunksjonen i menyen er brukervennlig og enkel.

Har du eldre Android? Slik oppdaterer du »

Det er nesten unødvendig å si at denne versjonen inneholder en rekke forbedringer fra tidligere versjoner, og vi setter spesielt pris på at endring av innstillinger har blitt noe mer intuitivt satt opp.

Som vanlig i Sony Ericssons Android-telefoner finner du et brukergrensesnitt utenpå de vanlige Android-menyene. Som for de andre Xperia-telefonene fra produsenten gjelder det også her at menyene er raske og brukervennlige, og vi setter pris på muligheten til å sortere ikonene i applikasjonsmenyen på flere forskjellige måter.

Opplåsingsskjermen i nyere Sony Ericsson-telefoner, inkludert denne, minner om det du finner i ren Android OS 2.3. En skyvebryter dras mot høyre for å låse opp eller mot venstre for å slå av eller på lyden. Dermed kan du rekordenkelt skru av ringelyden.

Timescape

Heller ikke tjenesten Timescape er noen nyhet. Den gir deg tidssortert oversikt over hva som har skjedd i den sosiale kretsen din fra både tekstmeldingene dine, telefonsamtalene dine, e-postene dine og sosiale medier som Facebook og Twitter.

En rekke småprogrammer (widgets) for skrivebordet er lagt inn av Sony Ericsson, og disse passer til menyenes øvrige utseende. Småprogrammene inkluderer snarveier for å ringe og sende tekstmeldinger til dine nærmeste, dimme skjermlyset, få tilgang til multimediefiler og aktivere og deaktivere Bluetooth eller Wi-Fi.

Tommel opp

Som med de andre telefonene i Xperia-serien, synes vi Sony Ericsson har satt et positivt preg på Android OS 2.3.3 Gingerbread med sitt eget grensesnitt på toppen. Menyene har mange avanserte funksjoner bak et brukervennlig ytre. Så lenge Sony Ericsson fortsetter å oppdatere menyene sine i tide, er allting godt.

Esken til vårt testeksemplar av Xperia pro inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • HDMI-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Miljøvennlighet

Esken til Xperia pro har fått påstemplet Sony Ericssons GreenHeart-logo, noe som ikke bare betyr at noe sånt som at esken er liten og at telefonen ligger i en papirpose i stedet for en plastpose.

GreenHeart-stempelet er en lovnad til deg som mobilkjøper om at det har blitt brukt resirkulert plast, vannbasert lakk og så lite embalasje som mulig. Videre betyr det at materialvalget skal være miljøvennlig. Polyvinylklorid (PVC) har siden 2009 vært historie for Sony Ericsson, og heller ikke beryllium brukes lenger. Bromerte flammehemmere er nesten ute av selskapets fabrikker, og veldig snart vil ingen komponenter inneholde dette. Antimonstoffer og ftalater er også under utfasing.

Sony Ericsson Xperia Pro med abonnement

Sony Ericsson Xperia Pro

Sony Ericsson Xperia Pro med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson Xperia Pro   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen