Test

Sony Ericsson W960i

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,9 x 5,5 x 1,6 cm
Vekt: 119 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 2,6 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, musikkspiller
Kamera: Ja, to stykker
Uttak: Proprietær
Pris: Fra ca 4900 kroner

Slik vurderer vi
W960i er ikke spesielt liten.
W960i er ikke spesielt liten.
Tastene er brede og enkle å bruke.
Tastene er brede og enkle å bruke.
Rullehjulet finner du på siden av telefonen.
Rullehjulet finner du på siden av telefonen.

W960i er Sony Ericssons nye underholdningsmobil. Telefonen sjonglerer både spill, musikk og film, og kommer med hele 8 GB minne.

Den er basert på menysystemet UIQ, og er i likhet med de fleste UIQ-telefoner forholdsvis stor. Telefonen er ikke spesielt tykk, men den er ganske bred. Med mindre du har veldig små lommer går telefonen likevel greit nedi.

Lekker telefon

Telefonen er ellers laget utelukkende i plast. Fremsiden er blank og svart, mens baksiden har et gummiaktig lag. Dette gjør at du ikke mister telefonen så lett. W960i ser i det hele tatt veldig stilren og lekker ut. Under testperioden var det mange som utbrøt "oi, hvilken telefon er det?".

W960i later også til å være godt og solid bygget, og det er ingen knirking eller knaking noe sted.

Alt i alt er dette en godt utformet telefon som ligger godt i hånda. Telefonen veier en del, men dette føles i grunn bare naturlig, siden telefonen er såpass stor som den er.

Stor skjerm

En stor del av fremsiden på telefonen er dekket av en 2,6 tommers trykkfølsom skjerm. I tillegg har telefonen et vanlig nummertastatur. Tastene er store og godt markerte, så det er lett å føle seg frem. I tillegg har de god respons, og bråker ikke.

Mange vil nok reagere på at det ikke er noen piltaster eller lignende under skjermen. Det er ikke nødvendig i dette tilfellet. Mange av funksjonene styres rett fra skjermen, og det er et rullehjul som på sett og vis fungerer på samme måte som piltaster, på siden av telefonen.

Telefonen har også egne musikktaster på fremsiden. Dette er imidlertid et berøringsfølsomt panel, og fungerer bare når musikkspilleren eller videospilleren er aktivert.

Skjermen er for øvrig ikke berøringsfølsom, slik som på LG Prada og Apple iPhone. Sony Ericsson har valgt en vanlig trykkfølsom skjerm, som krever at du trykker den fysisk inn. Dette fungerer forsåvidt greit, men vi opplever av og til at trykk på skjermen ikke registreres.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,6", trykkfølsom
Oppløsning: 240 x 320 punkter (QVGA)
Operativsystem: UIQ 3.0
Meny: Liste, rutenett
Tekst: T9, multitap, håndskrift
Firmware:

Slik vurderer vi
Du kan skrive rett på skjermen med den medfølgende pennen.
Du kan skrive rett på skjermen med den medfølgende pennen.
W960i er omtrent like stor som Sony Ericsson P1i, og nesten identisk i bruk.
W960i er omtrent like stor som Sony Ericsson P1i, og nesten identisk i bruk.
I forhold til Nokia N95 er W950i ganske liten, mens den er en del bredere enn K850i.
I forhold til Nokia N95 er W950i ganske liten, mens den er en del bredere enn K850i.
Rullehjulet på siden erstatter styrepinne og piltaster.
Rullehjulet på siden erstatter styrepinne og piltaster.
8 GB under panseret.
8 GB under panseret.

Trykkmenyer
Skjermen til W960i er 2,6 tommer stor, og trykkfølsom. Størrelsen gjør det enkelt å få oversikt, og er en fryd å lese e-post og se nettsider på.

Skjermen til W960i er ikke kornete. Den er derimot ikke så skarp, noe som ofte er tilfellet med trykkfølsomme skjermer. Det er akkurat som om det ligger et blasst slør over den.

W960i benytter UIQ-menyer. Dette er et menysystem som i stor grad er laget for telefoner med trykkfølsom skjerm. W960i er utstyrt med en slik skjerm.

Les også: Guide til UIQ »

Menyene er mye det samme som du finner i andre UIQ-telefoner fra Sony Ericsson. Menyene er imidlertid noe tilpasset "vanlige" brukere, og er noe redusert i forhold til de utpregede profftelefonene fra selskapt, som P1i og P990i. W960i har imidlertid samme potensial som slike telefoner.

Rull deg frem

Det kan som nevnt være litt uvant å ikke ha en piltast å forholde seg til. Dette går imidlertid fort over når du har vent deg til å trykke rett på skjermen og å bruke rullehjulet på siden i stedet.

Det finnes ingen dedikert fysisk menytast. For å åpne hovedmenyen trykker du rett på menyikonet på skjermen.

Når du skal bekrefte valg i menyene, kan du trykke rett på skjermen eller trykke inn rullehjulet på siden.

I hvilemodus finner du ikoner for å åpne hovedmeny, et ikon som åpner et sett med snarveier, og valgfrie ikoner for for eksempel radio, SMS eller lignende.

Helt nederst på skjermen finner du "taster" for å sjekke tapte anrop, eller å åpne en innstillingsmeny hvor du blant annet kan stille inn hvilken profil du vil bruke.

Aktiv hvilemodus

W960i har en slags aktiv hvilemodus, slik som Nokias S60-telefoner. Dette gjør at du kan få oversikt over om du har fått e-post eller meldinger, har kalenderoppføringer for dager, tapte anrop eller oppgaver. I tillegg vil tittelen på sangen du spiller i mp3-spilleren vises dersom musikkspilleren er på.

Du kan også velge å fjerne hele denne oversikten, eller å bare ha en redusert utgave av Walkman-spilleren på skjermen i stedet.

Å veksle mellom åpne programmer er enkelt. Du trenger bare å trykke på ikonet for oppgavebehandling, så får du opp en liste over kjørende programmer. Vi skulle dog ønske at det var en egen tast for å hoppe mellom programmer, slik det er på Nokias S60-telefoner. Dette er en enklere og mer praktisk løsning.

Øverst på skjermen finner du ikoner som viser tilkobling og om du har fått nye anrop eller meldinger. Her finner du også snarvei til en oversikt over hvilke programmer som kjører.

Ikke sku hunden på hårene...

Hovedmenyen ser ved første øyekast særdeles simpel ut. Du skal imidlertid ikke skue hunden på hårene - det er nemlig mulig å grave seg langt ned i telefonens menyer og gjøre innstilinger for det meste.

Noen funksjoner på telefonen er tregere enn andre. Nettleseren er nesten eksepsjonelt treg på å laste inn selv vanlige wapsider. Når du bruker musikkspilleren merker du også at det går tregt, og at telefonen reagerer tregere.

Bortsett fra dette er W960i som smarttelefoner flest: Litt tregere enn vanlige telefoner, men ikke plagsomt treg.

Litt komplisert?

Menyene er muligens litt mer kompliserte å sette seg inn i enn S60-systemet til Nokia. Da vi lot interesserte kikke litt på mobilen forsto så godt som ingen hvordan telefonen skulle brukes. Som med alt annet er det lurt å sette seg inn i hvordan det fungerer. Etter litt tilvenning er ikke UIQ noe verre å bruke enn konkurrerende systemer.

På noen områder mener vi imidlertid at telefonen henger etter i forhold til Windows Mobile og S60. Det er for eksempel ikke like enkelt å koble til og fra WiFi-nett med denne telefonen som på andre smarttelefoner.

God på meldinger

Å skrive meldinger er enkelt og greit på denne telefonen. Du kan selvsagt skrive med tastene på vanlig måte, men også ved å bruke en pekepenn på skjermen. Etter litt trening går dette veldig raskt og greit, og vi mener UIQ har et av de aller beste skriftgjenkjenningssystemene på markedet.

Alt i alt er W960i en forholdsvis lettbrukt smarttelefon, men det er på sin plass å advare om at menysystemet kan føles både tungvint og vanskelig om du ikke har brukt dette før, og om du ikke er villig til å bruke tid på å sette deg inn i hvordan det fungerer. W960i er i praksis en liten datamaskin, og bør behandles deretter. Dette gjelder for øvrig alle smarttelefoner, enten det er Nokia eller HTC.

Sony Ericsson W960i med abonnement

Sony Ericsson W960i

Sony Ericsson W960i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W960i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen