TEST: Sony Ericsson Xperia Neo

Test Sony Ericsson Xperia Neo

Kul og kreativ batterimisbruker

Sony Ericssons kameramobil har mange sterke sider - og et par svake.

Design, skjerm og menyer
Form: Trykkfølsom uten taster
Størrelse:116 x 57 x 13 mm
Vekt: 126 gram
Skjerm: LED baklyst LCD, 3,7 tommer, 480 x 854 piksler, kapasitiv trykkskjerm, 16 mill farger
Snarveistaster:Tastelås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack, Micro-HDMI
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android 2.3.2

Pris: fra ca 3300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Kompakt og god kameramobil
 – Responsiv og klar skjerm
 – Raske og pene menyer
dsad
 – Skjermen er litt svak i sollys.

Sony Ericssons Xperia Neo er Xperia Arcs lubne lillebror. Teknisk er de to mobiltelefonene nesten identisk. Men Neo har litt mer tyngde over hoftene, og skjermen er en halv tomme mindre enn på Sony Ericsson Arc. Likevel er Neo tyngre enn Sony Ericsson Arc.

Likevel er det ikke mindreverdighetskomplekser som er årsaken til at Neo trøstespiser på batteriet.

Skjerm

I utgangspunktet ser Neo ut til å være en nesten perfekt mobiltelefon. Skjermen måler 3,7 tommer diagonalt. Det gjør den litt større enn modeller som iPhone, og en del mindre enn de såkalte flaggskipmodellene fra Samsung, LG og Sony Ericsson. For det store flertall vil 3,7 tommer oppleves som tilstrekkelig. Mange ønsker rett og slett ikke en større mobiltelefon. Samtidig mangler det ingen ting når det kommer til funksjonalitet.

Den nevnte skjermen har samme Bravia Engine-teknologien som Arc, en programvare som analyserer og forbedrer farger og kontraster og får skjermbildet til å fremstå som skarpere. Glasset har god motstand mot riper, så vi måtte skrape temmelig hardt med en brukket binders for å gi skjermen varige men.

Ellers er skjermen responsiv, og med sin høye pikseltetthet fremstår den som svært klar. Den har god innsynsvinkel, og den kan registrere flere samtidige berøringer (multitouch).

Design

Xperia Neo har et langt ovalt sølvfarget felt på hver side. Resten av chassiset er i plast. Baksiden er enkel, med et kamera dypt nede i en grop med en sølvring rundt. Ellers ser vi Sony Ericssons grønne logo, og to bokstaver som skal vise at kameraet kan filme i HD.

På høyre side av Neo sitter en dedikert kameratast, en vippetast for volum, og hovedbryteren. På motsatt side er det ingen taster.

På toppen av Neo finner du ikke mindre enn tre kontakter. Den midterste kontakten er 3,5 millimeter lydutgang for hodetelefoner eller håndfri. På venstre side er det et lokk som skjuler Micro-USB-kontakten, mens det på høyre side er utgang for Micro-HDMI.

Under skjermen er det en smal list med tre sølvfargede taster. Dette er de samme tastene som på Arc (retur, hjem og meny). Men på Neo er tastene plassert helt ned på kanten av telefonen. Det gjør at vi knapt kan ha mobilen i lommen uten at tastene blir trykket inn. Når tastene trykkes tennes låseskjermen, og selv om vi ikke velger å låse opp, så ligger telefonen og lyser i lomma. Vi mistenker at det kan være en av batterityvene på Xperia Neo.

Tastatur

Sony Ericsson Xperia Neo har qwerty-tastatur med norske taster. For å få frem disse er det ikke nok å velge norsk språk under språkinnstillinger. Du må i tillegg velge norsk som skriftspråk under innstillinger for tastemetode.

Tastaturet er en god del trangere enn på Xperia Arc, men den intuitive ordboken retter opp det meste av slurv. Dermed kan vi skrive svært raskt på Sony Ericsson Arc. Noen vil antakelig savne T9-tastaturet, men her er det mulig å laste ned et slikt fra Android Marked. Du kan også hente frem et større qwerty-tastatur ved å vende mobiltelefonen horisontalt, men det vil neppe hjelpe noe særlig på skrivehastigheten.

Lekkert brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet på Sony Ericsson Neo begeistrer oss. Telefonen kjører den foreløpig nyeste versjonen av Android, versjon 2.3, som også er kjent som Gingerbread. Telefonen har fem startskjermer, også kalt hjemmeskjermer. Disse ligger side om side, og du blar mellom dem ved hjelp av fingerstrøk over skjermen. Innholdet på disse skjermene bestemmer du selv.

Nederst på alle startskjermer finner du de samme fem ikonene. Disse er snarveier til media, meldinger, programoversikt, kontakter og telefon. Trykker du på programoversikten kommer du til en oversikt over alle appene (programmene) som finnes på mobilen. På Neo kan du stokke på rekkefølgen så du får de viktigste appene fremst. Du kan også enkelt bytte bakgrunner og tema på telefonen.

Sony Ericssons måte å bruke kontaktbilder og andre grafiske elementer på er forbilledlig. Grensesnittet er gjennomgående lekkert.

På Neo kan du bytte minnekort uten å ta ut batteriet. Men det er til liten hjlp, når du uansett må restarte telefonen for at den skal lese det nye kortet.
På Neo kan du bytte minnekort uten å ta ut batteriet. Men det er til liten hjelp, når du uansett må restarte telefonen for at den skal lese det nye kortet.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900/2100 MHz
Super-3G (HSPA): Ja, HSDPA 7,2 Mbps
3G: Ja
Edge: Ja, klasse 10
Bluetooth: Bluetooth 2.1 med EDR og A2DP
Wi-Fi: Ja, 802.11 b/g/n og DLNA
GPS: Ja, assistert
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid:400 timer standby (3G), 7 timer tale.
SAR-verdi: Ikke oppgitt
Prosessor: 1 GHz Scorpion, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255 Snapdragon
Lagringsplass: 320 MB lagringsminne
Minnekort: Micro-SD, støtter inntil 32 GB
Arbeidsminne: 512 MB RAM
Nettleser: Webkit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail
Nyttefunksjoner: Alarm , oppgavebehandling, ordbok, Google Maps, søk, verdensur, stoppeklokke, tidsur, medieserver, Timescape, Facebook, notater, oppgaver, kalkulator, OfficeSuite (leser), Android Market
Synkronisering: Google, Exchange Activesync, SyncML, Sony Ericsson Synk., Outlook, RSS, Podcast

Kort sagt:
dsad
 – Det som trengs av datatilkoblinger
 – Fungerer som Wi-Fi hotspot
 – Activesync synkroniserer godt

dsad
 – Ikke BT v3.0

Prosessoren i Neo er nøyaktig den samme som du finner i flaggskipet Arc, en en 1 GHz Scorpion-prosessor hjulpet av en Adreno 205 grafikkmotor i et Qualcomm MSM8522 Snapdragon-brikkesett. I kombinasjon med Android 2.3 betyr det at Neo er en av markedets raskeste mobiltelefoner. Sony Ericsson har heller ikke falt for fristelsen til å kjøre et alt for ressurskrevende grensesnitt på toppen av det originale Google-grensesnittet. Vi har ikke hatt problemer med å få Neo til å kjøre krevende applikasjoner som grafikktunge spill eller video.

Nettverksforbindelser

Nettleseren i Neo fungerer bra, med rask oppdatering av grafikken ved inn- og ut-zooming, og støtte for Flash. Nettforbindelsene fungerer godt, med 7,2 Mbps som høyeste teoretiske nedlastingshastighet på 3G. Vi skulle nok gjerne ha sett at Neo hadde støtte for høyere 3G-hastigheter også, nå som nettene her i landet gjøres i stand til å levere dette.

Høyeste opplastingshastighet i mobilnett er 5,76 Mbps.

Telefonen støtter også Wi-Fi 802.11 b/g/n, i tillegg til at du kan spille mediefiler trådløst over Wi-Fi til utstyr som støtter DLNA. De fleste nyere mediespillere og TV-er har slik støtte. Wi-Fi-modulen i Neo kan også brukes som aksesspunkt til mobilt internett for andre Wi-Fi-enheter. Det betyr at du med en Neo i lommen kan surfe trådløst på mobilt internett med for eksempel en PC eller iPad uten SIM-kort.

GPS

Sony Ericsson Neo har innbygget GPS og magnetisk kompass. Det magnetiske kompasset sørger for at kartet kan orientere seg etter terrenget, noe du særlig vil ha glede av om du navigerer til fots, og du er litt usikker på himmelretningene.

Brut gir navigasjon på Google.
Brut gir navigasjon på Google.

Vi opplever GPS-en i Neo som like rask og pålitelig som GPS-en i Arc, men også her savner vi veiledet sving-for-sving-navigasjon. Sony Ericsson legger i likhet med de fleste Android-produsenter opp til at vi skal bruke Google Navigation, som fremdeles ikke fungerer i Norge. En løsning er å laste ned Brut Google Maps, som legger bruker kartene fra Google i en egen navigasjonsløsning. Brut fungerer på Neo, men finnes ikke i Google Marked og kan være litt vrient å få på plass for en nybegynner.  Alternativt kan du betale for en mer fullverdig navigasjonsløsning.

Neo har forntkamera for videosamtale eller selvportrett.
Neo har forntkamera for videosamtale eller selvportrett.

Frontkamera

Sony Ericsson Neo har frontkamera for videosamtaler. Videosamtaler er enn så lenge ingen hit i Norge, men skulle du få det for deg at du gjerne vil at den du snakker med skal se deg, så har du muligheten. Ellers har vi merket oss at mange bruker frontkameraet som “lommespeil”. Ved å filme med frontkameraet kan du se på skjermen om eksteriøret ditt er i en presentabel forfatning.

God samtalelyd

Lydkvaliteten under samtaler har vi ikke noe å utsette på. Her er en god mikrofon med støyreduksjon, og lyden i telefonens høyttaler er også bra. Den innbygde høyttaleren er heller ikke så ille. Du kan bruke telefonen som høyttalende på kontoret, men lyden er ikke kraftig nok til at den eksterne høyttaleren blir noen erstatning for et håndfrisett i bilen.

Vi savner smartdialing, der vi kan ringe til kontakter ved å taste navn fremfor nummer, men kontaktlisten er ellers ryddig og lett å finne frem i. Det er mulig, men ikke nødvendigvis så lurt, å koble alle kontakter på Facebook til adresseboka i telefonen. Det blir fort mange kontakter uten mobilnummer. Men det er også mulig bare å koble til facebook-kontakter som allerede finnes i adresseboka. Da vil du få opp tilleggsinformasjon om kontaktene, og du unngår duplikater.

E-post med forhåndsvisning

Sony Ericsson Neo kan synkronisere e-post med de fleste servere, men foreløpig får vi den ikke til å virke med vår Microsoft Exchange BPOS-server. Årsaken er en feil i programvaren på Sony Ericsson Neo, den samme feilen som vi fant på Sony Ericsson Arc. Vi vet at Sony Ericsson har funnet feilen, og at det kommer en oppdatering som inneholder en fiks.

E-postleseren er meget god, med full støtte for HTML-post. Ved å dreie telefonen 90 grader til landskapsmodus kan du få en bedre oversikt over hva de enkelte e-postmeldingene faktisk handler om. Da dukker det nemlig opp et skalerbart forhåndsvisningsvindu.

Kontorfunksjoner

Neo kommer med Office Suite, som er et program som kan åpne og lese tekstdokumenter, regneark og presentasjoner. Men ønsker du en fullversjon som også lar deg opprette og redigere dokumenter, så må du betale.

Kalenderen kan synkroniseres mot en rekke ulike kontoer, og du velger selv hvilke som skal synkroniseres, og hvilke som skal være synlige i kalenderoversikten. Kalenderen ser ellers nitrist ut, men hvitt rutenett på en blåsort bakgrunn. Men oversikt gir den!

Spiser batteri

Batterilevetiden på Sony Ericsson Neo er god på papiret, men beklageligvis ikke i praksis. Vi har brukt Xperia Neo i  halvannen uke, og satt mobilen på lading hver natt. Likevel har vi ved flere anledninger opplevd at telefonen har vært tom for strøm før dagen har vært omme. Da har vi riktig nok brukt telefonen nokså aktivt. Men det har vi gjort med andre mobiler også, uten at batteriet har flatet ut så raskt som her. Vi har en teori om at lyntappingen skyldes at vi ofte kommer nær tastene på telefonen, noe som får skjermen til å lyse opp i tide og utide.

Neo har i likhet med Arc et 1500 mAh batteri, men vår erfaring er at batteriet i Arc varer lenger, til tross for at Arc har en større skjerm.

Multimedia:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, forhåndssatte lydutjevnerinnstillinger, spillelister
Medieformater: MP3, ACC, ACC+, EAAC+, WMA, MPEG4, H.263, H.264
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, Micro-HDMI
Javastøtte: Ja, tredjepart
Spill og underholdning: Golfspill, Youtube-klient

Kameraoppløsning: 8 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Ja, digital
Blits eller fotolys: LED-fotolys
Videopptak: HD (720p)
Annet: Innstilling av hvitbalanse, touch-fokus, ansiktsgjenkjenning, bildestabilisator, effekter

Kort sagt:
dsad
 – Stor og klar skjerm
 – HDMI-utgang
 – Svært godt kamera
 – Bra musikkspiller

dsad
 – Mangler egendefinisjon i equalizeren

Sony Ericsson Neo er en multimediemobil. Den støtter en rekke medieformater, også DivX og XviD. Men av en eller annen grunn støtter den ikke WMA-filer. Det løste vi ved å laste ned gratisapplikasjonen PowerAMP  fra Android Marked. PowerAMP gir også bedre kontroll over lydbildet enn den innbygde musikkspilleren gjør. Xperia Neo har riktig nok en rekke ferdige lydjusteringer du kan velge mellom, men du kan ikke fritt tilpasse lydbildet etter eget ønske. Neo har også lydutgangen på toppen, en langt bedre løsning enn på Arc, der pluggen stikker ut på siden.

Med PowerAMP får du full kontroll over lydbildet. Programmet må lastes ned separat fra Google Marked.
Med PowerAMP får du full kontroll over lydbildet. Programmet må lastes ned separat fra Google Marked.

Ulempen med PowerAMP er at du ikke får brukt evighetstasten som alle album og artister er utstyrt med i den innbygde spilleren. Evighetsknappen gir deg tilgang til nettbasert informasjon om artisten, og du kan finne og spille klipp med artisten på YouTube.

Ellers er maskinvaren for lyd god, enten du bruker den ene eller den andre avspilleren.

Kamera

Neo er den andre mobiltelefonen fra Sony Ericsson med bildebrikken Exmor R. Dette er en brikke som skal være ekstra lysfølsom, og som gjør det mulig å ta brukbare innendørsbilder til tross for at kameralampen i telefonen ikke er noen skikkelig blits. På Neo er det imidlertid mulig å tvinge frem utfyllingslys også når kameraet ellers står på automatikk.

Vi merker oss at kameraet er raskt, enkelt å bruke og at det gir nokså gode bilder. Men dedikerte digitalkameraer er nå blitt så rimelige at du ikke skal bruke mange hundrelappene før du får et kamera som er atskillig bedre enn noe mobilkamera.  På Neo er det også mulig å tvinge blitsen til å gå av.

Her er noen bilder vi har tatt med Sony Ericsson Neo:

Video

Videokameraet fungerer nokså greit, selv om forskjellen mellom videokameraet i en mobiltelefon og i et vanlig forbrukerkamera er enda større enn den er på stillbilder. Du merker det særlig når det er bevegelse i bildet, eller ved rask panorering (kamerasveip).

Neo har en HDMI-utgang som gjør at du enkelt kan koble telefonen til en storskjerm og se innholdet fra telefonen på denne. Har du trådløst nettverk og nyere TV eller mediespiller, så kan du også spille film, bilder og musikk fra telefonen trådløst til dette utstyret. Standarden som benyttes er DLNA.

Med DLNA kan du ikke se telefonens ordinære menyer på skjermen, slik du kan med HDMI-kabelen. Vil du spille mobilspill på storskjerm, så må du bruke HDMI-kabelen.

 

Spill

Xperia Neo er nok mer en kameramobil enn det er en spillmobil. Det eneste spillet som følger med er et golfspill vi ikke klarer å etablere den store entusiasmen for. Skal du spille andre spill, så må du selv laste ned og installere disse.
På sikt kommer også spillene fra PlayStation 1 til å bli gjort tilgjengelig for Xperia Neo.

Konklusjon

dsad
+ Svært bra kamera
+ Raskt brukergrennsesnitt
+ Flash-støtte
+ HDMI-utgang
+ Bra design
+ responsiv og klar skjerm

dsad
- Utsatte taster
- Sluker batteri

Sony Ericsson Xperia Neo er en svært god mobiltelefon som gir deg mye for pengene. Den runde formen har designelementer vi kjenner fra tidligere Sony Ericsson-modeller. Skjermen er passe stor (3,7 tommer) og det nye grensesnittet gjør brukeropplevelsen meget god. Telefonen er ikke like tynn og lett som enkelte av konkurrentene.

Skjerm

Skjermen er dekket med et ripesikkert glass, som dekker mye fronten. Denne gangen har Sony Ericsson også lagt inn støtte for flerfingerberøring, og den kapasitive skjermen er presis og god.

Det er ikke AMOLED-skjerm på Sony Ericsson Xperia Neo, men en Bravia Engine-teknologi som er hentet fra Sonys TV-divisjon sørger for at skjermen gir skarpe og klare bilder med rene farger og gode kontraster. I direkte sollys kunne vi ønsket oss litt mer lysstyrke i skjermen.

Samtale

Lydgjengivelsen ved samtaler er meget god, og du kan bruke Sony Ericsson Xperia Neo i ganske støyende omgivelser uten at samtalepartneren din hører særlig mye til støyen.

Årsaken er at Neo har den samme aktive støyreduksjonen som du finner i toppmodellen Arc. En mikrofon på baksiden hjelper telefonen å tolke hva som er omgivelseslyd som skal skilles bort fra samtalen.

Telefonen har også en SMS og MMS-leser som gjør det enkelt å sende meldinger.

Nyttefunksjoner

Denne mobiltelefonen har alle de nyttefunksjonene du finner på den dyrere toppmodellen Arc. I tillegg har den et frontkamera, som faktisk mangler på toppmodellen. Ellers finner du kontorprogrammer, nettleser, Wi-Fi, GPS, kamera, video-kamera og musikkspiller. Sony Ericsson Xperia Neo er rask, og har en skjerm som gjør den ypperlig for sosiale nettverk. Facebook-klient finnes på telefonen, men foretrekker du andre tjenester så last i vei – det meste kan hentes i Android Market. I tillegg støtter telefonen trådløs medieoverføring (DLNA) . Den kan brukes som Wi-Fi hotspot så du kan surfe trådløst med en PC eller et nettbrett via telefonens 3G-forbindelse.

Neo leveres også med HDMI-kabel, og kan kobles direkte til en TV eller projektor med HDMI-inngang.

Kamera

Kameraet er også det samme som sitter i toppmodellen Arc, med god lysfølsomhet som gir mindre kornete bilder. Noe nattkamera er det ikke snakk om, men ved dunkel belysning kommer den ekstra lysfølsomheten til sin rett. Og som på Arc, så mangler også Neo en skikkelig blits. I stedet har den en LED-lampe med begrenset nytteverdi.


Du kan filme i HD-oppløsning med Xperia Neo, men for planlagte opptak er det fremdeles enormt mye bedre å filme med et dedikert videokamera.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er det ingen ting å utsette på. Du kan spille musikk i de fleste format, og gjengivelsen er bra. Telefonen har ikke noe stort internt minne, men kommer med et minnekort på 8 GB. Den støtter kort opp til 32 GB.

Utgangen for hodetelefoner sitter på toppen, en løsning vi er godt fornøyd med. Men det medfølgende hodesettet kan med fordel erstattes av et bedre hodesett.

Målgruppe og alternativer

Målgruppen for slike mobiltelefoner er gjerne unge og aktive mennesker som ønsker en rimelig Android-mobil uten å gå glipp av det siste av teknologi. Vi tror denne vi appellere ekstra til de som er opptatt av å knipse og dele bilder, og til brukere som laster ned film for å se det på reiser eller på en hotell-TV.

Den tøffeste konkurrentene til Sony Ericsson Xperia Neo er antakelig den noe rimeligere Huawei U8800. Denne modellen er på flere områder omtrent identisk med Neo, men den er ikke like rask, og den har ikke på langt nær like godt kamera.

Et annet alternativ er Samsungs Nexus S. Dette er en ren Android-mobil med raskt brukergrensesnitt og mer minne enn Xperia Neo. Nexus S har samme versjon av Android som Neo, men vi liker skjermen bedre. Til gjengjeld er Nexus S en del dyrere enn Neo.

Sony Ericsson Xperia neo

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen