TEST: Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Test Sony Ericsson Xperia Mini Pro

En liten kjempemobil

Mini Pro har alt som skal til for å bli en suksess.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm, fremskyvbar qwerty
Størrelse: 92 x 53 x 18 millimeter
Vekt: 136 gram
Skjerm:LCD, 3 tommer, 480 x 320 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volumtast, hovedbryter, kamera
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android 2.3

Pris: Fra ca 2100 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Klar og god skjerm
 – God respons
 – Bra tastatur med norske taster
 – God byggekvalitet

dsad
 – Ingen HDMI
 – Skjermen er litt liten

Sony Ericssons Xperia  Mini Pro har alt som skal til for å bli en suksess. Lav pris, god brukervennlighet, spennende design og en sprek motor. For den som ikke vil bruke alle sparepengene på mobiltelefon er dette et godt kjøp.

Mens andre mobiltelefoner kan skilte med store skjermer, tokjerneprosessorer og høy trendfaktor, så tyr Sony Ericsson til litt andre virkemidler. Selskapet vet av erfaring at kompakte Android-mobiler selger vel så godt som kostbare flaggskipmodeller, og egentlig er det litt underlig at de får ha dette markedet helt for seg selv.

Det siste tilskuddet på stammen er Sony Ericsson Xperia Mini Pro, som er en videreutvikling av Xperia X10 Mini Pro. En kan si hva en vil om manglende kreativitet ved valg av modellnavn, men her er tanken muligens at det som har virket før sikkert virker igjen. Så er det ved første øyekast heller ikke så stor forskjell på de to modellene.

Xperia X10 skiller seg fra sine konkurrenter ved at den har en skjerm som bare måler 3 tommer. Det er ikke stort, i et marked der konkurrentene sloss om å overgå hverandre i skjermstørrelse. Men det er betydelig mer enn det var på Xperia X10 Mini Pro, hvis skjerm bare målte 2,55 tommer. Oppløsningen er også blitt bedre, med dobbelt så mange bildepunkter som før.

Designen er velkjent, men noen endringer ser vi. Blant annet er de tre tastene fra X10 Mini Pro erstattet av en tast og to trykkfølsomme felt. Returtasten er flyttet fra høyre til venstre side, menytasten har gått motsatt vei.

Tastene under skjermen er endret. Nykommeren til venstre.
Tastene under skjermen er endret. Nykommeren til venstre.

Større og klarere skjerm

Den store skjermen har bare i liten grad påvirket størrelsen på telefonen. Nye Mini Pro er to millimeter høyere, en millimeter bredere og en millimeter tykkere enn forgjengeren. Dessuten har den lagt på seg 16 gram, og veier med det bare ett gram mindre enn iPhone 4.

Skjermen er skarp og klar, med en bildeforbedringsteknologi Sony Ericsson kaller Bravia Engine. Dette er en programvare som brukes for å gi bedre bilde på TV-er fra Sony. Du kan skru av bildeforbedringen i telefonens menyer, og antakelig vil du ikke se så stor forskjell. Men de små forbedringene som tross alt finnes er tross alt bedre enn ingenting. LCD-panelet i Xperia Mini Pro er nesten helt sort, og vi opplever skjermen som behagelig å se på. Den reagerer også bra på berøring.

Glasset på fronten av Xperia Mini Pro er svært motstandsdyktig mot riper, og i våre tester måtte vi gå hardt til verks for å sette spor etter oss. Baksiden er dekket med et tynt belegg som gir godt grep. Men dette belegget er ikke like motstandsdyktig og lot seg skrape i stykker med en fingernegl.

Skyvetastatur med piltaster

Norske taster og piltaster gjør tastaturet bedre enn på forgjengeren.
Norske taster og piltaster gjør tastaturet bedre enn på forgjengeren.
Øverst er tastaturet på forgjengeren, som manglet piltastene.
Øverst er tastaturet på forgjengeren, som manglet piltastene.

Xperia Mini Pro har et QWERTY-tastatur som kan skyves frem fra siden på telefonen. Når dette brukes går telefonen fra å være en mobiltelefon du betjener med en hånd, til å bli en tohåndsmobil der du taster med tomlene.

Åpningsmekanismen er presis og god, uten noen form for slark. Tastene er små, men du skal ha svært store fingre før det blir vanskelig å skrive på Xperia Mini Pro.

Her er egne taster for norske tegn, så du slipper å lete etter alternative funksjoner for å hente dem frem. Nytt på Xperia Mini Pro er at det er kommet piltaster i tillegg til bokstavtastene. Tallene ligger som før på den øverste raden av bokstavtaster, og hentes frem ved at du først trykker på en blåmerket funksjonstast.

Minnekortet sitter under batterilokket. Det rommer bare 2 GB med data.
Minnekortet sitter under batterilokket. Det rommer bare 2 GB med data.

Bedre menyer

Menyene på Xperia Mini Pro har også fått en overhaling. Noe av forskjellen ligger i at Xperia Mini Pro har fått Gingerbread-versjonen av Android (versjon 2.3).  Men Sony Ericsson har også beholdt sin smarte løsning med snarveier i hjørnene på skjermen. Nede i venstre hjørne er det snarvei til telefonboka, mens du fra høyre hjørne åpner telefontastatur på skjermen. Oppe til venstre ligger snarvei til meldinger, mens du oppe til høyre nå har en felles snarvei til alle mediefunksjonene. Ett trykk her, og snarveien utvider seg så du kan gå direkte til musikkspiller, radio, filmvisning eller Android Marked.

Nede på midten av hjemmeskjermen ligger ikonet som viser vei til alle applikasjonene du har på telefonen. På hjemmeskjermen ligger også en lenke til Google-søk.

Hjemmeskjermen kan skyves til side for å gi plass til flere skjermbilder der du kan plassere Widgets og snarvei-ikoner. Hjørnefunksjonene forblir imidlertid de samme. Til sammen kan du ha fem slike startskjermer tilpasset med det innholdet du selv ønsker.

Her kan du blant annet se hva som følger med i pakken:

 

Xperia X10 Mini Pro

Xperia X10 Mini Pro


Xperia X10 Mini Pro

Xperia X10 Mini Pro


Sony Ericsson Xperia Mini Pro med abonnement

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sony Ericsson Xperia Mini Pro med abonnement

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen